ŠTO AKO

Pet pitanja koja si morate postaviti prije nego se odlučite za otvoreni tlocrt u svom stanu

 EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES
Otvoreni prostori su sjajni, ali nisu za svakoga, saznajte jesu li za vas


Otvoreni prostori su sjajni - ostavljaju dojam prozračnosti i većeg prostora, a mogu također stvoriti multifunkcionalne prostore i omogućiti život u manjem prostoru. Na drugu stranu, istina je da nisu za svakoga. Arhitekti i dizajneri iznose podatke da neki klijenti dosta teško podnose ovakav raspored, bilo da je to zbog buke televizora, želje da se kuhinjski nered sakrije od pogleda ili potrebe za mirnim mjestom za čitanje ili rad. Prije nego što se odlučite na otvoreni tlocrt, odgovorite na sljedeća pitanja da biste vidjeli je li to za vas.

image
ONURDONGEL/GETTY IMAGES

1. Želim li da cijelo vrijeme svi prostori u vašem domu budu javni?

Gledajući lijep i uredan prostor poput ovog na fotografiji, teško je zamisliti da želite postaviti zidove. Nema ništa loše u tome ako je vaš dom onaj u kojem volite raširiti papire za posao ili projekte, gdje radije pustite da čišćenje kuhinje pričeka ili gdje djeca ostavljaju mnoštvo igračaka razbacanih, ali ako ćete se zbog gledanja na te stvari osjećati prisiljenima da se neprestano pospremate, otvoreni prostor možda ipak nije za vas.

image
VICNT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


2. Je li za mene kuhinja koja nije "prava" kuhinja?

Unutar otvorenog tlocrta kuhinja se obično spaja s blagovaonicom i dnevnim boravkom, stoga njezin dizajn često odstupa od uobičajenih. To može značiti da ima značajke poput otvorenih polica umjesto gornjih ormarića; otok s radnom površinom za vizualno odvajanje; spremište koncentrirano samo na jednom zidu; ili skrivene uređaje. Volite li držati svoje biljke, začine, posuđe, male uređaje i druge predmete na radnim pločama? Preferirate li tradicionalni kuhinjski izgled? Volite li ostaviti čišćenje kuhinje dok se zabava ne završi ili se okupiti za obroke za kuhinjskim stolom u ugodnom i zatvorenom prostoru? Zatim uzmite u obzir i druge mogućnosti rasporeda uz otvoreni tlocrt, a u svakoj zamislite svoj životni stil. Otvoreni planovi mogu biti popularni, ali zatvorena kuhinja zasigurno nije loša stvar - možete zatvoriti vrata neredu i uživati ​​u vremenu s obitelji i gostima bez osjećaja da odmah sve morate počistiti.

image
VICNT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Trebam li mirno mjesto za rad?

Jedna od najvećih blagodati otvorenog tlocrta je što uključuje multifunkcionalne prostore učinkovitije nego što to mogu druge vrste rasporeda. Ali važno je razmisliti o tome kako će ti prostori svakodnevno funkcionirati za različite namjene. Kutak za kućni ured je sjajna stvar, ali ako ima previše buke od razgovora, TV-a i videoigara ili djece koja se igraju, može biti preglasno za obavljanje važnih telefonskih poziva i koncentriranje na posao. (To se također odnosi na djecu koja pokušavaju raditi domaću zadaću.)

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES


4. Hoće li me izluđivati buka televizora?

Otvoreni planovi izvrsni su za one koji žele pripaziti na djecu iz kuhinje i drugih prostorija. Ali ponekad se buka u kuhnji koja je spojena s dnevnim boravkom čini glasnija nego ispred samog televizora. Ako ste uvjereni da će drugi članovi obitelji htjeti gledati televiziju kada je vama potrebna tišina, televizor u otovorenom prostoru onda nije za vas.To znači da biste trebali imati odvojene prostorije ili TV komodu koja umanjuje buku. Ili u tlocrt ugradite zasebnu, zatvorenu tihu sobu za čitanje i rad.

image
ASBE/GETTY IMAGES


5. Jesu li moje zabave vizije realne?

Ako stvarno planirate i organizirate nevjerojatna druženja koja ste dočarali u svojoj glavi prije svega se zapitajte hoće li se to doista redovito događati ili samo jednom ili dva puta godišnje. Kada faktor zabave uključujete u svoje kućne planove, pažljivo izvažite svoje svakodnevne aktivnosti i način života u odnosu na svoje realne zabavne planove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2021 22:13