Pripazite

Polako nas truju, a svi u domu imamo barem jedan: Uređaj koji koristimo upravo sada može biti prava opasnost

 SHUTTERSTOCK
Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru i do pet puta zagađenija od vanjskog zraka što ima izravan utjecaj na naše zdravlje, dobrobit, produktivnost i kvalitetu života

Prosječna osoba provede 85-90 posto života u zatvorenom prostoru, a brojke rastu kod onih koji rade od kuće. Taj postotak doseže maksimum tijekom hladnih mjeseci kad sigurnost i toplinu tražimo ponajprije unutar četiri zida. Radimo, spavamo, jedemo, družimo se s obitelji, gotovo sve radimo u interijeru, a otvaramo prozore samo ako je stvarno zagušljivo ili nam je potrebna poneka stvar s balkona.

Pritom, ne shvaćamo da je kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru i do pet puta zagađenija od vanjskog zraka što ima izravan utjecaj na naše zdravlje, dobrobit, produktivnost i kvalitetu života. Tome svakako pridonose i razni zagađivači koji su često oku nevidljivi, a itekako mogu izazvati respiratorne infekcije, astmu, glavobolju i druge zdravstvene probleme.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, onečišćenje zraka najveća je ekološka prijetnja ljudskom zdravlju. Devet od 10 ljudi u svijetu udiše zagađen zrak, što uzrokuje više od sedam milijuna prijevremenih smrti svake godine zbog kombiniranih učinaka onečišćenja zraka na otvorenom i u kućanstvu. Od tih sedam milijuna, čak četiri milijuna smrti uzrokovano je onečišćenjem zraka u zatvorenim prostorima.

Zato, na vrijeme prepoznajte sedam najčešćih zagađivača koji nas polako truju, a svi barem jedan imamo u svom domu:

1. Stari i energetski neučinkoviti klima uređaj

image
SHUTTERSTOCK

Veliki zagađivač zraka je klima uređaji s mogućnošću grijanja. Nakon ljeta, mnogi zaborave zamijeniti filter u kojem se u međuvremenu nakupilo mnoštvo bakterija i prašine. Svakim paljenjem štetne čestice lete po zraku, mi ih udišemo, a to nam posljedično smanjuje kvalitetu života. Pravilno i redovito čišćenje ovog aparata ne samo da će smanjiti vjerojatnost nastanka alergije i astme, nego će također produljiti vijek trajanja uređaja. Europska zaklada za pluća (ELF) tijekom zime preporučuje korištenje grijalica koje ne zagađuju zrak, klima-uređaja s ugrađenim pročišćivačem zraka i kvalitetnog ventilacijskog sustava.

Zato je sada idealno vrijeme za ugradnju Lunos ventilacijskog sustava, vodećeg u Europi po broju instalacija. Od zahtjeva do izvedbe, cijelo vrijeme vas vodi Lunos tim stručnjaka koji će sustav postaviti s iznimnom profesionalnošću u najkraćem roku. Ugradnjom Lunos ventilacijskog sustava u svoj dom dugoročno se rješava problem vlage i plijesni jer on omogućuje protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage. Osigurava 24-satnu ventilaciju bez otvaranja prozora, što je ujedno i energetski učinkovito te financijski isplativo u sezoni kada inflacija i visoke cijene energenata mnogima uzrokuju brige.

2. Mirisne svijeće

Miris vanilije, šumskog voća i cimeta je nedvojbeno prekrasan, a nema ništa ljepše nego upaliti svijeću uz večernji film i tople kokice. No, tijekom gorenja ona ispušta nepoželjne sitne kemikalije koje se raspršuju našim domom. Svakim udahom njih tisuće ulazi u naša pluća i stvaraju respiratorne probleme kojih nismo niti svjesni.

image
SHUTTERSTOCK

No, nisu svi problemi s kvalitetom zraka u zatvorenom prostoru vidljivi okom. Zapravo, ponekad možda nećete ni shvatiti da postoji problem sve dok vaše zdravlje ne počne patiti. Loš zrak u zatvorenom može dovesti do cijelog niza respiratornih poteškoća, uključujući kronični kašalj, kihanje, umor, glavobolje i začepljenost nosa. Ako se ne liječe, neki od ovih problema mogu se razviti u još ozbiljnije zdravstvene probleme poput krvarenja iz nosa, poteškoća s disanjem, napadaja astme pa čak i bolesti pluća.

Kada primijetite prve znakove kronične respiratorne bolesti, važno je odmah ispitati kvalitetu zraka u vašem domu. Kvalitetan ventilacijski sustav učinit će čuda za čišćenje zraka u vašem domu jer će ukloniti alergene, prašinu plijesan i druge loše čestice prije nego ih udahnete.

3. Ostaci duhana

Mnogi pušači zaboravljaju odlagati opuške u otpad pa zatvoreni prostor dugo miriše na duhan.

image
SHUTTERSTOCK

No, intenzivan miris je zapravo najmanji problem. Veća briga su nevidljive čestice izgaranja koje su jedan od najčešćih zagađivača zraka u domovima pušača. Kad ih udišemo, putuju u najdublje dijelove pluća, mogu izazvati iritaciju očiju, nosa i grla te, u najgorem slučaju, pogoršati već postojeće kronične bolesti poput astme. Najbolje rješenje za ovaj problem je prestanak pušenja. No, ako to ne dolazi u obzir, dobra opcija je i ugradnja decentraliziranog ventilacijski sustav Lunos koji radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice.

4. Pesticidi protiv kukaca

Pesticidi koje koristite za ubijanje štetočina poput komaraca, muha i glodavaca mogu se dugotrajno zalijepiti za pod, namještaj i zid, što nikako nije dobro za vaše zdravlje.

Izlaganje uzrokuje iritaciju očiju, a istraživanja su pokazala kako je dugoročno udisanje aktivnih sastojaka pesticida toliko toksično da može povećati mogućnost nastanka raka. Zato, ako je ikako moguće, ovako štetne kemikalije radije nemojte raspršivati po kući, posebice ne po kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. U suprotnom birajte samo mjesta u kojima se pojavljuju štetočine, no čim nestanu područje brzo obrišite vlažnom krpom.

5. Prljave tkanine

image
SHUTTERSTOCK

Posteljina, zavjese, sagovi i navlake za namještaj mogu sadržavati velike količine prašine i bakterija. Problem je što pretjerana količina prašine može privući grinje koje su čest uzrok alergija. Jednom kad se nasele teško se rješavaju jer ih privlači prašina posvuda, od ravnih površina do madraca i tepiha. Temeljito usisavanje i redovito pranje posteljine može pomoći u borbi protiv grinja pa stručnjaci savjetuju da se jednom tjedno napravi intenzivno čišćenje. No, kad prašina i dalje neprestano dolazi pametno je uložiti u ventilacijski sustav. Za više informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com.

6. Vlaga i plijesan

Previsoka ili preniska razina vlažnosti uzrokuje više od puke nelagode ili pregrijavanja doma. Znat ćete da vaš dom pati od niske vlažnosti kada uočite osušene sobne biljke i oguljene tapete te kada osjetite stalni statički elektricitet, odnosno kad vas „strese struja“ pri dodiru bilo kojeg materijala ili čak druge osobe. Ovo stanje također može dovesti do zdravstvenih problema poput povećanog rizika od prehlada i infekcija, suhe kože i svrbeža očiju.

image
SHUTTERSTOCK

Puno češći problem je visoka vlažnost koja u zatvorenom prostoru može uzrokovati rast plijesni te potaknuti razvoj grinja i drugih alergena. Provjetravanje prostora često nije dovoljno i neće se mnogo postići jer će se plijesan ponovno pojaviti nakon određenog vremena.

Kako biste vlazi oduzeli moć stvaranja plijesni uklanjanjem vlažnog zraka iz prostorije i osiguravanjem protoka novog, svježeg zraka modernizirajte svoj dom ugradnjom kvalitetnog ventilacijskog sustava. Ovaj napredni sustav radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time se u prostorijama postiže optimalna razina vlage, sprječava se stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa, a ujedno se poboljšava i kvaliteta života cijele obitelji jer ne moramo ni naglašavati koliko je čisti i svježi zrak važan za normalno funkcioniranje organizma.

7. Sredstva za čišćenje

Jeste li znali da čišćenje može pogoršati kvalitetu zraka?

image
SHUTTERSTOCK

Tome pridonose pojedina sredstva za čišćenje koja sadrže štetne hlapljive organske spojeve, odnosno kemijske plinove koji se ispuštaju iz tekućina ili plinova. Organske kemikalije korištene za izradu ovakvih agresivnih proizvoda posebno su opasne ako ih udišemo pri čišćenju u zatvorenom prostoru bez protoka svježeg zraka, a problematično je i ako sredstva za čišćenje nisu pravilno pohranjena u zatvorenim prostorima, poput ormarića.

Ove kemikalije mogu biti izuzetno štetne i dovesti do zdravstvenih problema, uključujući glavobolju, mučninu, respiratorne infekcije, astmu i neka teža stanja. Ugradnjom decentraliziranog ventilacijskog sustava Lunos ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time ćete spriječiti pretjerano udisanje kemikalija iz sredstava za čišćenje, a ujedno i poboljšati kvalitetu života cijele obitelji.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Lunos Hrvatska d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:56