SITNICE SU BITNE

Pitate se zašto vam boja izgleda drugačije kada je na zidovima? Radi se o nekoliko faktora!

 @farrowandball
Trik je znati koji su čimbenici odgovorni, na taj način znate što trebate uzeti u obzir prije izvođenja sljedećeg projekta bojanja

Koliko puta ste dekorirali sobu samo da biste otkrili da nakon što se boja osuši ne izgleda isto kao kad je bila u limenci? Ponekad je razlika samo neznatna, ali ponekad vaši zidovi mogu izgledati cijelu nijansu svjetliji ili tamniji nego što ste se nadali. Osjećate se kao da je cijeli vaš radni dan otišao uzalud, pitajući se jeste li ipak trebali platiti profesionalca.

Ako svoje ideje o bojanju shvaćate ozbiljno onda nema ničeg frustrirajućeg nego imati na svojim zidovima različite boje od one koju ste željeli. To je uobičajena pojava koja se može dogoditi čak i nakon testiranja vaše boje na zidu - trik je znati koji su čimbenici odgovorni. Na taj način znate što trebate uzeti u obzir prije izvođenja sljedećeg projekta bojanja.

1. RASVJETA VAŠE SOBE

Najvjerojatniji razlog zašto vaša boja izgleda drugačije nakon što je na vašim zidovima je rasvjeta u vašem prostoru. Baš kao što vaš tepih ili čak boja vaše kose mogu izgledati drugačije pri određenim svjetlima, isto vrijedi i za boje na zidovima ili namještaju.

Svi znamo koliko se rasvjeta može razlikovati u prostoriji okrenutoj na sjever u odnosu na onu koja gleda na jug, a isto vrijedi i za istok i zapad. Neke su sobe zasićene toplim prirodnim svjetlom tijekom dana, dok su druge puno tamnije i stoga hladnijeg tona. Ove razlike u osvjetljenju će učiniti da boje izgledaju toplije, hladnije, a u nekim slučajevima i življe, ovisno o nijansi. Nakon što sunce zađe, umjetna rasvjeta u vašem domu ponovno će promijeniti izgled boje na vašim zidovima.

Međutim, to ne utječe samo na sobe u cijelosti. Kako biste izbjegli bilo kakva iznenađenja, svakako testirajte svoju boju na svakom zidu kako biste bili sigurni da ćete biti zadovoljni gotovim rezultatom.

2. BROJ PREMAZA KOJI KORISTITE

Kada se radi o tome kako obojiti sobu, svi znamo da samo jedan sloj nije dovoljan. U većini slučajeva potrebna su vam dva sloja boje kako biste osigurali glatku i izdržljivu završnu obradu, ali to također pomaže osigurati da imate živopisniju nijansu koja je vjernija boji u trgovini.

Ako se nanese više slojeva, boja može izgledati vjernije, a ako se nanese samo jedan sloj, izvorna boja zida još uvijek može reflektirati nešto svjetla i utjecati na novu boju, ali također može dovesti do varijacija u boji.

Ako odlučite koristiti jedan sloj boje kako biste ubrzali proces bojanja ili uštedjeli nešto novca, velika je vjerojatnost da vaša nijansa boje neće izgledati isto kao što ste se nadali, ali isto vrijedi i za previše slojeva. Korištenje tri ili više slojeva boje vjerojatno će učiniti da vaša nijansa izgleda tamnije od očekivanog.

3. KORIŠTENJE (ILI NEDOSTATAK) PRIMARNOG PREMAZA

Kao i broj slojeva, morate uzeti u obzir i učinak temeljnog premaza, sastavnog koraka u bojanju zida. Na sličan način kao i slojevi boje, temeljni premaz može pomoći u stvaranju dugotrajne, glatke završne obrade na vašim zidovima sprječavajući ljuštenje ili pucanje, ali također utječe na konačnu boju.

4. VAŠA ZAVRŠNA BOJA

Ako stvari nisu bile dovoljno komplicirane, završni izgled boje koji koristite također će utjecati na konačni izgled vaše boje. Bilo da je mat ili saten, nijansa će izgledati malo drugačije nego u limenci zbog različitih stupnjeva reflektirajućeg sjaja.

Ako koristite satenski ili polusjajni premaz, to će boji dati dodatnu kvalitetu refleksije koja može promijeniti boju. U kombinaciji s vrstom površine koju bojate i to će opet utjecati na to kako se određena nijansa pojavljuje; na primjer, sjajne površine reflektiraju svjetlost više nego mat površine, mijenjajući tako intenzitet boje. Zbog toga vaši kuhinjski zidovi mogu izgledati drugačije od vaših kuhinjskih ormarića čak i ako ste ih obojali istom nijansom budući da će tekstura vrata ormarića vjerojatno imati sjajniju površinu.

5. OSTALE BOJE U SOBI

Promatranje boja kao samostalnih kvaliteta jedna je od najvećih pogrešaka kada je u pitanju dizajn interijera. Svaki iskusni soboslikar i dekorater reći će vam koliko različita boja može izgledati nakon što je postavljena u izravni kontrast s drugom nijansom, i to je razlog zašto teorija boja ima toliki utjecaj na naše palete boja.

Ako uvodite novu nijansu u svoju sobu, budite spremni da će se ta boja i postojeće boje u vašem prostoru malo promijeniti. Važno je razmisliti o postojećim bojama u vašoj sobi prije nego što uvedete novu nijansu na zidove, uključujući vaše tvrde površine. Hoće li vaša odabrana nijansa biti u suprotnosti s vašim tepisima ili će smeđi tonovi na vašim drvenim podovima učiniti vašu nijansu svjetlijom? Ovdje odabir pravog podtona stupa na scenu jer to može pomoći u spajanju različitih boja u prostoru kroz zajedništvo u tonu.

Naposljetku, važno je napomenuti da će ovih pet čimbenika na neki način utjecati na vašu boju. Zapravo, koliko god se trudili, vrlo je malo vjerojatno da će konačna nijansa na vašim zidovima točno odgovarati boji na limenci ili na fotografijama boja. Ono što je bitno je da ste zadovoljni kako to izgleda u vašem domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:17