KVALITETA SNA

Ovo je ključni kriterij za odabir madraca, a većina ga ignorira!

 /SHUTTERSTOCK
Koliko ste visoki, a koliko teški? U kojem položaju najčešće spavate? Sve su to, među ostalim, pitanja na koja treba odgovoriti prije kupnje

Ako se posteljina bira s najvećom pažnjom iz očitih razloga udobnosti, madrac ostaje presudni element koji nedvojbeno određuje kvalitetu sna. Stari madrac ili onaj koji ne podržava vaš položaj za spavanje može dovesti do buđenja tijekom noći i problema ukočenosti, ali i boli. Za odabir madraca postoji nekoliko kriterija koji se ne smiju ignorirati, kao što su njegova kvaliteta, sastav, materijal, oblik, čvrstoća...

Čvrstoća madraca ključni je kriterij. Stupnjevi krutosti kreću se od mekanog i srednje mekanog do srednje tvrdog i tvrdog madraca, a upravo to određuje udobnost koja se osjeća dok se leži na površini madraca. Odabir odgovarajuće razine čvrstoće je važan korak koji jamči ispravan položaj kralježnice tijekom noći. Stručnjaci upozoravaju da madrac nikad ne smije biti pretvrd jer bi to moglo uzrokovati bolove. Bitno je u obzir uzeti i položaj u kojem se najčešće spava, kao i težinu spavača. Onima s viškom kilograma, koji stvaraju veći pritisak na ležaj, općenito se preporučuju nešto viši te srednje tvrdi ili tvrdi madraci.

No, najvažnije je testirati madrace prije kupnje, i to na način da se na nekoliko njih legne na par minuta, uz povremeno okretanje i meškoljenje, kako bi se isceniralo spavanje tijekom noći.

Postoji i definirana minimalna veličina madraca, ovisno o veličini korisnika. Preporučljivo je odabrati dovoljnu otprilike 15 cm više od visine spavača. Standardne veličine u prosjeku zadovoljavaju taj kriterij, u protivnom se traže madraci vanserijskih dimenzija ili izrada po mjeri.

Svakako je poželjno i informirati se o održavanju madraca, mogu li se navlake skinuti i prati u perilici i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:52