MOĆAN ALAT

Pametno iskoristite boje i promijenite izgled i oblik prostorija u svome domu

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
U pravim rukama, ideje za bojanje mogu postati moćan alat koji može promijeniti veličinu i oblik sobe

Razgovarajmo o moći boje. Svi smo svjedočili trenutnom transformativnom učinku svježeg nanošenja boje u prostor. To je brz, siguran i relativno jeftin način da prostor izgleda kao nov. Ali to samo zagrebe površinu njegovog pravog potencijala.

U pravim rukama, ideje za bojanje mogu postati moćan alat koji može promijeniti veličinu i oblik sobe. Dobro, možda ne doslovno, ali nije daleko. Boja je jednostavno, ali učinkovito tajno oružje koje stvara optičke iluzije za prevladavanje arhitektonskih izazova.

Prilikom odabira boje treba uzeti u obzir opću psihologiju boje. Zatim, tu je završna boja te kako i gdje se nanosi. Sve te stvari zajedno drastično utječu na to kako se prostor percipira. Želite učiniti da soba izgleda veća, manja, viša, šira ili duža? Evo što trebate činiti.

1. SVJETLIJE BOJE ZA DOJAM VEĆEG PROSTORA

Naš instinkt da prostor učinimo većim i svjetlijim je da ga obojimo u bijelo, i ne bismo pogriješili.

Sobe s malim prozorima i niskim stropovima imaju koristi od svijetlih tonova jer odbijaju svjetlost po prostoru, stvarajući svijetlo, prozračno i prostrano okruženje. Još uvijek možete postići svijetli i prozračni izgled s blijedo sivom, sivom ili složenom krem bojom. Hladne sheme boja pomažu zidovima stvarajući iluziju većeg prostora.

2. MRAČNO I DRAMATIČNO

Ako bijeli zidovi čine prostor većim, čini se logičnim da crni zidovi čine prostor manjim, ali začudo, to nije slučaj. Iako većina ljudi misli da tamni zidovi čine prostor manjim, to zapravo može imati suprotan učinak i učiniti prostor većim, osobito ako obojite cijelu sobu, uključujući strop.

Ovaj trik bojanja za male prostorije funkcionira jer tamne boje upijaju svjetlost i vizualno se povlače, zamagljuju granice prostorije i varaju naše oči da se čini da su zidovi udaljeniji nego što jesu. Tamne nijanse, poput sive i crne, izvrsne su pozadine za šarenije predmete namještaja i doista ih čine istaknutima. Naše oči fokusiraju se na sadržaj sobe, a zidovi magično nestaju u pozadini.

3. PRIHVATI TAMU

Tamna boja ponekad može bolje funkcionirati u malim, tamnim sobama nego u velikim, svijetlim prostorima. Dizajneri interijera već se neko vrijeme oslanjaju na tamne boje kako bi unijeli dramu i intimu u male dnevne sobe i spavaće sobe.

4. SPUSTITE STROP TAMNOM NIJANSOM

Nažalost, kao i mnoga pravila, postoji iznimka; u ovom slučaju, to je peti zid, odnosno strop. Odbacite bijelu ako imate malu sobu s previsokim stropovima. Pametno nanošenje tamnije boje na strop može uravnotežiti proporcije sobe. Ovo može biti suptilno, nekoliko nijansi drugačije ili potpuni kontrast.

Tamno obojen strop smanjuje visinu stropa, stvarajući intimno, ugodno i primamljivo okruženje, a boja visokog kontrasta dodaje neočekivanu dramu.

5. DODAJTE VISINU UZ ODGOVARAJUĆE ZIDOVE I STROP

Ako imate sobu koja je mnogo duža nego što je široka, možete upotrijebiti boju da naglasite visinu tako što ćete je koristiti od poda do stropa u jednoj boji. Ovo će zamutiti prirodnu liniju gdje se susreću strop i zid.

Jedan kontinuirani tok boje ne dopušta oku da se odmori ili usredotoči, stvarajući iluziju viših zidova, a čak i ako vaš prostor ima arhitektonske detalje, još uvijek možete obojiti strop i zidove u istu boju.

6. BOJA KOJA PREKRIVA NEDOSTATKE

Uzmite prethodnu ideju, pojačajte je i dobit ćete moderni fenomen poznat kao "natapanje bojama". Ovaj trend bojanja uključuje bojanje cijele sobe u jednu nijansu; zidovi, strop, obloge, postolja, letvice, vrata i sve. Tehnika djeluje magično za one zahtjevnije prostore, poput spavaćih soba u potkrovlju s kosim stropovima i krovnim prozorima.

Koncept je isti kao i prije: bojenjem svega u istu boju teže je dešifrirati nezgrapne linije i spojeve prostorije. Za usporedbu, različite nijanse naglasile bi kutove i ograničenja prostorije.

7. OBRATITE PAŽNJU NA ZAVRŠNI ZAVRŠNI SLOJ

Jedna od najvažnijih karakteristika boje je njezina završna obrada, kategorizirana prema svojstvima reflektiranja svjetla ili sjaju. Ravna ili mat boja nalazi se na jednom kraju spektra s najmanjom količinom sjaja, dok se visoki sjaj nalazi na drugom, s kvalitetom poput ogledala. Ista boja izgledat će potpuno drugačije u svakoj nijansi.

Boja visokog sjaja može pomoći u odbijanju svjetlosti u slabo osvijetljenoj prostoriji, čak i u tamnim nijansama, što je čini izvrsnim alatom za povećanje i osvjetljenje male sobe. Zbog svoje kvalitete poput zrcala, zidovi obojani visokim sjajem prikrivaju granice prostora, dodajući dubinu s istaknutim dijelovima i sjenama koje plešu okolo sa svjetlom koje se neprestano mijenja. Sjaj na stropu daje iluziju dodatne visine i stvara atmosferičnu igru svjetla.

8. ZONIRAJTE SOBU BOJAMA

Zoniranje je posebno učinkovito za velike otvorene prostore. Boja omogućuje stvaranje nekoliko zona u istoj prostoriji samo kvadratom boje na zidu, podu ili stropu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:31