Sretno grijanje!

Potegni maksimum iz radijatora i smanji troškove: Traje 3 minute, a uštedi 1000 kuna

 @lilhouseontheterrace
Donosimo dva kratka videa kako postaviti foliju za radijator kako bi zadržala toplinu i smanjila račune za struju

Kontinuirano grijanje naših stanova i kuća neizbježno dovodi i do mrskih povećanja troškova koje bismo rado izbjegli pa vrijedi razmotriti svaki trik kojim se smanjuje potrošnja, a povećava učinkovitost grijanja. Osim osiguravanja kvalitetne izolacije, postoji još jedan način kako svoj dom kvalitetnije zagrijati. Postavljanjem reflektirajuće površine iza radijatora! Pogledajte kako dobiti reflektirajuću površinu iz vlastite radinosti u videu koji slijedi, a u nastavku doznajte zašto je to odličan način za smanjenje troškova!

Prilikom rada radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45%, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline iza radijatora mogu se postaviti reflektori koji svojom površinom vraćaju toplinu natrag u prostor. Taj se pozitivan učinak ostvaruje postavljanjem reflektora isključivo iza radijatora koji su smješteni na vanjskim zidovima vašeg životnog prostora jer grijanje unutrašnjih zidova ne predstavlja bezrazložan gubitak topline s obzirom na to da zagrijani zidovi pospješuju dizanje temperature u prostoru.

Danas se na tržištu mogu pronaći reflektori već za 300-tinjak kuna, poput Radflek reflektirajuće folije, koji odlično funkcioniraju iza svake vrste radijatora - važno je samo da između radijatora i zida ima dovoljno prostora za postavljanje ovog korisnog dodatka. No, ako niste u mogućnosti kupiti gotov proizvod, uvijek se možete poslužiti aluminijskom folijom i daskom koja veličinom odgovora dimenzijama radijatora kako biste sami stvorili reflektor topline.

image
Green Tips by PeKu

Aluminijska folija svojom će površinom odbijati toplinu natrag u prostor, umjesto da se ona gubi prema vanjštini. Za potpuni učinak vaš reflektor mora biti gladak i ravan, a folija se postupno gužva, čime se blago smanjuje učinak odbijanja topline pa je to njezino svojstvo potrebno imati na umu prilikom njezina postavljanja. Važno je napomenuti i da s vremenom aluminijska folija oksidira zbog izloženosti uvjetima okoline u kojoj se nalazi, čime se dodatno umanjuje njezina reflektivna snaga pa je dobro mijenjati s vremena na vrijeme aluminijski omotač za maksimalan učinak. Sretno grijanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 11:12