TKO BI REKAO?

Ovo je najidealnija temperatura za hlađenje prostora i uštede na računima

 /SHUTTERSTOCK
Nitko se ne voli znojiti dok se opušta u svom domu, kao što nitko ne voli nositi vuneni džemper u srpnju

Prevruće? Previše hladno? Osjećajte se ugodno i uštedite na računima za energiju tako što ćete ovog ljeta postaviti pravu temperaturu na termostatu.

Kad je ljeto u punom jeku i vrijeme je da uključite klima uređaj, možete se naći u jednom od dva tabora: žaliti se da je prehladno ili neugodno toplo.

Nitko se ne voli znojiti dok se opušta u svom domu, kao što nitko ne voli nositi vuneni džemper u srpnju. Pogledajmo idealnu temperaturu na termostatu ljeti, kako bi se svi osjećali ugodno, a istovremeno spriječili da vam račun za energiju zada glavobolju.

image
/SHUTTERSTOCK

Idealna postavka termostata za ljeto

Kao što se 21 stupanj celzij smatra idealnom postavkom zimskog termostata, stručnjaci kažu da je 25 stupnjeva magični broj za ljetne mjesece. Ova unutarnja temperatura trebala bi biti prihvatljiva većini članova vašeg kućanstva.

Prema pružatelju energije Direct Energyju, čak i ako je članovima obitelji potrebno malo vremena da se prilagode, 25 stupnjeva je najbolja točka između rashlađivanja i smanjenja računa za energiju.

Kao dodatni korak uštede novca, neki izvori preporučuju ostavljanje termostata između 26 i 27 stupnjeva noću kada svi spavaju. Tjelesna temperatura pada dok spavamo, pa teoretski možemo podnijeti više temperature. Lagana ili minimalna odjeća za spavanje, plus spavanje samo s plahtom, može pomoći.

Ako imate kućne ljubimce u kući, imajte na umu da ptice i mnogi mali sisavci ne mogu podnijeti unutarnje temperature veće od 29 stupnjeva celzija. Psi ne bi trebali biti na unutarnjim temperaturama višim od 28.

image
/SHUTTERSTOCK

Utječe li položaj termostata na hlađenje?

Bez obzira na vanjsku temperaturu, položaj termostata utječe na rad vašeg sustava grijanja i hlađenja. Termostat postavljen u pogrešan dio doma dat će netočna očitanja, također poznata kao "fantomska očitanja". Iako je to veći problem zimi, može biti problem i ljeti.

Ako je termostat u toplijem dijelu doma, podešavat će klima uređaja da pumpa hladan zrak čak i ako je ostatak doma već ohlađen na 25 ili niže. Pokušajte izbjegavati sljedeća mjesta za termostat:

Područja izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti, koja će dati lažno visoka očitanja;

Izravno iznad ventilacijskih otvora, što će dati lažno niska očitanja;

Kuhinje, koje su obično sunčanije, toplije sobe i mogu dati lažno visoka očitanja;

U blizini vrata ili prozora, gdje sunčeva svjetlost i okolna toplina. Ne brinite o pokretanju stropnog ventilatora u istoj prostoriji kao i termostat. Ventilatori hlade ljude, a ne zrak, i neće utjecati na očitanje termostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:32