Urbano vrtlarenje

Par savjeta za buduće balkonske vrtlare

Neke biljke puno bolje uspijevaju u vrtu nego na balkonskoj gredici, ali ima i onih koje savršeno rastu i u posudama, pa čak i ako nemate prijašnje vrtlarsko iskustvo.

U posudama je moguće uzgajati sve, od mrkve do vinove loze. Trik je u dobrom početku, korištenju kvalitetne zemlje te odabiru dovoljno velike posude u kojoj će korijen biljke imati dovoljno mjesta da se razvije. Ako je posuda premalena, to će se zasigurno odraziti na količinu i veličinu plodova, a u najgorem slučaju biljka će zakržljati ili uvenuti. No, bez obzira na veličinu posude, neke jestive biljke jednostavno će uvijek bolje uspijevati u vrtu na tlu nego na balkonskoj gredici. To su biljke poput krumpira, artičoke, kukuruza ili prokulica koje zahtijevaju puno prostora i daju bolje prinose kada rastu u tlu.

Zato rajčica, paprika, krastavac, salata ili začinsko bilje savršeno uspijevaju u posudama, pa čak i ako vrtlarsko iskustvo i znanje kreće "od nule". Pri odabiru zemlje uvijek treba imati na umu da je ono što je dobro u vrtu, u posudama katastrofa. Takva zemlja s vremenom će se pretvoriti u tvrdu grudu, u kojoj se neće moći razviti korijen niti zadržavati voda, a biljka će propasti. Uvijek treba izabrati zemlju za lončanice, koja je prozračna, dobro zadržava vlagu i nutritivno je bogata, što je bitno za plodovito povrće kao to su tikvice, rajčice, paprika ili patlidžan.

Pri odabiru jestivih biljaka koje ćemo uzgajati treba misliti na dvije stvari: prostor koji biljka zauzima iznad i ispod zemlje te koliko je nutritivno zahtjevna. To je važno posebice kada je u posudi više od jedne jestive biljke, kako ne bi došlo do otimanja za prostor i hranu, zbog čega svi naposljetku izvuku kraći kraj. Rajčica, primjerice, voli puno prostora i hranjivih tvari, pa su joj idealni suputnici bosiljak ili salata, brzorastuće biljke plitkog korijena.

Odabir posude
Ako smo se pobrinuli za sve prethodno navedene elemente, vrijeme je da se izabere posuda u kojoj će se uzgajati biljka. Kod odabira je sve moguće i sve što može držati zemlju može poslužiti kao posuda. Od starih pletenih košara, lonaca, plastičnih kanti od ulja ili kašeta, sve su to predmeti koji bi u suprotnom završili na smetlištu, a ovako se reciklažom u njima mogu godinama uzgajati jestive biljke.

Tip materijala
Plastične posude dobro zadržavaju vlagu, no treba izbjegavati one načinjene od kemijskih tvari koje se razgrađuju pod utjecajem visokih temperatura ili s vremenom, pa dospiju u zemlju i zatim u hranu. Posude od terakote su lijepe, no nisu idealne za biljke koje vole puno vlage, kao što je lisnato povrće. Metal dobro zadržava vlagu, ali jako apsorbira toplinu, pa se biljka može doslovce skuhati za vrijeme ljetnih vrućina. No, ako je smjestimo na sjenovito mjesto na balkonu, nećemo imati takvih problema.

Što čekate? Počnite planirati svoj kućni vrt!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:41