Sam svoj majstor

Planirate bojati zidove? Izbjegnite ovih devet pogrešaka kako ne bi imali dvostruko više posla

 iStock
Ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme

Teški okovi hladnog vremena polako nas napuštaju i dolaze nam dani ispunjeni suncem te toplinom. Mnogi ljudi će zato ugodnije vremenske prilike iskoristiti za odlazak u prirodu i općeniti boravak na otvorenom, no postoje i oni koji će se zatvoriti u kuću te prionuti na posao jer s toplijim vremenom počinje sezona preuređenja doma. Naravno, veliki zahvati poput adaptacije kuhinje, kupaone, dnevne ili spavaće sobe iziskuju velika financijska sredstva, ali postoji jedan tip renovacije koji je apsolutni prvak u kategoriji niskobudžetnih promjena s velikim vizualnim efektom. Riječ je, dakako, o bojanju zidova.

Novi premaz boje udahnut će potpuno novi život u prostoriju te odati dojam da je kuća prošla kroz veliki „makeover“. Što je najbolje, ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme. Upravo zato u nastavku donosimo devet ključnih pogrešaka koje je potrebno izbjeći prilikom bojanja zidova, kao i najbolje boje za korištenje u različitim prostorijama s time da su sve dostupne u Bačelić Profi Shopu.

Krivo vrijeme

U praksi je zidove moguće bojati bilo kada u godini, no puno je bolje kada se taj zahvat ne radi u zimskoj ili jesenskoj sezoni. Brojne padaline odužit će vrijeme potrebno za sušenje zidova, a i teško je provjetriti prostoriju ako je vani temperatura ispod ništice. Ako ipak nemate izbora i morate bojati tijekom hladnijih dana onda koristite ekološke boje koje za vrijeme sušenja ne ispuštaju štetnu paru zbog čega nije potrebno dodatno prozračiti prostorije. Ekološke boje se, ujedno, brzo suše i s njima se može nanijeti više slojeva u kraćem vremenu, a neke boje imaju i dvostruku pokrivnu snagu. Neke od visokopokrivnih boja su Jupol Brilliant, Bellarya unutarnja boja te Caparol Indeko - Plus unutarnje boje s ELF certifikatom.

Preskakanje čišćenja zidova

Zid i strop se prije bojanja moraju obavezno očistiti od prašine! U protivnom će se ostaci prašine primiti za kist i umrljati boju, pogotovo ako se koristi bijela boja. Ujedno, ako radite opsežniji zahvat koji obuhvaća skidanje stare boje i/ili gletanje, onda je potrebno staviti i impregnaciju koja će ujednačiti upijanje podloge i omogućiti da se boja može ravnomjerno nanositi na površinu. Impregnacija je vezivo koje učvršćuje i ujednačava podlogu te imperativ kada se boja nanosi prvi puta na zid, ali i preporuka kada se mijenja ton boje zida.

Postoji više vrsta impregnacija, ovisno o podlozi na koju se nanosi. Obično se nanosi četkom ili valjkom uz obaveznu zaštitu podova i namještaja. Jedni od odličnih proizvodi za impregnaciju su Caparol CapaSol LF, San Marco Idrofis te Jub Akril Emulzija.

image
iStock

Ignoriranje rupa

Rupe su često sastavni dio svakog zida. Ponekad su to rupice nastale od pribijenih čavlića, a ponekad su to ozbiljne udubine koje su djelo bušilice. U svakom slučaju ta oštećenja je potrebno sanirati jer će se nepravilnosti na zidu svakako vidjeti nakon bojanja. Ako je riječ o sitnim rupama njih je moguće zagletati uz pomoć Samoborka Teranil glet mase ili Jubolina. U slučaju da su rupe većeg promjera onda se one saniraju s materijalima koji se mogu aplicirati u debljim slojevima kao što su reparaturni mortovi poput Juboglet Hobby kit ili glet masa ojačana vlaknima Adera Fybro.

Izostanak zaštite

Da, zaštita rubova i namještaja je krajnje naporna, no ne možete se uzdati u to da će vaša ruka baš svaki puta biti maksimalno precizna. Kapanje i mrlje su jednostavno dio bojanja i nemoguće je proći radove bez pokoje zalutale kapi. Upravo zato koristite zaštitne folije i zaštitne trake za bojanje! U protivnom pripremite spužvicu i sredstvo za čišćenje jer će vam sigurno trebati.

Ignoriranje plijesni i drugih problematičnih mrlja

Prebojati plijesan na zidu je vjerojatno najveća pogreška koju možete napraviti. Na taj način ćete samo povećati problem i raširiti gljivice po cijelom zidu. Prema tome, ako primijetite crne točkice prvo ih uklonite uz pomoć sredstava za suzbijanje zidnih algi kao što su Caparol Capatox, PUFAS odstranjivač plijesni ili Algicid sprej. Nakon toga je potrebno zid premazati bojom koja je namijenjena za sprječavanje razvoja plijesni, kao što Jupol Citro i Caparol Indeko-W.

Osim suzbijanja plijesni treba voditi računa i o blokadi budućih mrlja nastalih od vina, sokova, dječjih pastela i bojica, pa i nikotina te požara. One se u kućanstvu najviše pojavljuju u kuhinji i blagovaonici, kao i u restoranima, hotelima, školama i vrtićima. U tom slučaju je dobro koristiti boje za blokadu mrlja kao što su Jupol Block i Caparol Isodeck.

image
iStock

Stanka od bojanja

Ako krenete bojati zid nemojte stati dok niste završili cijelu plohu od ruba do ruba. Ako se pola zida osuši, a sljedeći dan nanesete boju na drugu polovicu vrlo je moguće da ćete dobiti dvije različite nijanse boje ili vidljiv rub gdje se stara i nova boja preklapaju. Stoga, kada krenete s poslom nemojte stati dok ne završite!

Bojanje preko napola osušene boje

Ako se zaista žurite i pokušavate nanijeti boju preko napola osušenog prvog sloja dogodit će vam se pravo kaos – boja će vam ostajati na valjku, a vrijeme za sušenje će se samo produžiti. Stoga vam savjetujemo da pratite upute na kantici i strogo se držite vremena koje je potrebno za sušenje boje.

image
iStock

Odabir boje

Svaka prostorija ima neke svoje posebnosti na koje treba obratiti pažnju. Ako imate radionicu onda je najbolje koristiti perive boje jer se jako dobro čiste i otporne su na dezinfekcijska sredstva i sredstva za čišćenje u kućanstvu na bazi vode. Ovu vrstu boje nude svi proizvođači iz našeg asortimana, JUB, Caparol, Dulux te San Marco, a prikladne su i za zaštitu zidova u ustanovama poput škola, vrtića, staračkih domova i restorana.

U slučaju, pak, da ste osoba sklona alergijama onda isprobajte antialergijske boje, a neke od njih su: Jupol Bio Silicate i Jupol Bio vapnena unutarnja boja. Ne škode okolišu i njihova receptura podliježe kontroli alergena.

Krivo nanošenje boje

Kada bojate zid, boju nanesite odozgo prema gore ili u obliku slova „M“, a zatim prelazite s valjkom s lijeva na desno. Pratite taj modus operandi i nemojte nikako bojati u različitim smjerovima jer će se ti „krivi“ potezi itekako vidjeti na kraju. Uz to, prije svakog bojanja važno je da su kante, valjak i kistovi uvijek čisti i suhi prije uporabe. Valjak uvijek dobro umočite u boju, a višak boje maknite pomoću mrežice za cijeđenje valjka. Preporučujemo da započnete s bojanjem stropa jer će vam u protivnom boja kapati na obojene zidove, a zatim pomoću plosnatog kista premažite sve kutove i spojeve zidova te stropa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 15:24