Isplati li se riskirati?

Popularni trik za odleđivanje koji čisti vjetrobranska stakla u nekoliko sekundi

 TIKTOK/@PROPERMCR/

Vozači bi mogli ozbiljno oštetiti vjetrobransko staklo svog automobila prateći TikTok trik za odleđivanje vozila.

Hack za uklanjanje leda koji je dobio milijune pregleda na TikToku mogao bi zapravo razbiti vjetrobranska stakla automobila ostavljajući vozače sa stotinama eura štete ove zime.

Tim Rodie, stručnjak u Motorpoint-u, upozorio je da bi to moglo imati negativan učinak čak i ako voda nije jako vruća.

To je zato što dramatična promjena temperature može uzrokovati brzo širenje stakla što može izazvati pucanje stakla.

- Jedan savjet koji posvuda vidim uključuje punjenje vrećice vrućom vodom i prolaženje njome po automobilu kako biste uklonili sav led koji se nakupio preko noći, objašnjava Rodie.

- Iako se to može činiti kao dobra ideja, ne bih predložio da to isprobate. Ne samo da riskirate opekline ako vrećica pukne, već i brza promjena temperature može uzrokovati pucanje vjetrobranskog stakla – čak i ako koristite samo toplu vodu iz slavine, dodaje.

- Također je važno zapamtiti da ako se vaš automobil nije zagrijao, voda na vašem vjetrobranskom staklu može se ponovno smrznuti – zaklanjajući vam pogled. Da ne spominjem, da vam se brisači mogu zalijepiti, napominje.

image
/SHUTTERSTOCK

Motorpoint nije jedini zabrinut zbog interesa za trik na društvenim mrežama.

Stručnjaci tvrtke Windscreen Wipers također su istaknuli probleme koji bi mogli ponovno ugrizati sudionike u prometu.

- Trik upućuje vozače da utrljaju vruću vodu u vrećici za sendvič na vjetrobran kako bi brzo uklonili mraz, komentiraju.

- Vruća voda, čak i u vrećici, može uzrokovati oštećenja i male pukotine na staklu koje se možda neće primijetiti dok ne bude prekasno, objašnjavaju.

Prema tvrtki CheckaTrade, vozači će vjerojatno platiti oko 100 eura za popravak jednog vjetrobranskog stakla. Potpuna zamjena zaslona koštat će puno više s cijenama koje se obično kreću od 200 do 350 eura.

Vrhunska vozila mogu biti puno skuplja s visokotehnološkim Range Rover vjetrobranskim staklima koja će vjerojatno koštati više od vrtoglavih 1650 eura, piše express.co.uk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 07:31