za pravi odabir

Ovo su važni detalji koje morate uzeti u obzir kada kupujete nove zavjese

 Unsplash
Tkanina je bitan dio odabira zavjesa, jer materijal određuje koliko dobro vaše zavjese funkcioniraju i drže se s vremenom

Kao što će vam svaki dekorater reći, zavjese čine sobu - ali samo ako su pravilno odabrane. Što se tiče prozorskih tretmana, to je pitanje boje i tkanine, duljine i podstave te prilagođene izrade. S toliko odluka lako možete osjetiti preopterećenje pa smo saznali što stručnjaci kažu o sužavanju mogućnosti i odabiru odgovarajućih zavjesa za vaš dom.

image
Unsplash


BOJA I TKANINE

Tkanina je bitan dio odabira zavjesa, jer materijal određuje koliko dobro vaše zavjese funkcioniraju i drže se s vremenom.

"Ako su preteške, možda se neće oštro presavijati pri izvlačenju; a ako su previše lagane možda neće dobro padati", kaže dizajnerica Suysel DePedro Cunningham iz Tiltona Fenwicka.

Radite s velikim uzorkom, najmanje 2 metra, jer manji komad ne pokazuje tkaninu zavjese u pravom svjetlu. Također, ne zaboravite da će ih sunčeva svjetlost s vremenom izblijedjeti. Ako dotična soba dobiva puno svjetla, pametno je izbjegavati svijetle boje jer one brže blijede.

image
Unsplash


"Ipak, ako volite često mijenjati svoje sobe, možete biti manje zabrinuti zbog gubitka boje", kaže Alice Guercio, potpredsjednica razvoja proizvoda u Kravetu. Cunningham predlaže da se ide s neutralnim bojama, jer je manja vjerojatnost da će izblijedjeti i vjerojatnije će se bolje uklopiti u dekor sobe.

Kad je riječ o materijalu, lan, svila, umjetna svila i baršun najbolji su izbor budući da obično vise najbolje, kaže Guercio. "Umjetna svila je najtrajnija", kaže ona. A u posebno sunčanoj sobi, umjetna svila ne propada tako brzo kao prava svila.

Neke tkanine mogu spriječiti hladnoću. Mnogi hoteli koriste antilop, baršun, tapiseriju ili tvid jer njihova težina pomaže u blokiranju svjetla i zadržavanju topline. Ipak, gotovo svaka tkanina može biti obložena debelim, izolacijskim materijalom od filca. I podstava - komad tkanine provučen između stražnje i prednje strane - također može pomoći u produljenju vijeka zavjesa.

"Podstava je ono su što zavjesama daje tijelo i punoću." dodaje Cunningham.

image
Unsplash


DUŽINA I OBLOGA

Prije nego što počnete mjeriti zavjese, odlučite koliko visoko iznad prozora želite da stoje. "Zavjese postavljene visoko iznad prozora dat će prostoriji osjećaj visine", kaže Cunningham. Dizajneri često vješaju zavjese oko šest centimetara iznad okvira prozora, ali za dramatičan izgled neki idu i više.

Izmjerite od vrha prozora (plus dodani centimetar visine s kojega će zavjese visjeti) do poda. Za tradicionalniji izgled, sa zavjesom malo nabranom na podu, svojoj ćete dužini dodati još dva ili tri centimetra. Za moderan, oštar izgled neka vam zavjesa padne u ravninu s podom.

Prilikom mjerenja širine vašeg prozora, svakako dodajte 10 do 20 centimetara s obje strane i udvostručite ukupni širinu kako biste osigurali punoću zastora. Ako namjeravate koristiti zavjese kako biste zaklonili sunce, ti dodatni centimetri po obodu vašeg prozorskog okvira također će vam pomoći blokirati bilo kakav prolaz svjetla.

image
Unsplash


POSEBNE PRILAGODBE

Posebno šivane i prilagođene zavjese nude mnoge prednosti: Dimenzije možete prilagoditi veličini prozora i stvoriti prilagođeni izgled, poput savršeno šivanog odijela. Prilagođene zavjese dolaze u beskrajnim mogućnostima dizajna, od materijala do stila. S ovim mogućnostima, međutim, dolazi do značajne razlike u cijeni u odnosu na već gotove zavjese.

ODRŽAVANJE

Utvrdite hoćete li kupiti zavjese samo za kemijsko čišćenje ili za pranje u perilici rublja - dugoročno ćete uštedjeti vrijeme i novac. Imajte na umu da možete pokvariti visokokvalitetne zavjese pokušavajući ih sami oprati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 17:24