Odvojite tri minute

Pospremanje je veliki napor, ali postoji način kako to promijeniti. Jeste li pokušali ovo?

 STEVECOLEIMAGES/GETTY IMAGES
Prvo što trebate napraviti prije nego krenete s poslom jest odrediti polazišnu točku

Ako ste ikada krenuli u misiju uvođenja reda u vaš dom, znate da to nije ni malo jednostavno. Godinu svi počnemo s novim nadama, idejama i planovima, a uvijek je bar jedna od njih pravljenje rasporeda među stvarima koje posjedujemo. Ovakav proces nije samo fizički naporan, nego uvelike utječe i na našu psihu.

image
LISEGAGNE/GETTY IMAGES

Napraviti smisleni raspored i posložiti sve na svoje mjesto i još na kraju u potpunosti biti zadovoljan s time zahtjeva veliki mentalni napor. Osim toga uvijek se tu umjiešaju i neke emocije pogotovo kada se moramo riješiti nekih stvari zauvijek ili ih skloniti na neka druga mjesta. Ovaj fizički, mentalni i emocionalni trening doista zahtjeva od vas puno, stoga nemojte biti prestrogi prema sebi i olakšajte stvar tako što ćete ići korak po korak.

image
JAKOVO/GETTY IMAGES

Prvo što trebate napraviti prije nego krenete s poslom jest odrediti polazišnu točku. Ovom prilikom ćemo se fokusirati samo na pospremanje stvari koje posjedujemo, poput odjeće i obuće, i pravljenja reda u tom dijelu vašeg doma. Drugi korak je da ne uzimate prevelik zalogaj, slobodno ovaj posao rasporedite na više dana. Ono o čemu trebate voditi računa je da u ovom zadatku odvojite fizički i emocionalni aspekt. Razmišljajte na način: ako teško donosim dobre odluke kada sam gladna ili umorna, onda sigurno u tom stanju neću moći ni donijeti dobru odluku hoću li neku haljinu nositi i sljedećeg ljeta. Bolji je potez da pričekate kada ste odmorni i raspoloženi i onda krenete s raščišćavanjem i preslagivanjem.

image
STEVECOLEIMAGES/GETTY IMAGES

Prije nego što počnete bacati stvari odvojite dvije minute i odredite mjesto gdje ćete s tim stvarima, a potom za prvi dan pronađite i odbacite samo jednu stvar u taj dio. Neka to postane određena postaja u koju ćete odlagati stvari kako donesete odluku da za njih više nemate mjesta. Taj spremnik ne mora biti vreća za smeće ili klasične kutije za odlaganje stvari. Može biti najobičniji putni kofer koji ne koristite, soba u kojoj ima dovoljno mjesta, prtljažnik vašeg auta ili neki drugi kut koji smatrate prigodnim.

image
DRAZEN_/GETTY IMAGES

To neka bude prostor koji nije na vidom mjestu, nego dio koji može podnijeti da bude neuredan jedno vrijeme. I kao što smo rekli kad ste jednom oformili stanicu, ubacite samo jednu stvar - istrošene čarape, stari džemper ili bilo što drugo i ostavite ih na tom mjestu. Imajte na umu da to nije smeće kojeg se odmah trebate riješiti pa se nemojte ustručavati s vremenom dodavati još stvari koje planirate odstraniti iz svog doma - jednom, ne nužno sad. Kad dođe vrijeme za to i ako to postane prevelika hrpa stvari, opet si uzmite malo vremena i ponovno prođite kroz stvari i vjerujemo da ćete biti pametniji što doista baciti, a što možda vratiti u upotrebu.

image
ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES

U konačnici osjećati ćete se puno bolje, prvenstveno jer se niste izmorili fizički, psihički i mentalno, a i izbjeći ćete onaj osjećaj da stvarate previše smeća, jer ovakav način vam omogućava da ponovno pogledate što vam ne treba i da možda to iskoritite na neki drugi način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2022 15:38