VIDEO: csi u domu

Postanite detektiv za mrlje u stanu koje se ne vide golim okom: treba vam mobitel, marker i selotejp. Jednostavno i zabavno!

 Youtube

Blacklight je efekt namijenjen za klubove i barove koji žele začiniti atmosferu. Ne samo da su UV zrake, same po sebi, ljudskome oku jedne od najfascinantnijih, već stvaraju dodatan *wow* efekt zbog odbljeska od predmeta koje ljudi nose u izlascima. To su, primjerice, razne narukvice, satovi, nakit, određeni odjevni predmeti, razni rekviziti...Sve to stvara čaroliju u prostoru koja je nasvakidašnja.

image
Youtube

Za vas danas imamo i jedan super trik koji možete isprobati ako vas fasciniraju takve vrste predmeta i rasvjete. A vjerujte, još će vam dobro pomoći u kućanstvu. Svi ste vidjeli u TV serijama da se uz pomoć takve rasvjete mogu vidjeti i razne mrlje. Pa, zašto to ne iskoristiti? Prvo malo teorije. Crno svjetlo (blacklight) je žarulja s unutarnjim premazom koja ograničava valne duljine koje mogu proći kroz staklo. Ispušta vrlo malo svjetla vidljivog ljudskom oku, dajući mu suprotno ime. Umjesto toga, crno svjetlo emitira uglavnom ultraljubičasto (UV) ili crveno zračenje, a to se ne može vidjeti. Međutim, određene boje i pigmenti upijaju nevidljivu svjetlost, a zatim je ispuštaju, što uzrokuje užareni učinak. Ova se svjetla često koriste u zabavne svrhe, ali ona koja proizvode srednje-i kratko-valne UV zrake koriste forenzičari i druge vrste znanstvenika i medicinski stručnjaci.

image
Youtube
image
Youtube
image
Youtube

Za razradu ovog zabavnog trika potrebni su vam: mobitel, plavi i ljubičasti marker i prozirna traka (selotejp). U nastavku pogledajte video koji će vam detaljno pokazati što i kako trebate napraviti s ovim predmetima. No, oprez. Nemojte se iznenaditi ako nakon ovog "uradi sam" projekta doista viditi što se nalazi, primjerice, na vašoj WC školjki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:28