UOBIČAJENI PREVID

Ovo je razlog zbog kojeg u kupaonici nastaje plijesan, a vrlo lako ga možete riješiti

 YEVHEN SMYK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zima sa sobom nosi povećani rizik od nakupljanja plijesni i vlage - a jedna pogreška mogla bi pogoršati problem. Plijesan je uzrokovana kondenzacijom toplog zraka koji udara o hladan prozor ili drugu hladnu površinu. To može biti veliki problem u vašoj kupaonici, posebno ako ste velika obitelj koja proizvodi puno pare.

Ipak, postoje načini za borbu protiv tog problema, uključujući ventilacijske otvore. Uređaji su korisni ako ne želite stalno držati otvorene prozore i mogu vas spasiti od rasipanja topline proizvedene unutra.

No, ako imate neki od gadgeta u svojoj kupaonici, poželjet ćete izbjeći jednu veliku pogrešku koja bi vas mogla skupo koštati.

Čestice koje se nakupljaju u ventilacijskim otvorima znače da će zraku biti blokiran prolaz kroz njih, što dovodi do nakupljanja kondenzacije. Winston Davis, direktor tvrtke Avenue Heating, rekao je za The Sun da ako se problem pogorša i završite s plijesni, mogli biste morati platiti do 1500 eura za preuređenje kupaonice. A moglo bi koštati i više ako trebate zamijeniti pločice.

Objasnio je: "Budući da su otvori u ventilacijskim otvorima mali, jako je važno osigurati da se redovito čiste kako bi se osiguralo da zrak može proći kroz ventilacijski otvor. Ako su ventilacijski otvori blokirani, to može dovesti do razvoja vlage i plijesni, što ne samo da izgleda ružno i košta novac za preuređenje, već može biti i opasnost po zdravlje, osobito za one koji pate od bolesti kao što je astma, što dovodi do povećanih izgleda infekcije prsnog koša, prehlade i gripe."

Winston je također izdao riječ upozorenja za kućanstva s biljkama na vanjskim zidovima.

Flora poput glicinije koja puže po vašem imanju može dovesti do začepljenja ventilacijskih otvora ili prozora, uzrokujući probleme s cirkulacijom zraka, pa biste trebali biti sigurni da je dobro podrezana.

Kako očistiti ventilacijski otvor

Winston je rekao da je čišćenje ventilacijskog otvora dovoljno jednostavno s dobrim sredstvom za uklanjanje plijesni. Samo trebate poprskati malo tekućine na krpu i zatim njome obrisati ventilacijske otvore. Možete otvoriti ventilacijske otvore i temeljitije ih očistiti, rekao je Winston.

Ako ipak otvorite otvor za ventilaciju, svakako usisajte sav otpad i očistite područje krpom umočenom u vruću vodu. Zatim ga osušite papirnatim ručnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:04