Ovo je najčitaniji članak u ožujku

Prodaje se tisuće napuštenih španjolskih sela

Ova oronula, napuštena i pomalo sablasna španjolska sela donedavno su naseljavali lokalni stanovnici koji su u vrijeme recesije napustili zemlju kako bi pronašli posao u gradu. Španjolska je jedna od najgore pogođenih zemalja u globalnoj recesiji, sa stopom nezaposlenosti od 20 posto i više od pet milijuna ljudi bez posla. Prema podacima agencija za prodaju nekretnina, u ruralnoj Španjolskoj ima oko 2900 napuštenih sela.

Iako strukture napuštenih kuća izgledaju popucano i devastirano, ambijent u kojemu su smještene prava je idila. Neka od tih sela opisana su kao “apsolutno lijepa prirodna mjesta s puno divljeg života, jelena i pastrva u potocima”. Obitelji koje su pobjegle sa sela u grad više se ne namjeravaju vratiti jer smatraju da bi im povratak bio korak unatrag.
Cijelu situaciju uočili su stranci, a trećinu njih čine Englezi, koji su već počeli kupovati i stvarati svoje nove domove za vrijeme kada odu u mirovinu. Cijena cijelih španjolskih sela kreće se od 50.000 do 200.000 funti, što je manje od prosječne cijene kuće u Velikoj Britaniji. Cijena jednog sela sa šest kuća i 2973 četvorna metra zemljišta iznosi 75.000 funti.
Britanski umirovljenik Neil Christie kupio je selo prošle godine i očekuje da će za njegovo uređenje potrošiti 140.000 funti. On i njegova supruga su se preselili iz svoje bivše kuće u Cumbriaji i sada borave u obližnjem selu gdje gospođa Christie radi kao u učiteljica, a on provodi vrijeme obnavljajući svoj budući dom. Čak i najskuplje mjesto na mapi napuštenih sela, Ribadero, stoji oko 372.000 funti, što je oko 25.000 funti manje od prosječne cijene stana u Londonu. Napuštene kuće se prodaju sada jer si obitelji ne mogu platiti uzdržavanje ili znaju da više nikad neće biti u mogućnosti priuštiti si povratak.

Izvor: www.dailymail.co.uk

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:36