UZ MALO STRPLJENJA

Pojavile su vam se crne mrlje od vode na parketu? Ne brinite, možete ih sami ukloniti

 Unsplash
Prije nego započnete postupak uklanjanja mrlja, provjerite je li drvena površina čista i bez prašine

Bilo da ste pretjerano zalili biljku, ostavili mokre čizme da kapaju po podu ili vam je curila voda, uklanjanje tamnih mrlja od vode s drva može biti izazov. Ako je mrlja bijela, postoji velika vjerojatnost da je možete lako ukloniti. Izbijeljeno područje znači da je voda prodrla samo u voštani ili poliuretanski završni premaz na drvu. Tamne mrlje od vode su teže. Vlaga je prodrla u završni sloj i ušla u drvo, uzrokujući njegovo tamnjenje.

image
Unsplash

Uz malo ciljanih proizvoda i strpljenja, moguće je ukloniti obje vrste mrlja od vode. Evo savjeta i tehnika za vraćanje nekadašnje ljepote vašoj drvenoj površini.

Prije nego započnete postupak uklanjanja mrlja za bijele ili tamne vodene tragove, provjerite je li drvena površina čista i bez prašine, mrvica ili prljavštine. Glatka, čista površina znatno će olakšati uklanjanje mrlja i povećati vaše šanse za uspjeh.

Što ćete trebati

Oprema/Alati

Tamne Mrlje

Maska za prašinu

Usisavač

Meke krpe

Jednokratne rukavice

Brusni papir

Čelična vuna

Vodikov peroksid ili izbjeljivač na bazi klora

Lak za drvo koji odgovara vašem drvu

image
Unsplash

Kako ukloniti tamne mrlje od vode s drva

Za razliku od bijelih tragova, tamne mrlje rezultat su prodiranja vode kroz završni sloj u samu unutrašnjost drva. To znači da trebate poduzeti agresivniji pristup uklanjanju mrlja, uključujući brušenje površine drva kako biste uklonili mrlju.

Izbrusite zamrljano područje

Morat ćete ukloniti završni sloj drva kako biste došli do mrlje od tamne vode.

Noseći masku za prašinu, počnite s ravnomjernim brušenjem izravno preko zamrljanog područja brusnim papirom. Radite prateći strukturu drva uz ravnomjeran pritisak. Zatim izbrusite rubove završne obrade oko glavne mrlje kako biste postupno zagladili rubove. Završite brušenje tako što ćete cijelo područje proći brusnim papirom i čeličnom vunom.

Na kraju, upotrijebite usisivač ili krpu kako biste uklonili svu prašinu s radnog područja.

image
Unsplash

Posvijetlite mrlju

Kako biste posvijetlili tamne mrlje, možete koristiti ili vodikov peroksid ili klorni izbjeljivač, ali nemojte miješati te dvije kemikalije.

Za vodikov peroksid, počnite s 1:1 razrjeđenjem vodikovog peroksida i vode. Namočite bijelu krpu u otopinu i lagano je ocijedite. Zatim stavite krpu na tamnu mrlju i ostavite da odstoji 10 minuta.

Uklonite krpu i ostavite da se drvo potpuno osuši. Ako mrlja ostane, ponovno tretirajte 100 postotnim vodikovim peroksidom 10 minuta i ostavite da se drvo potpuno osuši.

Ako je mrlja još uvijek prisutna, isprobajte metodu izbjeljivača klorom.

Za izbjeljivač na bazi klora počnite s otopinom od 4 dijela vode na 1 dio izbjeljivača.

Slijedite iste upute za vodikov peroksid. Ako mrlja ostane nakon prvog tretmana, ponovite korake s jačom otopinom izbjeljivača dok mrlja ne nestane.

image
Unsplash

Nanesite novu završnu obradu

Nakon što se tamna vodena mrlja ukloni, upotrijebite lak za drvo koji odgovara vašem drvu. Nakon što se završna obrada osuši, upotrijebite čeličnu vunu za izravnavanje neravnina između novoočišćenog područja i stare završne obrade.

Na kraju upotrijebite dobro sredstvo za poliranje drveta kako bi vaše drvo ponovno zablistalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:13