Stvarni primjer...

Pet pogrešaka u uređenju kuhinje

 

Renovacija bilo kojeg dijela našeg doma uključuje bezbroj odluka, konstantna mjerenja i detaljno planiranje, ali kuhinja je posebno zanimljiva jer jednom kad se svi njeni elementi postave nije tako jednostavno mijenjati njihov raspored, kako zbog aparata, tako i zbog položaja vode i drugih instalacija.

Svi nalete na neke poteškoće prilikom renovacije, a mi smo pronašli odličan primjer na blogu Young House Love u kojem su vlasnici prostrane kuhinje učinili pet pogrešaka prilikom renovacije koje su morali ispravljati. Kako biste izbjegli takve probleme, pogledajte na što treba pripaziti!

Pogreška #1: Prolaz između dnevne sobe i kuhinje nije bio dobro centriran

Vlasnici kuće željeli su otvoriti veliki i prostrani prolaz između dnevne sobe i kuhinje oko kojeg su planirali postaviti ormariće i police. Iako je osnovni okvir pregradnog zida izradio majstor s čijim su radom do tada bili zadovoljni, prije nego je zid dovršen vlasnici su slučajno primijetili da prolaz nije u središtu prostorije i da nije poravnat s fiksnim položajem kamina. Iako se čini kao neznatna promjena, prepravljanjem širine izbjegnuta je asimetričnost polica i dobiven je skladniji izgled.


Pogreška #2: Loš položaj hladnjaka

Još jedna greška koja se tiče vizualnog dojma, a koja je u kuhinji stvorila veliku razliku bio je položaj hladnjaka. Izvorna ideja vlasnika bila je da hladnjak bude postavljen bliže vratima kako bi ormari s desne strane bili u neprekinutom nizu, a dva velika pravokutnika (vrata i hladnjak) jedan pored drugog. No, s obzirom na to da su vrata i hladnjak zapravo različitih visina dobiven je neuravnotežen izgled koji smeta promatrača. Naime, uvijek smo u potrazi za pravilnim uzorcima i neprekinutim linijama. Kako bi omogućili i jednoj i drugoj pravokutnoj površini da "dišu", vlasnici su ipak odlučili između staviti uski ormarić. Ključno je da, ako usred posla koji majstori rade shvatite da vaša ideja neće dobro izgledati, prekinite sve i pokušajte popraviti stvar umjesto da vam bude neugodno i završite s dizajnom koji vam se ne sviđa.



Pogreška #3: Nevidljiva rasvjeta

Iznad kuhinjskog otoka bilo je potrebno postaviti viseću rasvjetu, a vlasnici su odabrali prozračne staklene visilice jer su klasične, jednostavne i bile su u okviru njihovog budžeta. Ideja je bila odabrati visilice koje će se lijepo uklopiti i neće prekidati liniju pogleda, ali se na kraju pokazalo da je njihov nenametljiv izgled zapravo nedostatak. S obzirom na to da je kuhinjski otok veći element, nedostajao je detalj koji će uravnotežiti prizor. Na kraju su odlučili staklene zamijeniti metalnim visilicama koje izgledaju puno atraktivnije i vode pogled.


Pogreška #4: Stolci pogrešne visine

Prije nego se bacite u trošak, pomno izmjerite sve elemente. U ovom slučaju vlasnici su prvo kupili stolce koji su im zapeli za oko, vodeći se za time da su standardne visine. Stolci su bili namijenjeni sjedenju za kuhinjskim otokom koji je također izrađen u standardnoj veličini, ali se pokazalo da na kraju stolce neće moći složiti ispod površine otoka zbog previsokih naslona za ruke. Možda se čini kao neznatna stvar, ali pospremanje stolaca kada nisu u uporabi omogućava neometano kretanje prostorom i uredniji izgled kuhinje. Problem je riješen zamjenom stolaca i odabirom novih modela bez naslona za ruke.



Pogreška #5: Odabir boje zidova prije nego su svi elementi na mjestu

Iako nam logika nalaže da prvo bojamo, a potom slažemo elemente u prostoriju, ponekad to može dovesti do pogrešnog odabira boje za zidove. U primjeru s fotografija prostor je u cijelosti obojen u bijelo jer je cilj bio dobiti svijetao i prozračan prostor. Zidovi su obojeni prije postavljanja podova i elemenata, kao i pločica na jednom od zidova. Kako su dodavali pločice i namještaj, bijela se počela doimati previše bezlično i uštogljeno pa su stoga odlučili ipak sve prebojati u svijetlosivu nijansu kako bi zidovi izgledali objedinjeno i uravnoteženo. Dašak boje dodan je i u obliku vrata koja su odlučili obojiti u nježnu plavu, ali su također tek iz drugog pokušaja dobili nijansu koja im se doista sviđa.





Izvor: Young House Love

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 01:03