NAJČEŠĆE GREŠKE

Ovo su razlozi zbog kojih vaš dom izgleda neuredno, čak i onda kada ga pospremate redovito

 Colin Poole
Ovo su stvari koje radite kod pospremanja, a zbog kojih vaš dom svejedno i dalje izgleda neuredno!

Redovito održavanje reda u vašem domu, ali i korištenje određenih sredstava za čišćenje nisu uvijek dobitna kombinacija za čist i uredan dom. Zanima vas kako je to moguće? Odgovor na ovo pitanje zapravo je vrlo jednostavan. Naime, postoji mnogo pogrešnih koraka kod pospremanja vašeg stana ili kuće kojih niste ni svjesni, a možda ih se i godinama slijepo pridržavate. Kako bismo vam pomogli da postupak pospremanja vašeg doma ubuduće prolazi što uspješnije, izdvojili smo najčešće greške koje najčešće radite, a u većini slučajeva sasvim nesvjesno.

1. Ne rješavate se stvari koje ne koristite

Sigurno znate da previše nakupljenih stvari na jednom mjestu rezultiraju stvaranjem nereda i kaosa u prostoru. Upravo je zbog toga uporno gomilanje i čuvanje stvari jedna od najvećih grešaka kod održavanja reda u domu, bez obzira na to je li riječ o odjeći, obući, nakitu, papirima, fotografijama ili suvenirima. Što manje stvari imate u domu, samim će tim i vaš prostor izgledati urednije. Zato sve ono što ne koristite pospremite na neko manje vidljivo mjesto, donirajte ili bacite.

2. Nemate dovoljno mjesta za pohranu

Ako nemate dovoljno mjesta za pohranu stvari, sasvim je razumljivo da će vam se s vremenom one nakupljati te na kraju rezultirati neredom i prenatrpanosti u domu. Danas za pohranu stvari možete iskoristiti sve što imate kod kuće, bez nepotrebne kupnje ormarića ili kutija. Za to vam mogu poslužiti košare, plastične vreće, kutije za cipele ili pak viseće police na zidu.

3. Pospremanje niste pretvorili u zabavnu aktivnost

Tko kaže da pospremanje i čišćenje vašeg doma mora biti dosadan zadatak? Jedna od najčešćih grešaka je ta što pospremanje niste pretvorili u zabavnu aktivnost, već ga doživljavate kao 'obavezu'. Samim time je i realizacija mnogo lošija. Umjesto da čistite u tišini, za promjenu možete pustiti omiljenu glazbu koja će vas svojim ritmom inspirirati na učinkovitije pospremanje. Bitno je da usput i uživate.

4. Fokusirate se samo na ono čega se morate riješiti

Jako griješite ako se prilikom pospremanja prvenstveno fokusirate na ono čega se morate riješiti, a ne na ono što ćete zadržati. Zanima vas zašto? Naime, kada je apsolutno sav fokus na onome čega se morate riješiti kako biste izbjegli nered, možete osjećati određeni pritisak. Zato promijenite način razmišljanja i usredotočite se isključivo na ono što mislite zadržati.

5. Zadajete si previše zadataka

S obzirom na to da ponekad znate krenuti s pospremanjem prepuni uzbuđenja i entuzijazma, može se dogoditi da si pritom zadate previše zadataka koje na kraju ne stignete obaviti. Jedna od najčešćih grešaka kod pospremanja je upravo ova - previše zadataka, a premalo vremena. Umjesto da se 'zatrpate' svim poslovima odjednom, radije započnite s jednim dijelom stana ili prostorije, bez obzira na to je li riječ o polici, radnom stolu, ladicu u spavaćoj sobi ili kupaonici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:20