nije teško

Ovo su jednostavne preporuke za uklanjanje neugodnih i pljesnivih mirisa iz vašeg doma

 CHINGYUNSONG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Uz malo istraživanja, temeljito čišćenje i marljivost da spriječite daljnji rast plijesni, takvi mirisi mogu se lako kontrolirati

Osjećate li ih? Pljesnivi miris prilično su prepoznatljivi u domu, a mogu dolaziti iz podruma, zidova, pokvarene hrane, praonice rublja ili tuš kabine. Obično to ukazuje da postoji problem s plijesni.

Srećom, uz malo istraživanja, temeljito čišćenje s potrepštinama koje imate pri ruci i marljivost da spriječite daljnji rast plijesni, takvi mirisi mogu se lako kontrolirati.

image
Unsplash

Što uzrokuje neugodne mirise?

Mirisi plijesni uzrokovani su rastom spora plijesni. Spore plijesni prisutne su posvuda, a kada dođu u ugodno okruženje s vlagom i hranom, počinju se razmnožavati i ispuštati plinove koje naš nos može otkriti.

Nažalost, spore plijesni brzo rastu, a za stvaranje mirisa nije potrebna iznimno velika kolonija. Mala područja plijesni (gljivice koje se pojavljuju ravno na površini) trebaju se odmah očistiti i područje nadzirati kako bi se spriječio ponovni rast.

Ako je područje plijesni iznimno veliko, možda će biti potrebno profesionalno uklanjanje plijesni. Za male kolonije plijesni na tkaninama ili zidovima, možete slijediti ove savjete kako biste stavili pod kontrolu izvor mirisa plijesni.

Pronađite izvor pljesnivog mirisa

Vrijeme je da pogledate i pronjuškate. Dok ne identificirate izvor mirisa pljesni, nikada ga se nećete moći riješiti — a može se pogoršati. Započnite pretragu u svim područjima koja su često topla i vlažna, poput kupaonice. Provjerite raste li plijesan pod tušem, na zavjesi tuša i curi oko umivaonika, kade i WC-a.

U kuhinji potražite curenje oko sudopera i perilice posuđa. Provjerite ispod i u hladnjaku i malim uređajima koji koriste vodu, poput aparata za kavu i kuhala za vodu. Obavezno provjerite i kantu za smeće, jer bi plijesan mogla rasti ispod vrećice za smeće za jednokratnu upotrebu.

U spavaćim sobama i dnevnim boravcima pogledajte oko prozorskih brtvi da ne propuštaju i ispod lončanica koje mogu procuriti. Provjerite ima li u ormarima plijesni uzrokovanih pohranjivanjem vlažnih cipela ili odjeće.

Ne zaboravite otići na potkrovlje, u podrum i garažu kako biste provjerili ima li vlažnih područja oko prozora, bojlera i ventilacijskih otvora.

U prostoriji za pranje rublja provjerite ima li curenja oko perilice i oko vrata perilica s prednjim punjenjem koje mogu sadržavati plijesan. Provjerite je li otvor vašeg sušila čist i da vanjski otvor nije blokiran tako da postoji dobar protok zraka za uklanjanje vlage.

Ne zaboravite pomirisati košare za rublje. Ako se vlažni ručnici ostave na hrpi, tu se također može stvoriti plijesan.

image
Unsplash

Popravite curenja i kontrolirajte prekomjernu vlagu

Kako biste držali pod kontrolom pljesnive mirise, popravite sva curenja koja pronađete. Ako to ne učinite, mirisi se ne mogu kontrolirati. U područjima s prekomjernom vlagom, instalirajte ventilatore, postavite barijere za vlagu ili preusmjerite protok vode na vanjsku stranu kuće.

Očistite plijesan

Kada vidite tragove plijesni, važno je da je se riješite što prije. Možete pokušati upotrijebiti razrijeđeni izbjeljivač s klorom, jer je vrlo učinkovit u uništavanju plijesni na površinama kao što su keramičke pločice i fuge, cementni zidovi i perive tkanine.

Također možete koristiti prirodniji pristup prskanjem područja destiliranim bijelim octom. Ostavite ocat da djeluje oko sat vremena, a zatim istrljajte plijesan spužvom ili krpom od mikrovlakana umočenom u sodu bikarbonu.

Perive tkanine koje sadrže plijesan treba čistiti najtoplijom vodom prikladnom za tkaninu, jakim deterdžentom za rublje i, za bijele tkanine, izbjeljivačem s klorom. Slijedite smjernice za čišćenje cipela i odjeće samo za kemijsko čišćenje.

image
CASARSAGURU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Povećajte cirkulaciju zraka

Bilo da pronađete vidljive tragove plijesni ili ne, miris plijesni signalizira da trebate povećati cirkulaciju zraka u domu. Otvorite prozore i vrata, uključite ventilatore ili dodajte cirkulacijske ventilatore u svaku sobu.

Uključite sustav grijanja ili hlađenja

Jednostavno pokretanje sustava grijanja ili hlađenja u domu može pomoći u uklanjanju mirisa i hvatanju spora plijesni u filterima. Provjerite ima li sustav čiste filtre i često ih mijenjajte kako biste uklonili mirise plijesni.

Dubinsko čišćenje tepiha i tapeciranog namještaja

Bilo da to radite sami ili unajmite profesionalno, dubinsko čišćenje tepiha i tapeciranog namještaja može se riješiti spora plijesni i osvježiti dom. Obavezno to radite kada prevladava suho vrijeme kako bi se tkanine brzo osušile.

image
CHINGYUNSONG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite svaki prostor

Hrpe papira i knjiga mogu zarobiti vlagu i dovesti do neugodnog mirisa. Krećući se iz sobe u sobu, očistite i obrišite prašinu i odbacite što je više moguće nereda.

Postavite odvlaživač zraka

Budući da je plijesni potrebna vlaga da bi napredovala, smanjenje razine vlage u domu može pomoći držati plijesan pod kontrolom. Neki sustavi imaju odvlaživače zraka kao dio jedinice ili se mogu kupiti samostojeće jedinice. Bitno je održavati odvlaživače zraka čistima, a spremnike za prikupljanje vode praznima kako bi bili učinkoviti.

Dodajte apsorbente mirisa

Komercijalni apsorbenti mirisa koji koriste aktivni ugljen dostupni su za vješanje u ormarima ili prostorima koji nemaju dobru cirkulaciju zraka.

Također možete upotrijebiti zdjelu suhe sode bikarbone, taloga od kave ili pijeska za mačke kako biste lakše apsorbirali mirise. Obavezno često mijenjajte ove proizvode.

image
LUMENST/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dodajte ugodne mirise

Nakon što ste se riješili plijesni, možete dodati ugodniji miris kuhanjem začina ili kore citrusa, paljenjem svijeća, korištenjem difuzora eteričnih ulja ili komercijalnih osvježivača zraka.

Budite vrijedni

Kako biste spriječili povratak mirisa plijesni, budite marljivi s čišćenjem i popravcima, održavajte površine suhima, osiguravajte dobru ventilaciju i cirkulaciju zraka te često provjeravajte ima li znakova rasta plijesni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 04:50