U jednom potezu...

Pet odličnih razloga zašto renovirati više prostorija u isto vrijeme!

Razmišljate o renovaciji samo jedne prostorije u svom domu, iako bi i ostatku prostora dobro došlo osvježenje? Kada već planirate ispuniti stan prašinom, ostacima žbuke, bukom i vještim, ali i skupim majstorima, zašto ne biste sredili sve problematične točke odjednom? Evo pet odličnih razloga zašto je bolje renovirati više prostorija u isto vrijeme!

Closeup side view of a handyman installing ceramic tiles on the floor. He's applying some tile glue with a trowel before laying the tiles. The worker is wearing blue uniform, red work helmet and gloves.
Getty Images

Renovacija prostora zahtjevan je proces koji obuhvaća gomilu neplaniranih troškova i zadataka, sve od najma majstora, dobivanja dozvole ako je riječ o rekonstrukciji, pripreme samog prostora, zaštite dijelova koje ne planirate renovirati pa do najma golemog kontejnera za smeće, raspremanja i čišćenja kada je posao napokon gotov. Sa svakim projektom treba uzeti u obzir i trošak materijala i vrijeme potrebno za pripremu i raspremanje pa renovacijom više od jedne prostorije štedite i vrijeme i novac.

Projekt koji obuhvaća više prostorija možda je zahtjevniji, ali će svaki dio tog velikog projekta ići brže jer majstori mogu odraditi sve u jednom potezu. Postavljanje svih cijevi odjednom, bojanje svih zidova, postavljanje svih podova u kontinuitetu predstavlja učinkovitiju uporabu vremena vaših majstora i time vašeg novca.

Computer Tablet Showing Finished Kitchen Sitting On House Plans With Pencil and Compass.http://www.feverpitchpro.com/istockphoto/stock-photo-moving-relocating-lightbox.jpg
Getty Images/iStockphoto

Ako ste unajmili arhitekte da vam pomognu osmisliti uređenje, najbolje je odmah odraditi više prostorija ili cijeli prostor jer će zbog toga vaš interijer u konačnici izgledati bolje i usklađenije. Tako ćete biti sigurni da se boje, teksture i odabrani stil uređenja protežu kroz cijeli prostor stvorit ćete harmoničan izgled vašeg doma.

industrial construction worker installing small ceramic tiles on bathroom walls and applying mortar with trowel
Getty Images/iStockphoto

Kad već planirate unijeti kaos u svoj dom, a imate sredstva potrebna za renovaciju, zašto ne biste izveli sve odjednom? Grupiranje svih elemenata preuređenja vašeg doma u jedan veliki projekt skratit će vrijeme trajanja radova te ćete brže moći nastaviti sa svojim životom. Ako imate mogućnost iseliti se iz stana ili kuće i boraviti kod rodbine ili prijatelja dok su u vašem domu radovi, samo naprijed. No, ako živite u prostoru dok je renovacija u tijeku, dodavanjem prostorija u projekt preuređenja stvorit ćete veći kaos i više stresa, ali će cjelokupni radovi puno kraće trajati nego da uređujete jednu po jednu prostoriju. Pristup koji odaberete ovisit će o vašem temperamentu, potrebama vaše obitelji i samim prostorijama koje renovirate.

site foreman runs over blueprints while joiner cracks on
Getty Images/iStockphoto

Renovacijom više prostorija odjednom možete uštedjeti na cijeni rada jer su brojni majstori skloni dogovaranju popusta s povećanjem kvadrature na kojoj rade. Time ćete se ujedno osigurati i da će vam majstor kojem vjerujete odraditi cijeli posao, umjesto da ste prisiljeni unajmljivati različite ljude za različite prostorije zbog razbacanih termina i popunjenog rasporeda.

Izvor: Apartment Therapy

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:25