idealna kupaonica

Ovo su uobičajene greške u dizajnu kupaonice koje svakako trebate izbjegavati

 ANATOLI IGOLKIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Priuštite si kvalitetnu kupaonicu na duge staze izbjegavajući ove greške u postavljanju toaletne školjke, tuš kabine i još mnogo toga

Kupaonice, bile velike ili male, uvijek bi trebale biti dobro osmišljene i pažljivo locirane te bi trebale funkcionirati za više korisnika. Davno je prošlo to doba u kojem je bila jedna kupaonica za tri spavaće sobe u kući i svi su imali sve potrebno vrijeme za to. Današnje kupaonice moraju biti lijepe, učinkovito koristiti prostor i funkcionalno služiti korisnicima. Izbjegavanje uobičajenih grešaka u dizajnu, može vam pomoći da na duže vrijeme budete sretniji u svojoj kupaonici.

image
ANATOLI IGOLKIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Nema pogleda van

Nitko ne voli tamnu, vlažnu kupaonicu s lošom ventilacijom - nije zabavno provoditi vrijeme u takvom prostoru. Ako gradite ili preuređujete kupaonicu, pokušajte je postaviti na vanjski zid s prozorima.

Ako prozori nisu opcija, ugradnjom dobre ventilacije može se omogućiti svježi zrak, a pametnim izborom osvjetljenja možete imitirati prirodno svjetlo potrebno kako bi prostor pružao osjećaj ugode.

image
PHOTOTROPIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Čist pogled iz javnih prostorija

Kupaonica koja stoji uz blagovaonicu i nije najsretniji položaj za tu prostoriju - čini se poput sukoba interesa, zar ne? Kad god je moguće, izbjegavajte lociranje kupaonice izravno uz jednu od javnih prostorija kuće - poput kuhinje, dnevnog boravka ili blagovaonice.

To ne znači nužno da morate ići u dugi hodnik, već stvorite neku vrstu formalne razdvojenosti kako biste prekinuli vidokrug. Posljednje što želite je sjediti u dnevnoj sobi s čašom vina i gledati ravno u kupaonicu.

image
TECHA TUNGATEJA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Promišljen raspored

Izbjegavajte da toaletna školjka postane prva stvar koju vidite kada uđete u kupaonici i izbjegavajte vidike iz susjednih soba. Dobro rješenje je staviti tuš i toaletnu školjku u izdvojen prostor, dok se umivaonik nalazi u drugom dijelu. To omogućuje nekome da se istušira, dok se netko drugi sprema pokraj umivaonika. U tlocrtu kupaonice, zid između ta dva dijela dodaje samo nekoliko centimetara ukupnoj veličini kupaonice, ali udvostručuje funkcionalnost sobe.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Tuš bez rubova

Tuš bez rubova čini kupaonicu većom i izgleda prozračnije - osim toga, vrlo je praktična za vlasnike kuća starije dobi jer se pridržava univerzalnih načela dizajna.

Ovaj je izgled prilično lako postići u novoj kupaonici ili preuređivanju - samo svakako prije gradnje to spomenite svom arhitektu ili izvođaču radova.

image
ISMAGILOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Razmišljajte o izvrsnosti

Veće nije bolje; bolje je bolje. Bez obzira na to dizajnirate li veliku glavnu kupaonicu u svom domu iz snova ili pokušavate smisliti kako ugurati dodatnu kupaonicu za svoju rastuću obitelj, najvažniji aspekt vaše nove kupaonice je da ima izvrstan dizajn koji učinkovito funkcionira za vaš specifičan način života.

Istina je da sjajan dizajn manje govori o tome kako kupaonica izgleda (iako je uvijek lijepo kad izgleda fantastično), a više o tome kako funkcionira. Izvrstan dizajn stvara prostor koja bolje funkcionira, troškovi izgradnje su manji, učinkovitije je za održavanje i donosi vam više za manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:58