UŠTEDITE

Ovo su kućanski uređaji koji troše suludo puno energije čak i ako ne rade: Isključite ih iz struje kada se ne koriste

 /SHUTTERSTOCK
Često imamo krivu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije

Jeste li znali da postoje kućni uređaji koji troše struju čak i kada ne rade? Informirajte se i uštedite na kućnom budžetu. Kako bismo uštedu proveli u praksi, trebate znati kako pojedini uređaji rade. A to je važno, jer često imamo krivu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije. Nažalost, nije uvijek tako, jer – neki se uređaji ponašaju drugačije!

Televizija

Gotovo svi mi gasimo TV pritiskom na crvenu tipku, ali to ju ne gasi, samo uređaj stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mjesečnoj razini, ali na godišnjoj razini je vidljivo i nije zanemarivo. Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savjet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete – isplatit će vam se.

image
/SHUTTERSTOCK

Hladnjaci i zamrzivači

Hladnjak i zamrzivač stalno su uključeni iz očitih razloga, pa ne čudi što je oko 12 posto potrošnje električne energije u kućanstvu rezervirano za njih. Iako ih ne možemo točno isključiti kada izađemo iz kuće, možemo poduzeti jednostavne korake kako bismo učinili da troše manje električne energije. Redovitim čišćenjem hladnjaka, izvana i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto vrijedi i za povremeno zagrijavanje kako se ne bi nakupljale zalihe leda. Držanje vrata hladnjaka i zamrzivača otvorenima kratko vrijeme također pomaže. Kada napuštate kuću ili dom na nekoliko dana i nećete koristiti ove uređaje, aktivirajte njihov ECO način rada i štedite struju dok se ne vratite. ECO način rada također je dobar izbor za svakodnevnu upotrebu, no morate se informirati o tome što vaš uređaj može, a što ne.

image
/SHUTTERSTOCK

Konzole

Konzole za videoigre često se ne isključe u potpunosti kako bi se kasnije uključile i brže pokretale igrice, a ne troše uopće puno električne energije, a ušteda se vidi čak i na dnevnoj bazi. Odavno je poznato da konzole "jedu" velike količine struje kada su u maksimalnom pogonu, tj. kada ste usred igre. Stoga, kada ih ne koristite – isključite ih. Nije uzalud Sony redizajnirao PlayStation 5 koji sada, između ostalog, s novom pločom i tehnologijama troši manje struje.

image
MARIUS BECKER/DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Punjači

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti stalno priključeni na struju, jer vas to košta ne samo potrošene struje, već i novca. Svi ostavljamo punjače, nekoliko njih po kući stalno spojene na izvor struje, ali kad bismo naizmjenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena vidjeli razliku.

image
PREDRAG ZDRAVKOVIC/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/PREDRAG ZDRAVKOVIC/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2024 16:26