sve na svom mjestu

Poput praznog platna, prazne sobe su prilika da rasporedite namještaj baš kako treba. Znamo kako!

 Unsplash
Donosimo vam kako pravilno rasporediti namještaj u svakoj prostoriji vašeg doma

Slijedite ovih 10 osnovnih pravila rasporeda za uglađen, kompaktan izgled u bilo kojoj prostoriji.

Poput prazne stranice ili platna, prazna soba može biti prilika ili izazov. S toliko načina da ju ispunite, kako znati odakle početi? Uzeli smo neka od osnovnih pravila uređenja namještaja i destilirati ih u 10 jednostavnih savjeta. Pomoći će vam da odredite gdje staviti stvari, gdje ne i koji su prioriteti.

image
Unsplash

1. Razmislite o tome kako će soba funkcionirati

Razmotrite kako se soba koristi i koliko će je ljudi koristiti. To će odrediti vrstu namještaja koja vam je potrebna i količinu potrebnog mjesta za sjedenje.

2. Odlučite se za žarišnu točku

Odredite središnju točku sobe - kamin, pogled, televiziju - i prema tome orijentirajte namještaj. Ako namjeravate gledati televiziju u prostoriji, idealna udaljenost između garniture i sjedala je tri puta veća od zaslona (mjereno dijagonalno). Stoga, ako imate set od 100 cm, vaš bi prostor za sjedenje trebao biti udaljen 300 cm.

image
Unsplash

3. Počnite s prioritetnim dijelovima

Prvo postavite najveće komade namještaja, poput kauča u dnevnoj sobi ili kreveta u spavaćoj sobi. U većini slučajeva ovaj komad trebao bi biti okrenut prema središtu prostorije. Stolice ne smiju biti previše udaljene kako bi se olakšao razgovor. Osim ako vam je soba posebno mala, izbjegavajte gurati sav namještaj uza zidove.

image
Unsplash

4. Uzmite u obzir simetriju

Simetrični aranžmani najbolje odgovaraju formalnim prostorijama. Asimetrični aranžmani čine da soba izgleda ležernije.

5. Stvorite prometni tok

Razmislite o protoku prometa kroz prostoriju - općenito o putu između vrata. Nemojte blokirati taj put velikim komadima namještaja. Dopustite širinu od 70 do 100 cm za glavne prometne pravce, a najmanje 60 cm širine za manje.

image
Unsplash

Pokušajte usmjeriti promet oko prostora za sjedenje, a ne kroz sredinu. Ako promet prereže sredinu sobe, razmislite o stvaranju dva mala prostora za sjedenje umjesto jednog velikog.

6. Ciljajte na raznolikost

Neka veličina komada namještaja varira u cijeloj prostoriji. Uravnotežite veliki ili visoki predmet postavljanjem drugog komada slične visine preko puta sobe (ili upotrijebite umjetnost). Izbjegavajte stavljati dva visoka komada jedan do drugog.

image
Unsplash

7. Ugradite kontrast

Kombinirajte ravne i zakrivljene linije za kontrast. Ako je namještaj moderan i linearan, ubacite okrugli stol radi kontrasta. Ako je namještaj zakrivljen, umiješajte ravne komade. Slično, uparite čvrsta tijela s prazninama.

8. Dizajn za jednostavnu uporabu

Stavite stol na dohvat ruke svakom sjedalu, kombinirajte komade sličnog mjerila i pobrinite se da svaki stolac za čitanje ima pripadajuću svjetiljku. Stolovi za kavu trebali bi se nalaziti 35 do 50 cm od sofe kako bi se osiguralo dovoljno prostora za noge.

image
Unsplash

9. Dopustite cirkulaciju

U blagovaonici provjerite ima li najmanje 120 cm između svakog ruba stola i najbližeg zida ili komada namještaja. Ako promet ne prolazi iza stolica s jedne strane stola, 90 centimetara bi trebalo biti dovoljno.

U spavaćim sobama ostavite najmanje 60 centimetara između stranice kreveta i zida, a najmanje 90 cm između kreveta i vrata.

image
Unsplash

10. Planirajte

Prije nego premjestite namještaj, isprobajte svoj dizajn na papiru. Izmjerite dimenzije sobe, bilježeći lokaciju prozora, vrata, toplinskih registara i električnih utičnica, a zatim nacrtajte tlocrt na papiru. Ili, još bolje, upotrijebite digitalni planer za crtanje prostora i testiranje različitih konfiguracija namještaja. Manje je posla, a puno više zabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 14:59