STANOVANJE

Ovo su stvari kojima nije mjesto u spavaćoj sobi

Kako do uredne, mirne i zarazno pozitivne intimne zone?

Podrazumijeva se da vaša soba mora imati kvalitetan madrac i biti u opuštenim, neutralnim bojama. No, čega se morate riješiti da bi je pretvorili u antistresnu oazu?

Vaša spavaća soba trebala bi biti mirno utočište, zona odmora i relaksacije, mjesto na kojem se opuštate nakon napornog radnog dana. Dobro, to je onako kako bi trebalo biti u teoriji.

U stvarnosti, to i nije tako jednostavno jer da bi prostorija bila antistresna oaza, prije svega treba biti uređena na taj način (u neutralnim, neopterećujućim tonovima, kvalitetnim, udobnim materijalima, s dobrim krevetom koji priziva na san), ali i odisati smirujućom energijom. Kako postići posljednje? Vodeći svjetski dizajneri interijera tvrde da postoji popis od sedam stvari koje baš nikada ne smijete držati u svojoj spavaćoj sobi. Pa pogledajmo koje su to stvari.

1. Računi i ostala naporna papirologija

Da biste od spavaće sobe stvorili sigurno utočište gdje možete zaspati lako, držite sve što se odnosi na posao ili administraciju na stolu u drugoj sobi.

Nikada nemam papirologiju ili računalo u spavaćoj sobi. To mi je jednostavno nije prirodno jer mi u ovoj prostoriji prirodno dođe da se opustim, kaže Sally Walford, stručnjakinja za procjenu i autorica knjige “The Clutter Monster”.

Pokušajte da pokraj vašeg kreveta ne bude nikakvih žica i ekrana. Drugim riječima, bez mobitela, TV-a i laptopa

2. Tehnologija

Pokušajte napraviti spavaću sobu zonom bez žica i ekrana. Drugim riječima, televizor, laptop, mobitel... doviđenja.

Oni emitiraju plavo svjetlo i elektromagnetske svjetiljke, dio su opreme za rad ili igru i zato ih treba čuvati u radnom području ili, pak, u području doma rezerviranom za zabavu, savjetuje stručnjakinja Helen Sanderson koja dodaje da je jedina tehnologija koju ona ima u svojoj spavaćoj sobi radio i CD player koje uključuje kad želi prije spavanja slušati opuštajuću glazbu.

Ako, pak, morate imate telefon ili tablet u spavaćoj sobi, pokušajte ih ne koristiti sve dok ne zaspite, već ih sat prije spavanja odložite na noćni ormarić i dajte si vremena da u miru zaspite, savjetuje Sanderson.

3. Nered na noćnom ormariću

Svi znamo da je lako moguće mali noćni ormarić pokraj kreveta prepuniti raznim praznim čašama, odjećom, čarapama, češljevima, novinama... Ukratko, predmetima koji tamo ne trebaju biti. Stoga je nužno da budete nemilosrdni i pokušate svaki dan očistiti noćni ormarić.

Tamo imam samo ono što mi zaista treba, poput knjige koju čitam prije spavanja. Zapamtite, čista i prostrana soba pruža mir uma, dodaje Sally Walford.

4. Zbogom kutijama ispod kreveta

Stručnjakinja za prostorni red i organizaciju Vicky Silverthorn kaže da su kutije ispod kreveta uznemirujuće.

Bolje spavamo znajući da postoji jasan prostor ispod kreveta, a ne skladište svega i svačega, objašnjava ona. Iako u manjim spavaćim sobama morate, zbog bolje organizacije i manjka kvadrata, posegnuti za takvim rješenjima, ako imate prostora u spavaćoj sobi, svakako izbjegnite takva rješenja.

5. Ne zatrpavajte sobu hrpom odjeće

Znamo da ste umorni kad dođete s posla i da vam se baš ne da slagati odjeću, ali definitivno se morate riješiti loše navike da bacate robu gdje god stignete.

Disciplinirajte sami sebe i obećajte si da ćete navečer pripremiti odjeću za jutarnji odlazak na posao, a poslijepodne ili navečer kad se vratite s posla, nošenu odjeću odložiti za pranje ili ako nije prljava, lijepo je složiti u ormar.

Za spavaću sobu pogubno je ako košulja visi s ruba kreveta, hlače su prebačene preko noćnog ormarića, a čarape svuda po podu. Ne možete se u takvoj prostoriji osjećati dobro, tvrdi Beverly Wade, vlasnica Cluttergonea, agencije za čišćenje javnih i privatnih prostora u Velikoj Britaniji.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 22:11