Jeste li znali?

Ovo je najotrovnija stvar koju imate u hladnjaku

 MATTHIEU RONDEL/AFP

Posude za čuvanje hrane koje često nosimo na put i na posao, posude za ostatke hrane i druge posude za pohranjivanje hrane dobro će doći kada želite zadržati svježinu hrane. Ali ono što koristite može sadržavati najotrovniju stvar u vašem hladnjaku – bisfenol A.

Kemikalija je poznata kao BPA. Tvrtke su ovu kemikaliju počele koristiti još 1960-ih u proizvodnji plastičnih materijala. Jedan od njih je popularni Tupperware koji proizvodi boce za vodu i druge plastične predmete. Također se može koristiti za "premazivanje unutrašnjosti metalnih proizvoda, kao što su limenke za hranu, poklopci boca i vodovi", prema klinici Mayo.

Kada hrana dođe u dodir s plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji mogućnost da će pokupiti dio kemikalije BPA. Iako američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) provjerava hranu prije nego što krene u prodaju, kažu da je mala količina sigurna za jelo.

Međutim, 2012. i 2013. FDA je promijenila propise koji se odnose na polikarbonatne smole na bazi BPA u određenim plastičnim proizvodima. To uključuje dječje bočice, čašice za gutljaje, adaptirano mlijeko i druge posude za dječju hranu. Ali to nisu učinili iz sigurnosnih razloga.

Promjene su napravljene jer je "ta upotreba trajno i potpuno napuštena", prema FDA. Ako su nerođene bebe, dojenčad i djeca izloženi kemikaliji BPA, to može utjecati na prostatu i mozak, prema klinici Mayo. Međutim, istraživanje kaže da bi mogla postojati veza između konzumiranja kemikalije BPA i povećanja krvnog tlaka kod odraslih.

Liječnici s Harvarda sugeriraju da treba biti oprezan s konzumacijom ove kemikalije te da je bolje jesti više svježe hrane umjesto konzervirane. Također, kupujte boce za vodu i posude za hranu bez BPA.

Izbjegavajte stavljanje plastike u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa, "jer je toplina može s vremenom razgraditi i omogućiti BPA da prodre u hranu", kaže klinika Mayo.

Osim toga, tu su i drugi materijali koji ne sadrže otrovne tvari, poput stakla, nehrđajućeg čelika i porculana, piše Eat this, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:25