STVARANJE UGOĐAJA

Ovo je ispravno postavljanje rasvjete u domu tako da bude usklađena s cjelokupnim stilom

 UNSPLASH
Raspored rasvjetnih tijela općenito, a posebno svjetiljki za uređenje dnevne sobe određuje 90% dojma o vašem domu

Dnevni boravak se smatra licem kuće, to je mjesto gdje gosti uobičajeno provode najviše vremena najviše kada posjećuju kuću, iako se u posljednje fokus malo premjesti na kuhinjske prostore ipak je dnevni boravak i dalje glava zvijezda doma. Stoga će raspored općenito, a posebno svjetiljki za uređenje dnevne sobe odrediti 90% dojma o vašem domu. Evo na koje načine možete dobro postaviti svjetiljke kako biste formirali željeni karakter prostora.

image
UNSPLASH

Prostorije s puno namještaja

Dnevni boravak ili općenito bilo koja prostorija koja ima puno namještaja obično stvara osjećaj zagušljivosti, stoga dizajn stropne svjetiljke u ovom okruženju mora biti jednostavan, ali ipak impresivan. Odaberite model visećih lustera minimalističkog dizajna kako biste stvorili žarište u prostoru koje donosi rasterećenje. Odlučite se za jednostavne linije, glatki dizajn i nenametljive boje. Ako osvjetljenje s jednim visećim lusterom nije dovoljno, rasporedite više LED svjetiljki na stropu, ali neka budu raspoređene u raspršenoj, maloj gustoći kako ne bi stvarale vizualni pritisak.

Istaknite strop

Da biste stvorili naglasak na stropu, nema ništa bolje od ugradbene stropne svjetiljke ili reflektirane svjetiljke. Svjetlost se prožima kroz stropne proreze, čineći strop središnjom točkom prostora dnevnog boravka.

image
UNSPLASH

Poboljšajte visinu stropa

Ako želite poboljšati visinu stropa, odaberite ugradbene stropne svjetiljke ili donje svjetiljke kako biste stvorili osjećaj svjetlosti koja se slijeva odozgo. U ovim slučajevima posebno ne biste trebali birati lustere, visilice s dugim žicama ako nemate usklađen raspored interijera jer će tako vaš strop izgledati niže, a prostor će time biti vizualno manji.

image
UNSPLASH

Stvorite ugodan i jednostavan prostor

Osim stropnih svjetala, vlasnici domova mogu razmišljati više o zidnim svjetiljkama ili stajaćim lampama s visokim nogama kako bi uskladili osvjetljenje. Ove svjetiljke imaju raznolik i fleksibilan dizajn od modernog do klasičnog; od montaže na zid, postavljanja na stol do stajaćih nogu, tako da je izbor šarolik i lako je pronaći odgovarajući dizajn za stvaranje savršenog stila i ugođaja.

image
UNSPLASH

Nekoliko napomena za vlasnike kuća pri odabiru svjetala:

Kad već imate određeni stil uređenja

Ako više volite klasični raspored, kristalni luster je razuman izbor. Ima pravu količinu svjetla, raznolik dizajn i, što je najvažnije, lijep je i naginje luksuzu.

Želite li osvježiti prostor usmjeriti prema modernom dizajnu, jednostavni i osobni modeli svjetiljki bit će na prvom mjestu. Možete isprobati metalne lustere ili ugradbene stropne ili zidne svjetiljke s jedinstvenim svjetlosnim efektima u više kutova u kući.

image
UNSPLASH

Savjeti za izračunavanje omjera odabira i visećih svjetala

Stropna svjetla moraju imati čvrstu viseću poziciju koju je najbolje objesiti točno iznad položaja stola. U velikoj prostoriji s visokim stropovima, pravilan položaj za viseće zidne svjetiljke bit će iznad ramena ili preko glave najviše osobe u kući. Na tržištu postoji mnogo vrsta svjetala, ali neće svi modeli biti prikladni za vaš dom. Ne zaboravite uzeti u obzir i razumno izračunati svjetlosnu učinkovitost i estetiku kako biste imali prostor koji je i lijep i zadovoljava vaše želje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:07