STANOVANJE

Povoljan i uspješan makeover životnog prostora

Brzi i jednostavni trikovi kako dom učiniti ugodnim za boravak

Što je za vas dom? Za nas je to mjesto gdje se osjećaš lijepo, ugodno, sigurno... Mjesto gdje odmaraš glavu i tijelo, svojevrsna antistresna zona. No, jeste li se ikada pitali što može neki životni prostor učiniti zaista udobnim i poželjnim mjestom za boravak?

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako svoj stan ili kuću učiniti adresom na koju ćete se uvijek rado vraćati, a sigurni smo da na neke nikad niste niti pomislili kada ste razmišljali o ovoj temi.

1. Stolnjak
Predmet koji većina povezuje s odlascima baki u djetinjstvu ponovno se vratio u modu! Mišljenje kako su stolnjaci zagušljivi i pretjerani kič definitivno više ne vrijedi. U gotovo svim modernim stambenim prostorima uočit ćete moderne stolnjake na blagovaonskom stolu, koji često podignu vizualnu ocjenu cijele prostorije.

2. Zidne dekoracije
Nekad su samo imućni mogli imati lijepe dekoracije na zidu, uglavnom slike poznatih slikara, no danas se na zid stavlja svašta i gotovo sve izgleda genijalno. Da ne govorimo o tome kako je i cjenovno pristupačno. Možete birati između trenutačno jako popularnih postera, hit rogova kao prepoznatljive dekoracije, fora zidnih naljepnica, a ako imate mašte, možete na zid staviti i nešto sasvim neočekivano, primjerice tanjure. Samo nebo je granica!

3. Stol u hodniku
Ako imate hodnik koji može to podnijeti, obavezno stavite u njega stol koji će se, vjerujte, pokazati jako funkcionalnim. Naime, osim što će super izgledati i dati tom dijelu stana prepoznatljiv šarm, na njemu ćete moći bez problema držati stvari poput ključeva, pošte, raznih kutija, pa čak i cipela i torbica.

4. Biljke su “must have”
Ako i niste neki predani vrtlar, nemojte odustati od bilja u domu. Osim što donosi u njega dodir prirode, kućno bilje daje mu boju i teksturu koja je itekako poželjna. Pogotovo će vam to koristiti u kuhinji dok pripremate ukusni ručak ili večeru. Biljke koje super izgledaju, a možete ih koristiti za kuhanje su bosiljak, timijan, menta... Lako ih je održavati, a estetski trik je u tome da ih posadite u atraktivne posude.

5. Što više izvora osvjetljenja, to bolje
Dom vam služi za različite namjene - od odmora, posla i druženja do kuhanja. Zbog toga je važno da imate više izvora osvjetljenja kako biste postigli učinkovite ambijente za različite namjene. Nemojte se bojati dodati stolnu ili podnu lampu, primjerice u kutku za čitanje, ili, pak, prigušenu rasvjetu u dnevni boravak. Ta je rasvjeta jako efektna jer brzo i lako mijenja cijeli ugođaj prostorije - od dobro osvijetljene sobe do romantične, intimne oaze.

6. Vješalicu za kaput morate imati
Ulazak u stan i onda nonšalantno bacanje kaputa na prvu slobodnu površinu poput poda ili sofe nije prihvatljivo. Zato nabavite vješalicu na koju ćete objesiti svoj kaput. Ako imate mali hodnik ili ga uopće nemate, to nije opravdanje. Najjednostavniju vješalicu u obliku kukice možete staviti i na ulazna vrata. Poslužit će, sigurno.

7. Investirajte u lijepe čaše za vino
Možda nećete to primijetiti ako niste vinopija, ali oni koji jesu, sigurno hoće. Nema gorega nego piti fino vino iz čaša koje nisu namijenjene za to. Ako još nemate čaše za vino, svakako investirajte u to jer će vam kad-tad zatrebati, pogotovo kad vam u goste stigne draga osoba s kojom ćete se poželjeti opustiti ili veće društvo na kućni tulum.

8. Knjižnica u domu
Knjige su ono što životnom prostoru daje toplinu i čini ga intimnim. Zato svakako u neki kut smjestite ugradbene police ili neku slatku vintage komodu, bilo što gdje ćete moći pohraniti svoje omiljene knjige. Danas se na tržištu nude police svakakvih oblika, veličina i boja tako da smo uvjereni da ćete lako pronaći onu po svojem guštu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:32