KORISNI SAVJETI

Pogledajte kako jednostavno s malo boje do 'novih' kuhinjskih ormarića!

 Diana Liang 
Karantenu su izmislili Dubrovčani krajem 14. stoljeća kako bi se zaštitili od dolaska trgovaca i pomoraca iz regija zahvaćenih zaraznim bolestima, najviše kugom i kolerom. Njihov su primjer slijedili Mlečani početkom 15. stoljeća. Vrijeme trajanja izolacije, 40 dana, objašnjava naziv 'karantena'. Od srednjeg vijeka karantene se koriste kao odgovor na velike epidemije, ali europska povijest ne pamti mjere kakve su na snazi u Italiji, a koje kako stvari stoje i nas čekaju. Zato se potrebno naoružati dobro živcima i projektima s kojima će se ukućani zabaviti, poput ovog u nastavku...

Novi sloj boje predstavlja najbolji način kako u potpunosti preobraziti izgled svog prostora. Osim bojanjem zidova, svojoj kuhinji možete dati pravi facelift i bojanjem kuhinjskih ormarića čime mračnu prostoriju možete pretvoriti u svijetli i ugodni prostor u kojem ćete rado boraviti. Bojanje drvenih elemenata nije lak zadatak, no puno je jednostavniji kada imate prave materijale, na ispravan način to izvedete i ne žurite.

Diana Liang

Bojanje kuhinjskih ormarića pothvat je na koji bi čak i većina stanodavaca pristala, pogotovo kada je riječ o starim elementima koje doista treba osvježiti. Nemojte se bojati pitati jer je ipak riječ o manjem zahvatu od potpune zamjene kuhinje ili pak skidanja pločica. Razgovor povedite dobro pripremljeni i s konkretnim prijedlozima te se zadržite na neutralnim bojama poput bijele, sive ili svijetlo plave koje su univerzalne i sviđaju se većini.

Diana Liang

Neovisno bojate li ormariće u tuđem ili svojem domu, važno je dobro sve pripremiti prije nego počnete bojati, a kod kuhinjskih ormarića ključno je dati si dovoljno vremena, cijelu kuhinju rastaviti i sve plohe dobro prebrusiti, popuniti moguće ogrebotine i rupe, izbrusiti sve ponovno, nanijeti zaštitnu podlogu i tako dalje, a ako bilo koji korak preskočite, kasnije će vam biti teže. Cilj je ispraviti sve nesavršenosti prije nego uopće počnete bojiti. Zaštitite drugo pokućstvo, podove, radne plohe i aparate, dobro obilježite dijelove koje skidate s ormarića kako biste znali sve vratiti na mjesto te se bacite na posao.

Diana Liang

Možda vam se pomisao da preskočite primer ili kupite lošiju boju kako biste uštedjeli novce čini kao dobra ideja, no nemojte to učiniti jer su oba materijala ključna za uspjeh vašeg projekta renovacije. Uložite malo više novca kako biste dobili kvalitetne materijale i stvorili odlične i dugotrajne rezultate.

Diana Liang

Neke boje su bolje od drugih. S bijelom jednostavno ne možete pogriješiti, no ako bojate vlastitu kuhinju razmotrite koje bi vam još nijanse došle u obzir. Ne mora cijela vaša kuhinja biti u istoj boji, a zašto ne biste kombinirali nijanse poput tamnosive i bijele, atraktivne plave i bijele ili sive...

Diana Liang

Prije nego počnete nanositi boju valjkom za bojanje, uzmite si par minuta da uklonite moguće mucice i dlačice s površine valjka kako biste izbjegli ružne grudice na svojim obojenim površinama. To možete učiniti tako što ćete ljepljivom trakom omotati valjak, dobro ga stisnuti par puta i potom skinuti traku koja će ukloniti suvišne dlačice. Po potrebi ponovite postupak nekoliko puta. Nekada je najneuredniji dio bojanja zapravo čišćenje nakon njega. Posudu u kojoj ćete miješati boju obložite vrećicom koju ćete jednostavno baciti kada završite, a ako koristite manju posudu, pričvrstite rub vrećice pomoću ljepljive trake.

Diana Liang

Bila bi prava šteta uložiti toliko vremena i truda u bojanje kuhinjskih elemenata, ako ih ne mislite održavati, zar ne? Redovito koristite nježna sredstva za čišćenje kako biste uklonili mrlje s površine svojih ormarića, a na poleđinu polica i vrata stavite zaštitne podloške od filca umjesto onih od gume koji znaju skidati boju s plohe.

Izvor: The Kitchn

Foto: Diana Liang

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 07:41