Jednostavne, a rade

Pogledajte čime nam je sve priroda olakšala čišćenje doma! Ove namirnice već imate doma

 ANA-O/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jeste li znali da postoje i brojne druge namirnice koje vam mogu pomoći da svoj prostor osvježite na različite načine?

Dobro je poznata stvar da namirnice poput octa, soli ili limuna možemo iskoristiti kako bismo dobili čišći i svježiji dom bez bespotrebne uporabe suvišnih kemikalija, a ovo je 11 namirnica koje imate doma i koje čiste sve!

image
MANDUZIO, MATTEO/LIVING4MEDIA

Orasi

Koliko nam se puta dogodilo da smo slučajno ogrebali drveni stol ili parket nepažljivim povlačenjem predmeta ili namještaja? Za te ružne ogrebotine postoji rješenje iz prirode! Ako ogrebotine nisu jako duboke, uzmite očišćeni orah i trljajte njime po ogrebotini. Prirodna ulja oraha pomoći će vam da ogrebotinu potamnite i da tako sakrijete nastale nesavršenosti.

image
SHUTTERSTOCK/

Limun

Limun je citrusno voće koje ima nebrojeno mnogo odličnih primjena u kućanstvu. Od osvježavanja zraka, skidanja nataloženog kamenca u kuhalu pa sve do čišćenja mikrovalne pećnice, limun je savršena namirnica za čišćenje. Nakon što ste iscijedili limun, iskoristite njegovu koricu kako biste njome oribali kadu. Stavite u zdjelicu punu vode nekoliko razrezanih limuna, smjestite je u mikrovalnu pećnicu te zagrijte. Pustite da vaša mikrovalna pećnica stoji 15 minuta zatvorena kako bi se skorene nečistoće natopile te potom jednostavnim potezima krpom pobrišite stijenke pećnice.

image
DAIGA ELLABY/UNSPLASH/

Maslinovo ulje

Ova ukusna namirnica odlična je za tretiranje nehrđajućeg čelika! Na meku krpu izlijte malo ulja i utrljajte ga na površinu vašeg hladnjaka i perilice za posuđe za savršeni sjaj. Maslinovim uljem možete ulaštiti i svoj sudoper koji često ostane zanemaren.

Soda bikarbona

Kako biste očistili stari srebrni nakit, natopite ga u mješavinu tople vode i sode bikarbone. Komade nakita izvadite nakon par minuta te isperite.

Riža

Čišćenje uskih vaza i čaša ne mora biti mučan pothvat. Ubacite u svoju usku vazu sirovu rižu, dodajte malo tople vode i deterdžent. Već će jednostavno njihanje vaze s jedne na drugu strane stvoriti trenje i početi uklanjati nakupljenu prljavštinu.

Mljevena kava

Nakon što popijete svoj omiljeni jutarnji napitak nemojte baciti preostali talog! On je izvrsno sredstvo za čišćenje tvrdokornih mrlja koje se opiru klasičnoj spužvici. Stavite malo mljevene kave na spužvicu i bacite se na trljanje!

image
/SHUTTERSTOCK

Kuhinjska sol

U kombinaciji s octom ili limunom kuhinjska sol odlično je sredstvo za čišćenje. Iskoristite je s limunom za uklanjanje mrlja s drvenih kuhinjskih dasaka za rezanje, a krupnu kuhinjsku sol uvijek možete upotrijebiti i za čišćenje brončanih predmeta. Natopite spužvicu ili octom ili limunovim sokom, posipajte na nju sol i počnite ribati. Nemojte samo zaboraviti isprati!

image
SHUTTERSTOCK/

Alkoholni ocat

Kao još jedna višenamjenska namirnica, alkoholni ocat ima bezbroj odličnih primjena u kućanstvu. Operite koji put svoju perilicu rublja tako što ćete odraditi prazan ciklus pranja s octom umjesto deterdženta, a ako u bocu s raspršivačem stavite dvije žlice octa i dvije šalice vode, dobili ste jednostavnu tekućinu za čišćenje prozora!

Mrvice od kruha

Meko središte starog kruha idealno je za uklanjanje prašine s fotografija i slika bez da kemikalijama i tekućinom uništite njihovu površinu. Pripazite samo da ne trljate prejako i uklonite mrvice kada ste gotovi.

image
MITZIE ORGANICS/UNSPLASH/

Vodka

Vodka je moćan osvježivač tkanina! Ovo alkoholno piće pomaže ubiti bakterije koje uzrokuju neugodne mirise na odjeći. Sve što trebate učiniti jest raspršiti ovu alkoholnu tekućinu po tkanini i ostaviti svoj odjevni predmet u dobro prozračenoj prostoriji dok se ne osuši.

image
LORDALEA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kečap

Kečap nije samo ukusan umak! Kečap je izvrstan za uklanjanje mrlja s bakrenih komada posuđa i predmeta jer kiselina iz kečapa pomaže pri rastapanju prljavštine. Samo ga nanesite na površinu koju želite očistiti, dodajte prstohvat kuhinjske soli i trljajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:13