Ovogodišnji trend je Božić u plavim i roza tonovima

Kako urediti svoje domove, koje oblike, boje i materijale koristiti te s čim ne možete pogriješiti, razgovaramo s Jasnom Degoricijom, vlasnicom tvrtke Dobar partner

Božić je vrijeme darivanja, ljubavi, okupljanja, strpljenja… Blagdan je to kojem se svi veselimo: djeca pišu Djedu Božićnjaku pisma sa svojim željama, a odrasli imaju priliku barem na kratko podjetinjiti skupa sa svojim najmlađim članovima obitelji i uživjeti se u nadolazeće blagdansko vrijeme. No, kako bi dojam bio potpun, tradicionalno se ukrašavaju i naši domovi. Znamo li da Božiću prethode najdulje blagdanske pripreme i da je pravi izazov kako ih pretvoriti u zadovoljstvo, a ne obvezu, vrijeme je da saznamo koji su ovogodišnji božićni trendovi, koji se materijali, boje i oblici traže te s čime ne možemo nikako pogriješiti.

Po odgovore smo se zaputili u novootvoreni showroom tvrtke Dobar partner u Zagrebu, koja se dekoracijama bavi već pune 23 godine tijekom kojih je stekla ulogu vodećeg prostora za prodaju dekora za kuću te asortimana za poklone i kreativce/hobiste. Početak blagdanskog kićenja doma obilježava adventski vijenac koji je kružnog oblika. Ali, advent u kojem su bitne četiri svijeće, može biti na uzdužnoj podlozi. Za ovu godinu predlažemo vrlo jednostavan, elegantan advent s jednobojnim trakama i raskošnim broševima od štrasa, odnosno kopčama s umjetnim kamenčićima.

Paleći svake nedjelje po jednu svijeću ulazimo u doba došašća ili adventa – kaže Jasna Degoricija, vlasnica tvrtke Dobar partner. Dodaje kako bi se pritom u svakoj kući, makar simbolično, mogle postaviti grane crnogorice, imele ili božikovine. One mogu biti i umjetne, danas odlične imitacije živih, koje ne stvaraju problem sušenja i opadanja listića i iglica. Toplina doma i predblagdanski ugođaj mogu se postići mirisima cimeta, klinčića i vanilije koji su sastavni dio tradicionalnih kolača. Sitne, lijepo ukrašene kolače, ponos svake domaćice, najbolje je prezentirati u staklenim posudama sa zvonom. Tu će se sačuvati od sušenja. Kasnije su te posude vrlo praktične za serviranje raznih salata i sireva – predlaže Jasna Degoricija. Centar svakog doma u vrijeme blagdana definitivno je okićeno drvce. Naravno, jedno od prvih pitanja oko božićnog uređenja jest treba li kupiti prirodni ili umjetni bor. Jasna Degoricija savjetuje umjetni zbog njegove trajnosti.

Umjetni bor je praktičniji

Nakon blagdana potrebno ga je rastaviti i spremiti u kutiju, odnosno prije blagdana izvaditi iz kutije i sastaviti. Time se može riješiti predblagdanski stres oko odabira bora. Danas umjetni borovi izgledaju stvarno odlično i nikad neće stvarati muku oko iglica koje se truse i nakita koji se razbija jer pada sa suhih grančica. Moramo priznati da je tužno gledati suha stabla koje ljudi izbacuju iz svojih stanova na ulicu. Još jedan vrlo bitni razlog za umjetni bor je jednostavnost kićenja umjetnog bora. Njegove se grančice mogu pomicati i savijati pa ih uku- ćani mogu prilagođavati nakitu i nikad nećete ostati one ružne praznine – kaže i dodaje kako su zadnjih godina vrlo popularni “snježni borovi”, koji izgledaju prirodno i unose romantiku u prostore.

Treba naglasiti kako je bitna veličina bora u skladu s prostorijom u kojoj će stajati. Mali bor u velikoj prostoriji djeluje još manje jer se gubi, dok veliki bor može “pojesti” prostor. – Ostala kućna dekoracija, uključujući i borove, može biti jednobojna ili šarena. Sve ovinastavak ª si o sklonostima i nakitu koji ukućani imaju. Različiti je pristup božićnom nakitu. Jedni zagovaraju svake godine novi nakit, a drugi svake godine sitnijim kupnjama nadopunjavaju već postojeći nakit – kaže i dodaje kako Božić dopušta miješenje stilova i vrsta materijala jer se tako dodatno postiže razigranost. Jedan od savjeta je pretvoriti kićenje bora u druženje i veselje, pri čemu bi svaki ukućanin trebao dati svoj doprinos. Na taj način svi će podjednako doprinijeti veseloj atmosferi u domu. Govorimo li o trendu, odnosno dizajnerski definiranim bojama i stilovima koji karakteriziraju određenu sezonu, ove godine to su svijetloplava i svijetloroza.

– Nakit se može kombinirati zajedno miješajući kuglice u tim bojama ili svaku nadopunjavati detaljima ili mašnama u tim tonovima – kaže Jasna Degoricija i dodaje kako se nikad ne može pogriješiti s tradicionalnom crveno-zelenom kombinacijom. Primjerice, svevremenski zelena borovina kao podloga, puno grana crvenih bobica, iako su lijepe i bijele, u kombinacijama s kariranim crveno-zelenim mašnama. S tom nostalgičnom kombinacijom, tvrdi, uvijek se može izazvati osmijeh i odobravanje. Što se tiče materijala i oblika, Jasna Degoricija izdvaja sveprisutne životinje (medvjedi, sove, ježevi, vjeverice, ptičice…), koje su obično od mekanih materijala pa su pogodni za dječju igru jer se djeca ne mogu ozlijediti. Upravo je to još jedan razlog zašto u kićenje bora i ukrašavanje doma uključiti i najmlađe članove obitelji, koji će pronaći savršeno mjesto za svoje omiljene kuglice.

Lampice za cijelu godinu

Također, uvijek su traženi i ukrasi u obliku anđela, bilo da su od tekstila, keramike, gipsa… Ove godine su nasmiješeni, debeljuškasti i dobronamjerni, a sve su popularniji i oni pomalo smiješni i luckasti. I za kraj, kakvu rasvjetu odabrati? Jasna Degoricija ističe da su današnje halogene lampice prekrasno, sitno, iskričavo svjetlo i kao takve mogu biti ukras cijele godine naročito u kafićima i restoranima, ali i kod kuće. Nakon blagdana mogu se premjestiti u staklene vaze, gdje će zapaljene davati ugodnu atmosferu indirektne rasvjete.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:01