IZBJEGAVAJTE SUNCE

Postoji vrlo dobar razlog zašto je bolje prati prozore kada je oblačno i prohladno

 /SHUTTERSTOCK

Vedar, sunčan dan može izgledati kao odlična prilika za pranje prozora, ali zapravo tada biste baš trebali to izbjegavati. Vjerojatno se pitate koji je razlog tome, a mi vam u nastavku donosimo objašnjenje koje nije zasnovano na praznovjerju, već je veoma racionalno.

Glavna stvar je zapravo u temperaturi. Ako su vani visoke temperature, sunce može prebrzo osušiti prozore, što je obično uzrok nastanka pruga. To je zato što voda i proizvod za pranje prozora isparavaju na visokim temperaturama, ostavljajući za sobom mrlje i pruge.

image
/SHUTTERSTOCK

Stručnjaci za Redaders Digest govore što misle o ovoj tvrdnji i kada bi trebalo prati prozore.

- Kada je u pitanju pranje prozora, postoji mnogo mitova i priča starih žena, ali ova o izbjegavanju pranja prozora po vrućem danu je zapravo istinita - kaže Fabulosa.

Internet je pun raznih trikova za pranje prozora i dok se neki kunu u staru tehniku pranja uz pomoć novina, drugi jednostavno puštaju kiši da ih očisti – što je svakako malo čudno.

Kada je sunčano, prozori se zagrijavaju i djeluju kao vodič topline. Svaka voda koja se nanese prilikom pranja potom ispari. To dovodi do pruga i tragova.

image
/SHUTTERSTOCK

Stručnjakinja preporučuje da očistite prozore iznutra i izvana po oblačnom danu. Prilikom čišćenja koristite sredstva za pranje stakla, jer će vam ona pomoći da stakla budu blistava i bez tragova kamenca.

Ako nemate druge opcije osim da perete prozore kada je sunce, onda perite samo dio po dio tako da voda ne ispari na ostatku stakla ili se odlučite za pranje rano ujutro kada su temperature niže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:49