IZNENADIT ĆETE SE

Ovo su najprljavija mjesta u vašem domu (za koja niste znali) i kako ih očistiti

 Unsplash
Naši domovi mogu postati dom za nekoliko vrsta kukaca, bakterija i gljivica, ako nismo dovoljno pedantni u čišćenju

Ako već niste znali -kupaonica nije najprljavije područje u vašem domu. Vrijeme je da više pažnje posvetite često posjećenim dijelovima, kutovima i nišama koje se zanemaruju jer je ili preteško doći do njih ili jednostavno zaboravimo na nakupljanje bakterija koje se tiho događa iza kulisa.

Naši domovi mogu postati dom za nekoliko vrsta kukaca, bakterija i gljivica, ako nismo dovoljno pedantni u čišćenju. Dakle, evo popisa najodvratnijih područja u kući, sa savjetima o njihovom dezinfekciji.

image
Unsplash

Iza radijatora

Možda ćete zaboraviti na svoje radijatore jer su uglavnom skriveni iza namještaja ili drugih ukrasnih predmeta. No, čak i ako obrišete vanjštinu, utori iza radijatora zapravo nakupljaju čvrsto nabijenu prašinu i prljavštinu koja se zatim izbacuje natrag u zrak. Jeste li znali da čišćenje iza radijatora zapravo može smanjiti vaše troškove grijanja? To je zato što prašina stisnuta između ventilacijskih otvora može spriječiti izlazak topline, što znači da vaši grijači moraju obavljati dvostruku funkciju kako bi u zatvorenom prostoru bilo toplo.

Savjeti za čišćenje: Ne zaboravite isključiti radijator prije nego što ga počnete čistiti. Jedan od načina da se uhvatite u koštac s prašinom je usisivač. Uključite uređaj i umetnite crijevo iza radijatora. Ako tražite temeljito čišćenje, razmislite o kupnji posebnih četkica za čišćenje utora. U suprotnom, uzmite krpu. Kad ste već kod toga, očistite i zid iza radijatora, koji ima tendenciju da potamni sa svom prljavštinom. Umočite spužvu u mješavinu sapuna, dobro je ocijedite i očistite površinu.

image
Unsplash

Fuge

Pločice su prekrasne, ali imaju tamnu stranu, a to su fuge. Ako pažljivo pogledate, primijetit ćete prljavštinu i prašinu u utorima između pločica, što na kraju čini podove ili zidove odvratno tamnim. Zbog svoje tipično svijetle boje i porozne prirode, žbuka je sklona mrljama. Čišćenje se može činiti dugim i detaljnim poslom, ali ako odlučite uključiti čišćenje fuga kao dio svoje uobičajene rutine, tada možete ublažiti nakupljanje plijesni.

Savjeti za čišćenje: Kupite četkicu koja je dizajnirana posebno za čišćenje žbuke - još jedan trik je korištenje stare četkice za zube. Alat umočite u vodu i dobro izribajte žbuku. Alternativno, ocat je čudotvorac kada se pomiješa s jednakim dijelovima vode i rasprši izravno na prljave površine. Može pomoći u oslobađanju zabravljene prašine, prljavštine i dlačica. Još jedno sjajno domaće rješenje je mješavina vodikovog peroksida i sode bikarbone: dodajte nekoliko žlica sode bikarbone u vodikov peroksid dok ne dobijete željenu konzistenciju. Otopina će postati pastozna, koja se zatim može nanijeti na fugu. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim izribajte površinu.

image
Unsplash

Lajsne

Kada razmišljate o zidovima, koliko često razmišljate i o lajsnama (podnožje koje pokriva najniži dio unutarnjeg zida)? Budući da one obično ne stoje u visini očiju, obično vam promakne prljavština i nakupina na ovim malenim izbočinama. Čišćenje podnožja može se činiti nezgrapnim, jer nitko ne želi klečati i čistiti pogrbljen. Ali razmislite o tome - zidovi su najveća vidljiva površina u vašem domu. Svjetlucavo čist zid može uvelike učiniti vaš dom blistavim.

Savjeti za čišćenje: možete obrisati prašinu ili usisati lajsne. Razmislite o dugoj čupavoj četki ili dodatku za usisavanje kako se ne biste morali saginjati. Ili, očistite površinu toplom vodom i sapunom. A, ako vaše lajsne imaju čvrste tragove ogrebotina, onda je Magic Eraser savršen alat.

Otvori za zrak

Jeste li znali da ventilacijski otvori u vašem domu mogu uzrokovati simptome astme ili alergije? Uostalom, ovdje se sva prljavština, dlake i fragmenti buba najlakše udome. Oni potom lako cirkuliraju u zrak u zatvorenom prostoru, koji udišete iz dana u dan.

Savjeti za čišćenje: Dobra vijest je da čišćenje otvora za zrak ne mora biti jedan od onih teških zadataka za koje vam treba profesionalac. Standardni kućanski usisavač može usisati prašinu i prljavštinu iz vaše ventilacije; samo trebate paziti da imate dugačko crijevo za doprijeti u kanale. Drugi način je korištenje četke za WC, ali ako je nemate, četkica s čvrstim dlačicama će vam pomoći. Ne zaboravite nositi rukavice i masku tijekom čišćenja.

image
Unsplash

Tuš

Unatoč tome što se većina nas tušira, nije često da netko pobliže pogleda glavu tuša. Kad biste češće gledali prema gore, vjerojatno biste primijetili da mnoge rupe zapravo ne izbacuju vodu. To je zato što se s vremenom rupe začepe od plijesni, kamenca, mineralnih naslaga i nakupina sapuna. Dakle, pitanje je, zašto bi sebi uskratili dobar, čist tuš?

Savjeti za čišćenje: Sredstvo za čišćenje koje se posebno bori protiv naslaga sapuna, kamenca i plijesni je dobra opcija. Ako možete odvrnuti glavu, namočite je u otopinu jednakih dijelova bijelog octa i vruće vode. Ako ga ne možete ukloniti, napunite plastičnu vrećicu octom i omotajte je oko glave tuša. Ostavite nekoliko sati i otvorite vodu.

image
Unsplash

Oko WC školjke

Ako želite saznati koliko je prljavo područje oko WC školjke, idite po baterijsku svjetiljku. Nije iznenađenje da je ovo područje jedno od najprljavijih u domu.

Savjeti za čišćenje: pomiješajte jednu šalicu kuhinjske soli, jednu šalicu sode bikarbone i jednu šalicu izbjeljivača - to će vam pomoći dezinficirati i omekšati nakupine. Ostavite da otopina odstoji sat vremena i obrišite vlažnom krpom. Jedna šalica sode bikarbone i jedna šalica destiliranog bijelog octa također mogu obaviti posao.

image
Unsplash

Vrećice za namirnice za višekratnu upotrebu

Da, te vrećice koje vam pomažu živjeti zelenijim životom također mogu biti prijenosnici klica. To je zato što ih koristite za nošenje peradi, povrća, voća, kartona i paketa hrane. Zamislite sve bakterije koje tamo vrebaju. Također, vrećice za višekratnu upotrebu su predmeti koji se često dodiruju rukama i drugim predmetima. Oni stoga postaju najopasniji predmeti koji lako mogu prenijeti infekcije.

Savjeti za čišćenje: Operite vrećice u vrućoj vodi s deterdžentom. Ako imate platnenu vrećicu, bacite je u perilicu i osušite je. Imajte na umu da nošenje platnene vrećice u trgovinu dok je još vlažna može biti opasno, jer vlažna okolina dovodi do rasta plijesni.

image
Unsplash

Kuhinjska spužva

Prije nego što počnete s poslom nakon večere, zastanite i dobro pogledajte svoju pouzdanu spužvu. Prema Međunarodnoj studiji o klicama iz domaćinstva NSF iz 2011., kuhinja je najprljavije područje u cijelom domu. Obitelj bakterija koja uključuje salmonelu i E. coli pronađena je u više od 75% spužvi i krpa za suđe. Jednostavan trik da saznate treba li spužvu očistiti ili zamijeniti je ako počne smrdjeti - to je dokaz da sadrži bakterije. Iako se preporučuje često čišćenje, često je bolje zamijeniti spužve jednom mjesečno.

Savjet za čišćenje: vlažnu spužvu staviti u mikrovalnu na minutu (ne metalnu). Možete je čak potopiti u otopinu od jedne četvrtine žličice koncentriranog izbjeljivača na četvrtinu tople vode. Drugi način čišćenja je korištenje perilice posuđa - postavite je na najtopliji ciklus.

image
Unsplash

Brtva blendera

Blender je pravi spas, radi sve, od pravljenja smoothieja do mljevenja povrća. Naravno, većina nas se sjeti očistiti ga odmah nakon upotrebe, ali jeste li znali da samo čišćenje staklenke blendera nije dovoljno? Brtva - gumena brtva koja je postavljena kako bi se spriječilo curenje - nalazi se na dnu posude blendera. Uz ponovnu upotrebu, ovaj dio blendera često se zarazi bakterijama, kvascem i plijesni. Vlaga i čestice hrane zarobljene između baze i brtve stvaraju sjajno tlo za razmnožavanje klica.

Savjeti za čišćenje: Ne brinite, jednostavno je očistiti brtvu deterdžentom i vodom, dok gumeni prsten može zahtijevati četku s tankim vlaknima za pravilno čišćenje. Također možete ostaviti gumu da se namače u toploj vodi s deterdžentom oko 10 minuta – to će vam pomoći da otklonite prljavštinu i tvrdokorne mrlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:52