Čišćenje drvenih podova

Popularno prirodno sredstvo za čišćenje previše je kiselo za drvene podove i moglo bi ih oštetiti, ali postoji rješenje

 LTURAY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Čišćenje drvenih podova može biti zamorno, osobito ako ne znate koje proizvode koristiti

Kako bi pomogli, stručnjaci su podijelili što izbjegavati i što umjesto toga koristiti. Uradi sam rješenja za čišćenje su povoljna, ali dobro funkcioniraju samo na određenim površinama. Prema stručnjacima trebali bi izbjegavati korištenje sredstva na bazi amonijaka, kao i bijelog octa. Amonijak je jaka kemikalija koja može skinuti završni sloj s drvenih podova, ostavljajući ih bez sjaja i bez boje.

image
DUTCHSCENERY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iako je ocat popularno prirodno sredstvo za čišćenje, previše je kiseo za drvene podove i s vremenom će oštetiti završni sloj. Umjesto toga koristite sredstvo za čišćenje posebno formulirano za drvene podove.

Također "nikad" ne bi trebali čistiti svoje podove s sredstvima na bazi ulja. Proizvodi na bazi ulja ostavljaju sloj na drvenim podovima koji privlači i prljavštinu i prašinu, suprotno od onoga što bi svi željeli, te će s vremenom vaš drveni pod postati mat i izgubiti boju. Umjesto toga koristite sredstvo za čišćenje na bazi vode ili ono koje preporučuje proizvođač vašeg poda.

image
WIRESTOCK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kao i gore navedeno, treba izbjegavati abrazivna sredstva na svim vrstama podova, osobito na pravom drvu. Abrazivna sredstva za čišćenje, poput praška za ribanje ili čelične vune, mogu izgrebati završni sloj na drvenim podovima. Umjesto toga, koristite meku krpu ili krpu za čišćenje podova.

Također treba izbjegavati čišćenje parnim čistačem za dezinfekciju, kao i uklanjanje prašine i prljavštine. Naime, parni čistači mogu uvući vlagu u drvo i oštetiti završni sloj ili čak drvo. Izbjegavanjem ovih rješenja za čišćenje i korištenjem proizvoda posebno formuliranih za drvene podove, možete zaštititi svoje podove i održati ih lijepim u godinama koje dolaze.

image
VAN BERGE, ALEXANDER/LIVING4MEDIA

Umjesto bijelog octa za čišćenje podova, odlučite se za sodu bikarbonu s malo vode, što je ekološki prihvatljivo rješenje. Kombinacija sode bikarbone i vode može pomoći u uklanjanju mrlja i prljavštine s drvenih podova bez grebanja. Pomiješajte pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na pod mekom krpom prije nego što je nježno istrljate toplom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 12:18