NEZGODAN PROBLEM

Ovo su uobičajeni uzroci zbog kojih vam krov propušta - i kako ih popraviti

 Unsplash
Kada primijetite curenje, malo istraživanje može vam pomoći da uočite uobičajene uzroke i odlučite što učiniti

Kapanje vode od propuštanja krova može biti uznemirujuće i pomalo zastrašujuće ako se nikada prije niste suočili sa situacijom. Krov vašeg doma ključna je strukturna komponenta kojoj je potrebna odgovarajuća njega kako bi mogao zaštititi ostatak doma. Kada primijetite curenje, malo istraživanje može vam pomoći da uočite uobičajene uzroke i odlučite što učiniti. Neka oštećenja na krovu vlasnicima je lako popraviti, ali druge probleme je bolje prepustiti stručnjacima.

image
Unsplash

1. Nedostaju ili su oštećeni crjepovi

Jedan od očitih uzroka propuštanja krova je oštećenje ili nedostatak crijepa. Vaš crijep predstavlja prepreku i pomaže u usmjeravanju vode s krova, tako da možete imati velike probleme s krovom kada mu se nešto dogodi. Jaki vjetrovi, grane na krovu i drugi problemi mogu uzrokovati oštećenje crijepa. Kada vam nedostaje crijep ili je napuknut, uvijen ili na neki drugi način oštećen, to dopušta vodi da dopre do strukturnih dijelova krova. Voda može prodrijeti u vaš dom, gdje može uzrokovati mrlje od vode na stropovima i truljenje u strukturnim komponentama.

Obično možete uočiti oštećen ili nedostajući crijep brzim pregledom krova. Kako biste se sigurno popeli na krov, pobrinite se da je vrijeme prikladno, da nosite prikladne cipele i da su vaše produžne ljestve osigurane.

Kako popraviti

Ako otkrijete oštećenje crijepa rano prije nego što krov počne trunuti, obično možete riješiti problem zamjenom nedostajućeg ili oštećenog crijepa. Uvijeni crijep ponekad se može popraviti korištenjem krovnog brtvila za pričvršćivanje uvijenih kutova na krov. Također možete koristiti krovno brtvilo za pričvršćivanje napuknute kupe. Nanesite brtvilo ispod pukotine, gurnite prema dolje crijep, nanesite još brtvila preko pukotine i zagladite kitom.

Ako je šteta veća, morat ćete popraviti ili zamijeniti veći dio krova. Možda ćete morati zamijeniti, na primjer, trule krovne obloge. Ako je većina crijepa oštećena, pogotovo ako je krov ionako stari, potpuna zamjena krova mogla bi biti najbolje rješenje. Neka krovopokrivač pregleda štetu ako niste sigurni kako dalje.

image
Unsplash

2. Oštećenje ledene brane

Ledena brana nastaje kada vam je krov previše topao i topi snijeg, ali snijeg se ponovno smrzava kako se približava strehi, gdje je obično hladnije. Snijeg koji se topi nastavlja se nakupljati u obliku debelog leda na krovu. Kada se ponovno otopi, voda može ući u vaš dom kroz vaš krov i uzrokovati oštećenje od vode na vašem stropu i zidovima. Ledene brane također mogu oštetiti vaše oluke i crijep.

Kako popraviti

Nikada se nemojte penjati na krov tijekom zimskih vremenskih uvjeta kako biste uklonili snijeg ili led. Izbjegavajte udaranje ili cijepanje leda jer možete oštetiti krov. Jedan od načina za otapanje leda je stavljanje otopljenog kalcijevog klorida u najlonke. Postavite najlonke okomito preko ledene brane tako da kraj ide u žlijeb. To će otopiti okomiti kanal u ledu kako bi se vodi koja se otapa omogućilo da teče u žlijeb.

Možda ćete također morati popraviti štetu uzrokovanu ledenom branom. Izvođač krovova može pregledati crijep i krov kako bi odredio potrebne popravke, što može uključivati ​​popravak pripadajućih dijelova.

Možete spriječiti buduće brane od leda postavljanjem grijanih kabela u cik-cak uzorku blizu ruba krova. Također možete koristiti krovne grablje za skidanje snijega s krova. Održavanje hladnijeg tavana zimi uz odgovarajuću ventilaciju i izolaciju također može zaustaviti nastajanje leda sprječavajući topljenje i ponovno smrzavanje snijega.

image
Unsplash

3. Začepljeni žljebovi

Nitko se ne želi popeti na ljestve i čistiti otpad od lišća iz žlijeba, ali to je neophodan dio kako bi voda tekla. Ako vam se žljebovi začepe, voda koja teče s vašeg krova nema kamo otići. Ponekad će ići preko vaših žljebova, gdje može uzrokovati probleme s temeljima. Drugi put se nakuplja ispod crijepa, gdje može oštetiti vaš krov i uzrokovati curenje.

Ova vrsta propuštanja krova obično se događa u blizini strehe gdje voda ide ispod crijepa. Uzrok možete potvrditi penjanjem na ljestve i provjeravanjem oluka na krhotine. Također možete primijetiti da se voda skuplja ili prelijeva po olucima tijekom jakih kiša.

Kako popraviti

Počnite tako što ćete odmah očistiti ostatke iz vaših žljebova. Nosite radne rukavice kako biste zaštitili ruke od vijaka i oštrih rubova na žljebovima. Vrtna lopatica ili slična mala mjerica može vam pomoći da otkopate krhotine. Redovito čišćenje vaših žljebova i spustova sprječava nastanak problema koja uzrokuje ovu vrstu propuštanja krova. Postavljanje štitnika za oluke može smanjiti nakupljanje u žljebovima.

4. Krov propušta zbog rupe

Rupe svih veličina na krovu pružaju savršen put za vodu da dopre u unutrašnjost. Stvari poput starih satelitskih antena koje su bile pričvršćene na krov stvaraju rupe kada se uklone nosači. Udar na krov može stvoriti i veću rupu. Male se rupe lako previde, ali s vremenom mogu pustiti puno vode i uzrokovati velika oštećenja krova.

Kako popraviti

Ako rupa prolazi kroz krovnu ploču, morat ćete je zakrpati šperpločom da popravite rupu na krovu. Zatim možete zamijeniti podlogu i postaviti nove crjepove preko zakrpanog područja. Za male rupe za čavle ili vijke možete koristiti krovni cement za brtvljenje rupe, ili ga možete pokriti limenim metalom pomoću krovnog cementa kako biste metal držali na mjestu. Nakon učvršćivanja lima, zamijenite crijep preko područja.

image
Unsplash

5. Oštećeni krovni prozor

Krovni prozor osvjetljava vaš prostor, ali nudi i drugu ulaznu točku za vodu. Ako nije pravilno instaliran, krovni prozor može procuriti. Ovu vrstu propuštanja krova obično je lako uočiti jer voda ulazi oko krovnog prozora. Pukotine na staklu također mogu uzrokovati curenje.

Kako popraviti

Počnite s pregledom kako biste potražili pukotine ili praznine na samom krovnom prozoru. Možda ćete moći zapečatiti pukotine kako biste popravili problem. Ako ne vidite nikakva očita oštećenja ili vam se čini da voda curi oko rubova krovnog prozora, vjerojatno ćete morati zamijeniti okvir prozora.

6. Oštećeni otvori za ventilaciju

Vaš krov vjerojatno ima nekoliko ventilacijskih otvora. Krovne ventilacijske otvore potrebno je pravilno zabrtviti kako bi se spriječilo curenje vode. Ponekad su sami ventilacijski otvori dovoljno oštećeni da puste vodu u vaš dom. Plastični otvori su skloni pucanju, ali čak se i metalni otvori mogu raspasti na šavovima i omogućiti ulaz vode. Otvori se također mogu olabaviti ili izgubiti vijke koji ih drže na mjestu.

Kako popraviti

Oštećeni otvor za ventilaciju treba zamijeniti kako bi se popravio problem. Ako ne primijetite nikakva oštećenja, potražite čavle koji nedostaju ili su labavi. Ponovno pričvršćivanje vijaka moglo bi popraviti situaciju s curenjem.

Ako je ventil oštećen, njegova zamjena je jedino dugoročno rješenje za sprječavanje curenja. Brzi popravak bez zamjene oštećenog dijela neće dugo trajati. Ako su problem labavi zatvarači, možda ćete moći zategnuti vijke na ventilacijskom otvoru kako biste popravili problem.

image
Unsplash

7. Problemi s nagibom krova

Vaš nagib krova može utjecati na to koliko dobro voda teče s krova. To također može utjecati na vrstu krovnog materijala koji biste trebali koristiti i posebne zahtjeve za ugradnju za krovište. Niske padine često predstavljaju najveći potencijal za curenje jer voda ne otiče s krova tako lako ili brzo kao na strmijim nagibima.

Korištenje pogrešne vrste krovnog materijala na niskom nagibu ili neispravno postavljanje krovišta može povećati rizik od propuštanja. Na primjer, drveni krovovi imaju povećan rizik od curenja, osobito oni s malim nagibom. Ako krovište nije pravilno postavljeno za nagib krova, možda ćete imati problema s propuštanjem.

Kako popraviti

Redovno održavanje krova s ​​malim nagibom može spriječiti nakupljanje vode kako bi se smanjio rizik od curenja. Redovito planirano održavanje može osigurati da krovna membrana s malim nagibom ostane netaknuta. Možda ćete morati zamijeniti cijeli krov ako imate stalnih problema vezanih uz nepravilnu instalaciju ili loš izbor krovnog materijala za nagib.

8. Oštećene krovne ploče

Krovne ploče vašeg doma pokrivaju krovne grede duž krovnog prevjesa. Zbog svoje blizine žljebovima i rubovima krova, osjetljive su na truljenje i plijesan. Na primjer, ako voda teče između žljebova i ploča, one će vjerojatno istrunuti s vremenom zbog viška vlage. Šteta se može nastaviti pogoršavati i uzrokovati curenje u vašem domu.

Kako popraviti

Ako podnožje ili ploče oštete, morat ćete zamijeniti ta mjesta. Osiguravanje da su vaši žljebovi pravilno instalirani i da nisu začepljeni može spriječiti buduća oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 10:03