DOBRO JE ZNATI

Postoji dobar razlog zašto biste dasku za rezanje trebali držati u hladnjaku

 YIPENGGE/GETTY IMAGES

Daska za rezanje nezaobilazan je kuhinjski predmet koji olakšava svakodnevicu. Prikladan je za rezanje mesa, ribe, voća i povrća, kruha... i zaista je teško zamisliti pripremu bilo kojeg obroka bez korištenja daske. No, upravo zbog čestog korištenja potrebno ju je redovno i održavati. Međutim, nerijetko se samo prebriše i vrati na mjesto prije sljedeće upotrebe, što nije ni očekivani higijenski minimim.

Površina daske golim okom može djelovati čistom, no to ne znači da na njoj nisu ostali tekući ili osušeni ostaci hrane. Znakovi poput malih pukotina, tvrdokornih mrlja i obojanih područja crveno su upozorenje jer predstavljaju povoljno okruženje za razvoj gljivica i bakterija koje bi se svakim novim korištenjem daske prenosile dalje.

Stoga ju je poželjno svaki put, bez iznimke, oprati toplom vodom i deterdžentom. No, čak i vlaga koja ostaje nakon pranja privlači bakterije. Zbog toga mnogi kuhati svoju dasku čuvaju u hladnjaku, pa čak i zamrzivaču. Prilično neobična navika, zar ne? Da, ali riječ je o učinkovitom rješenju jer će niska temperatura spriječiti razvoj mikroorganizama. Ako želite slijediti njihov primjer, ne zaboravite dasku prethodno natrljati limunovim sokom, koji dezinficira i uklanja neugodne mirise.

Pročitajte i zašto ljudi u posljednje vrijeme masovno bacaju plastične daske za rezanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 23:51