ŠTO IZABRATI U KUHINJI

PLASTIKA vs. DRVO: Koji materijal je bolji za daske za rezanje?

Čistiti po kući može se na više načina, ali na kraju se sve svodi na jednu stvar: ili ste nešto očistili ili niste. Ta razlika posebno je važna u kuhinji, gdje čistoća nije samo stvar ukusa, nego higijene i zdravlja. I zato je važno znati koju tehniku primijeniti kako biste zaista očistili svoju dasku za rezanje.

Od kakvog god da je materijala daska za rezanje, važno je ne koristiti je za različite namirnice jakog intenziteta. Primjerice, dasku na kojoj ste rezali češnjak radije nemojte koristiti za rezuckanje voća jer će vjerojatno poprimiti neželjeni miris.

Daske za rezanje koje se koriste za svježe meso, piletinu i morsku hranu nikad, ali nikad ne biste smjeli koristiti za namirnice koje namjeravate pojesti sirove, niti za druge već kuhane namirnice. Posebnu dasku za rezanje koristite za meso i ribu, ili za njih bar rezervirajte jednu stranu daske, i neka svi članovi kućanstva budu dobro upoznati s tim koja se daska koristi za koju svrhu. Ovdje distinkcija nije bitna samo zbog mogućeg prijenosa mirisa, nego zbog bakterija s mesa koje se tek prženjem i kuhanjem ponište. Nije ih pametno "lijepiti" na namirnice poput sira ili voća koje ćete vi i vaša obitelj pojesti termički neobrađene!

Zašto ne koristimo daske od stakla, granita ili nehrđajućeg čelika?

Iako bi mogle izgledati atraktivno i biti vrlo prikladne za održavanje, daske se od ovakvih materijala ne prave i ne koriste iz jednog jednostavnog razloga: takvi materijali bi vrlo brzo istupili čak i najoštriji nož. A tupi noževi nisu ni zabavni niti sigurni za upotrebu!

Kod odabira daske za rezanje, dakle, preporučujemo samo dva materijala – drvo i plastiku. Srećom, dolaze u bezbroj varijacija pa svatko može naći dasku po svome ukusu.

Kako očistiti plastične daske za rezanje

Ne bez razloga, mnogi smatraju da je plastične daske lakše čistiti i čuvati od drvenih. Plastika nije porozna i može se sterilizirati u stroju za pranje posuđa. Međutim, tanke ogrebotine koje neizbježno nastaju na površinama plastičnih daski za rezanje, kakvog god bili tipa, vrlo su problematični. Oni postaju dom brojnim bakterijama, a praktički ih je nemoguće očistiti rukom. Čak i nakon što ih operete u perilici posuđa, nitko vam ne jamči da su bakterije iz dubine plastike nestale. To je dobar razlog da prednost damo drvenim daskama za rezanje.

Ako koristite plastične daske, perite ih u perilici poslije svake uporabe. Plastične površine koje sadrže brojne ožiljke od noža ne mogu se ručno zaista očistiti.

Nevolja je s plastičnim daskama što dolaze u toliko zgodnih oblika! U načelu, ukoliko nismo pravi bakteriofobi, jasne higijenske prednosti koje imaju drvene daske možda nas ipak ne trebaju spriječiti da u kuhinju unosimo šarenilo i duhoviti dizajn plastike.

Kako čistiti drvene daske za rezanje

Čak i prema jednom često citiranom stručnom članku za koji je studiju proveo dr.sc. Dean Cliver, drvene daske izlaze kao nedvosmisleni pobjednik kad je u pitanju higijena. Iako se ne mogu prati u perilici posuđa, drvene daske su bolje jer drvo ima svojstva koja im omogućuju lakše čišćenje.

Logično bi bilo pomisliti da se bakterije apsorbiraju u drvenu podlogu, i to doista može biti nezgodno ako dasku na kojoj ste rezali meso odmah potom koristite za, primjerice, sir ili salatno povrće. No, bakterije na daski dosta brzo uginu i ne mogu naknadno oživjeti na površini daske, što znači da hrana koja s daskom dolazi u dodir ostaje sigurna za korištenje.

"Iako su bakterije koje su nestale s drvenih površina pronađene žive unutar drva neko vrijeme nakon primjene, one se očigledno ne razmnožavaju i postupno umiru, a mogu se otkriti samo cijepanjem drva ili prinudnim pretakanjem vode iz jednog u drugi sloj drveta", navodi se u Cliverovoj studiji.

Kako oprati drvenu dasku
  1. Ostružite ostatke hrane papirnatom salvetom.
  2. Dobro operite vodom i deterdžentom za posuđe.
  3. Isperite pod jakim mlazom vode. To će ukloniti najveći broj bakterija s površine.
  4. Po želji, dasku za rezanje možete i dezinficirati tako da je posprejate s malo bijelog octa. No, to nije potrebno jer je već pranje s vodom i sapunicom dasku učinilo čistom i sigurnom za korištenje.
  5. Dobro osušite drvenu dasku. Budete li je često ostavljali vlažnu, daska će se saviti i popucati.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 00:10