DOBRA RUTINA

Pospite origanom stopala i gledajte što se događa s vašim tijelom nakon nekoliko minuta

.

 /SHUTTERSTOCK

Navikli smo ga koristiti u kuhinji, ali jeste li ikada probali koristiti origano za svoja stopala? Vrlo često se sastojci koje koristimo u kuhinji pokažu i kao vrijedni saveznici u brizi o našem tijelu. To je slučaj s origanom, jednim od manje poznatih, ali izvrsnih lijekova za stopala. Pogledajmo zašto i kako ga koristiti.

Svojstva origana

Origano je aromatična biljka mediteranskog podrijetla, koristi se uglavnom u kulinarstvu, ali ima i brojne primjene u medicini. U vrijeme starih Egipćana i stare Grčke smatran je simbolom mira i sreće, zbog čega je često korišten kao ukras mladencima na vjenčanjima. Njegova glavna karakteristika nedvojbeno je aroma koja ostaje i nakon sušenja.

Najčešće korišteni dio grma je lišće, koje je također poznato po svojim probavnim svojstvima te se koristi kako u liječenju, tako i za proizvodnju kozmetičkih i ljekovitih eteričnih ulja. Koja svojstva ima za osobnu njegu? Samo ga tjedno nanesite na stopala kako biste uklonili neugodne mirise i spriječili moguće gljivice i bakterije. Pogledajmo kako ga koristiti.

image
/SHUTTERSTOCK

Origano na stopalima: koje su prednosti?

Oni koji svoje tijelo njeguju određenim rutinama već znaju kako koristiti origano. Kao što je već spomenuto, njegovo djelovanje, potpomognuto ostalim sastojcima, pomaže držati gljivice i bakterije podalje od vaših stopala. Otopina je vrlo jednostavna za korištenje, a sastojci su lako dostupni. Glavni sastojak je očito origano, kojem je potrebno dodati vodu, bijeli vinski ocat i sodu bikarbonu.

Postupak se sastoji od dodavanja pet žlica origana u prahu u lonac. Puder je poželjan, ali ako ga imate u komadima, također je uredu, i dalje djeluje. Nakon origana dodajte jednu i pol šalicu vode, stavite lonac na štednjak i uz povremeno miješanje sve prokuhajte. Kada smjesa počne kuhati, isključite vatru i pričekajte da se ohladi.

Kad otopina postigne sobnu temperaturu i više nije vruća, prelijte je u drugu posudu pomoću cjedila kako biste uklonili sve ostatke i grudice, a zatim dodajte šalicu bijelog vinskog octa. Ocat je izvrstan saveznik u ovoj otopini, jer svojim svojstvima dodatno pomaže u uklanjanju bakterija i gljivica.

image
FCAFOTODIGITAL/GETTY IMAGES

U drugu posudu dodajte 5 žlica sode bikarbone: još jedan vrlo važan sastojak poznat po svojim izbjeljujućim i antiseptičkim svojstvima. Također je izvrstan piling, idealan za stopala kad zahladi. Vrijeme je da stopala stavite u praznu posudu i prelijete smjesom s origanom. Zatim ulijte sodu bikarbonu i pustite stopala da se namaču pet do deset minuta. Nakon tog vremena, izvadite stopala i ostavite ih da se osuše na zraku još 5/10 minuta.

Kako biste se izborili s neugodnim mirisom stopala i spriječili gljivice i bakterije, ovu rutinu možete ponoviti nekoliko puta tjedno. Stopala će vam biti zahvalna na tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:42