istraživanje pokazalo

Ovo su najprljaviji predmeti u svakom domu. Zaboravljamo ih čistiti redovno, a trebali bi skoro svaki tjedan jer su - leglo bakterija

 /SHUTTERSTOCK

Znate li koji je predmet u kući jedan od najprljavijih i kako dezinficirati stvari? Američka Nacionalna sanitarna zaklada (NSF) objavila je istraživanje o najprljavijim predmetima u kući i onima na kojima se taloži najviše prašine. Na vrhu te liste jedan je neočekivani predmet - držač četkice za zube. Prema ovoj studiji, držači četkica za zube su treći najzarazniji predmet u kući. Savjet je da te predmete perete toplom vodom i dezinficirate dva puta tjedno. Četkica za zube mora biti postavljena uspravno. Američka stomatološka udruga savjetuje da ne stavljate nikakvu vrstu navlake na četkicu za zube. Razlog je - čini ga osjetljivijim na bakterije.

image
/SHUTTERSTOCK

Isto istraživanje pokazalo je da se prašina koja može izazvati iritaciju kože, alergijske reakcije, astmu i slično, najviše nalazi na ručkama ormara te kuhinjskim elementima. Problem je što prašina koja se tamo nalazi nije jako vidljiva pa često zanemarimo ta područja i ne čistimo ih dugo i dobro.

image
/SHUTTERSTOCK

To je definitivno pogrešno. Istraživanje je pokazalo i da treba obratiti pozornost i na određene dodatke u vašem domu, poput jastuka, prekrivača ili drugih predmeta od poliestera koji se lako prljaju i teško se čiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 09:27