Protiv vrućina

Ovo je šest ‘svetih‘ pravila kod montiranja klime; posebno pripazite na udaljenost od radijatora

 SHUTTERSTOCK
Da bi se izvukla maksimalna korist iz sustava klimatizacije potrebno je obratiti pažnju na poziciju i montažu uređaja

Uloga klima uređaja u domaćinstvu se u posljednjih nekoliko godina uvelike promijenila. Ispočetka su promatrani kao segment luksuza zbog svoje visoke cijene, no u zadnje vrijeme sve više poprimaju poziciju uobičajenog kućanskog predmeta. Razloga je više, a u prvome redu je svakako pitanje ugode. Nesnosne vrućine i visoka razina vlage veoma lako utječu na svakodnevno ponašanje i općeniti osjećaj raspoloženja. Primjerice, više od tri četvrtine ispitanika ankete provedene u SAD-u odgovorilo je da se ne osjeća ugodno u vlastitom kućanstvu zbog povećane vlažnosti ili nedovoljne kvalitete zraka. Štoviše, njih 40 posto je istaknulo kako često znaju imati obiteljske razmirice oko visine temperature unutar doma. Osim povećane ugode, tu je i pitanje zdravlja. Klima uređaji pomažu u filtraciji zraka unutar stana, čime olakšavaju život osobama koje boluju od alergija, a ugodni uvjeti stanovanja pozitivno utječu i na raspoloženje te radnu sposobnost stanara.

Prema tome, klime su uistinu postale produžena ruka modernog ugodnog načina života. No, da bi se izvukla maksimalna korist iz sustava klimatizacije potrebno je obratiti pažnju na poziciju i montažu uređaja. U nastavku zato donosimo „svete“ brojke i pravila o kojima je izuzetno važno voditi računa prilikom nabavke i ugradnje klime.

image
SHUTTERSTOCK

Prva se tiče jačine uređaja te kvadrature prostora. Glavno pravilo jest da 1kW snage ide na 10 metara kvadratnih (m2) stambenog prostora. Primjerice, za garsonijeru do 25 m2 potreban je klima uređaj snage 2,5 kW, za prostor do 35 m2 potreban je klima uređaj snage 3,5 kW i tako dalje.

Izolacija prostora

Naravno, ova formula nije univerzalna i potrebno je u obzir uzeti i druge faktore, kao što su okolina te izolacija. Ako je potrebno ohladiti stambeni prostor u priobalju ili na otocima bolje je razmatrati snažniji uređaj, recimo, za 25 m2 preporuka je snaga od 3,2 do 3,5 kW zbog veće izloženosti sunčevoj toplini. Uz to, ukoliko je prostor na južnoj strani s velikim staklenim stijenkama potrebna je jača snaga ovisno o površini staklene stijenke i količini zagrijavanja sunčevom energijom. Tu je i pitanje izolacije jer je općepoznato da su u stambenim prostorima s lošom stolarijom prisutni veći gubici toplinske energije stoga je bitno odabrati uređaj jače snage kako bi se kompenzirali gubitci. Odličan izbor su TECRO klima uređaji dostupni u Pevexu i to zbog svoje visoke energetske učinkovitosti, a model AC-T5131 ima kapacitet hlađenja 5,1 kW.

image
SHUTTERSTOCK

Sljedeća važna stavka jest odabir lokacije unutar kućanstva. Ako planirate instalirati klimu u spavaću sobu nikako je nemojte usmjeriti prema krevetu. Ili prema stolu ako je pozicionirate u blagovaoni. Unutarnja jedinica, naime, mora biti smještena na prihvatljivoj udaljenosti od namještaja i ostalih predmeta u sobi. Najbolje je da klima puše u komunikacijski prostor gdje se ljudi ne zadržavaju već su u prolazu. Osim toga, ne bi trebalo biti zapreka strujanju zraka stoga ih nije pametno postavljati iznad ili blizu radijatora. Klima se najčešće postavlja iznad uzglavlja kreveta, pogotovo ako je soba mala, s obzirom na to da je dužina protoka hladnog zraka obično dva do tri metra.

Dakle, hladni zrak ne dopire izravno na osobu, već se postupno razilazi kroz spavaću sobu stvarajući optimalne uvjete jer, u praksi, klima uređaj postiže najbolje rezultate kada unutarnja jedinica puše prema dužoj strani prostora jer je tako cijeli prostor u cirkulaciji zraka te je učinak najbolji. Upravo zato, što se tiče unutarnje jedinice, udaljenost od stropa ili poda mora biti najmanje 10 centimetara, a između jedinice i namještaja do 3 metra.

Optimalni rad

U slučaju, pak, da nemate najbolje uređenu komunikaciju između prostorija u stanu moguće rješenje jest i nabavka prijenosnog klima uređaja. Mobilni klima uređaji ne zahtijevaju montažu i nemaju vanjske jedinice te se stoga koriste kada nije moguće montirati vanjsku jedinicu, ali im je svejedno potrebno osigurati odvod toplog zraka. Primjer je TECRO uređaj PAC-T32I koji se može pomicati po potrebi iz soba u sobu, a sa snagom od 3,2 kW rashladit će svaku prostoriju u veoma kratkom roku.

Ipak, puno češća verzija jest split sustav koji se sastoji od unutarnje i vanjske jedinice. Prilikom odabira mjesta klime važno je na umu imati da dužina protoka hladnog zraka treba biti između 2 do 3 metra za optimalni rad jer duljina utječe na efikasnost te se produžuje vrijeme uspostave pune snage pri paljenju. Vanjska jedinica se pritom može montirati na vanjski zid ili krov s time da treba izbjegavati njezino smještanje na uličnu fasadu. U nekim slučajevima to je i zabranjeno propisima.

image

Ilustracija

MARKO TODOROV/CROPIX

Najbolji učinak i manju potrošnju moguće je postići ako vanjsku jedinicu postavimo ispod balkona na prozračno mjesto i u sjeni. Korisno je izbjegavati pozicije gdje vjetar direktno puše u ventilator vanjske jedinice jer dolazi do usporavanja ventilatora koji ispuhuje prema naprijed i umanjuje efikasnost klima uređaja.

Potrebno je čistiti vanjske i unutarnje jedinice klime

Važno je obratiti pažnju na čišćenje i održavanje klima uređaja jer su oni idealno mjesto za razvoj bakterija i plijesni. Dovoljno je istu servisirati jednom godišnje, a osim unutarnje, treba održavati i vanjsku jedinicu. Ovisno o tome na kojem je mjestu, čistite je od nakupina lišća, trave i prašine. Također, ako vam je nadohvat ruke, možete je očistiti usisavačem.

Posebna se pažnja pritom posvećuje filterima, ventilatoru i izmjenjivačima. Ako se pak zanemaruju, učinak klimatizacije opada, a potrošnja struje se povećava. Neki filteri u klima uređajima ne mogu se čistiti, dakle treba ih zamijeniti, dok se većina može čistiti - prvo isključite klimauređaj iz struje, skinite poklopac jedinice, izvadite filtere i operite ih u toploj vodi. Neki stručnjaci savjetuju da se filteri potope tridesetak minuta u toploj vodi uz dodatak nekog sredstva za čišćenje. Prije vraćanja u jedinicu trebate ih dobro osušiti i vratiti poklopac, koji također treba oprati. Ovo se sve odnosi na filtere koji se mogu prati, stoga upitajte svog servisera imate li perivi ili zamjenjivi filtar. Određeni uređaji poput TECRO klima imaju opciju samočišćenja što uvelike olakšava sami proces održavanja sustava klimatizacije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pevexom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 22:01