Grijanje

PELET - ENERGENT BUDUĆNOSTI OSVAJA HRVATE

Ekološki osviješteno, zdravije i u konačnici jeftinije grijanje

Sto posto ekološki! Ne luči stakleničke plinove! Ne onečišćuje zrak! Ne sadrži sumpor, klor, formaldehid, teške metale i druge spojeve štetne po zdravlje… uz to je ekonomičan i otvara mogućnost uštede. Riječ je o grijanju na pelet – energentu budućnosti. Iako je u Hrvatskoj proizvodnja i prodaja peći na pelet nova i ima povijest od samo tri do četiri godine, ove je sezone znatno pojačan interes za ovakvim pećima.

Kako je riječ o relativno novom načinu grijanja u Hrvatskoj, postoji tek nekoliko proizvođača, a većina proizvodnje još je namijenjena za strano tržište. No, što je to pelet? O karakteristikama peći, načinu grijanja, isplativosti i vrstama razgovarali smo s inženjerom Tonijem Mrveljom iz tvrtke Hvaljen budi, koja u svojoj ponudi nudi upravo peći na pelet manjih dimenzija, namijenjenih stambenim i poslovnim jedinicama.

Drveni peleti su proizvod u obliku valjčića od usitnjenog i prešanog drva

– Drveni peleti su proizvod u obliku valjčića od visokoprešanog usitnjenog drveta. Pelet se proizvodi iz ekološki čistih domaćih vrsta drva – objašnjava Mrvelj te dodaje kako je riječ o energentu koji najmanje onečišćuje zrak.

Naime, sagorijevanjem peleta emisije CO2 i prašine znatno su niže od dopuštenih graničnih vrijednosti ili praktično ne postoje. Pelet, kaže Mrvelj, ne sadrži sumpor, klor, formaldehid, teške metale i druge spojeve štetne po zdravlje, a tisuću litara lož-ulja približno odgovara energetskoj moći dvije tisuće kilograma peleta. – Grijanje na pelet jedan je od najpovoljnijih oblika grijanja.

Ako znamo da Hrvatska raspolaže velikim količinama biomase, trebamo postati svjesni da je potencijalno ogrjevno gorivo svuda oko nas. Građani ovaj način grijanja baš ne poznaju, ali sve je više tvrtki u ovom segmentu koje rade na buđenju svijesti budućih klijenata za čuvanje okoliša a da pritom zadovolje njihove osnovne potrebe i smanje troškove grijanja prostora – objašnjava Mrvelj, koji smatra da je jako bitna i edukacija građana. Što je sve potrebno za ugradnju i kakve su to zapravo peći?

Mrvelj objašnjava kako je riječ o pećima koje su sastavljene od najkvalitetnijih vrsta čelika, ložište je od visokootpornog gusa, a elektronika je prilagođena uvjetima više temperature rada. Dimenzija peći na pelet snage 9KW je 718 mm visine, 463 mm širine i 507 mm dužine te se lako pronalazi mjesto i u malim objektima kao što su vikendice i mali dnevni boravci.

– Ako u prostoru imate dimnjak minimalnog promjera 80 mm, peć se spaja direktno na taj dimnjak ili se na vanjski zid prostora instalira dimnjak promjera 80 mm, min. visine 1,5 m. Sve peći imaju ventilatore koji kontroliraju rad peći i pospješuju sagorijevanje i njezinu učinkovitost. Prilikom automatskog paljenja pojavljuje se malo dima koji, nakon što se plamen rasplamsa, gotovo potpuno nestaje – dodaje Mrvelj.

Peći snage do 10 KW najviše se koriste u vikendicama, stambenim prostorima, poslovnim prostorima te skladištima. Kroz vrata ložišta može se vidjeti plamen, što domu daje prekrasan ugođaj. Način rada podešava se putem digitalnih komandnih ploča koje se u pravilu nalaze u sklopu kućišta kotla, a paljenje peleta te gašenje (kada se postigne zadana temperatura) u cijelosti je automatizirano, što uz komfor pridonosi i značajnim uštedama u usporedbi s loženjem drvenim cjepanicama. Posebna prednost peleta sastoji se u smanjenoj potrebi skladištenja u odnosu na drvo.

Za stanove i urede do 100 kvadrata dovoljna je peć snage 9 kW

Također, sagorijevanjem peleta nastaje vrlo malo pepela (do 0,7%). Spremnik za pelet dostatan je prosječno za cijeli dan rada peći. Osim ekološke osviještenosti, grijanje na pelet pokazalo se i kao isplativije od prirodnog plina, lož-ulja ili ukapljenog naftnog plina. – Razlika u cijeni s vremenom će samo rasti.

Drveni peleti cjenovno su vrlo stabilni i praktički prate inflaciju, dok su cijene tradicionalnih vrsta energenata promjenjive i najčešće teško predvidive običnim građanima, a ovise o jako mnogo faktora na tržištu – smatra Mrvelj. Cijena peći na pelet snage 9 KW, kaže, za prostore do 100 m2 s ugradnjom i puštanjem u pogon je oko 7500 kuna, a prelaskom na pelet investicija je isplativa u razdoblju od samo 3 do 5 godina, a nerijetko i puno prije.

– Ono što je najvažnije peći na pelet su jednostavne za uporabu, automatska regulacija i spremnici peleta nude najveći komfor svima koji se odluče za kupnju takve vrste peći. Jedno punjenje spremnika u pravilu je (kod gotovo svih modela i svih proizvođača) dostatno za trajni pogon do 24 sata pa na više – objašnjava Mrvelj. Pozitivno je to što je životni vijek peći neograničen, ali ipak ovisi o održavanju. Primjerice, ako je peć u upotrebi, potrebno je na dnevnoj bazi čistiti ložište i jednom ili dva puta tjedno ladicu za pepeo. O održavanju ovisi i funkcionalnost jer što je peć čišća, ona bolje radi, a ako se ne održava, slabije grije, ali i skraćuje vijek trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 08:36