SPAVA LI VAM SE?

Požalit ćete što se kupili posteljinu u ovim bojama. Jedna može izazvati noćne more, a druga privući stjenice!

 AZMANL/GETTY IMAGES
U odabiru posteljine može se kriti razlog zašto se ne možete dobro naspavati

Boje kojima smo okruženi utječu na naše raspoloženje, stoga je potrebno pažljivo razmisliti koje boje želite u svojem domu. Treba znati da tople boje poput žute, narančaste i crvene izazivaju osjećaje od ugode do ljutnje, dok su hladniji tonovi poput plave, zelene i ljubičaste povezani s osjećajima tuge, smirenosti... Iako svaka boja ima određeni utjecaj, iznenadili biste se koje boje treba izbjegavati kad je u pitanju posteljina. Naime, iako bi željena posteljina mogla odgovarati određenom stilu koji pokušavate postići u svojoj spavaćoj sobi, upravo se u njoj može kriti razlog zašto se ne možete dobro naspavati. Krenimo redom...

Crvena

image
OMAR SHAMSUDDIN/GETTY IMAGES

Crvena je povezana s osjećajem odvažnosti, energije, strasti i zavisti. Pobuđuje razne emocije, posebno kada spavate. S druge strane, može vas učiniti i tužnima i ljutitima, što bi vas moglo držati budnima. Želite se osjećati mirno dok spavate, crvenu sačuvati za detalje.

Portal Medical Daily čak navodi kako crvena posteljina može privući stjenice jer će se s njom "stopiti". Stoga, pokušajte ciljati prema žutoj ili zelenoj posteljini kako ne biste imali problema sa stjenicama.

Ljubičasta

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ljubičasta potiče osjećaj kreativnosti i tajanstvenosti, što je već loš znak ako tu boju koristite u obliku posteljine. Povezana s duhovnošću i preispitivanjem, što bi vas također moglo omesti u uspavljivanju te dovesti čak i do noćnih mora. Također, ljubičasta vas može učiniti tužnim ili frustriranim, a to nije emocionalno stanje u kojem se ujutro želite probuditi. Stoga alternativa mogu biti pastelno ljubičasta ili boja lavande, koja će smiriti emocije.

Bijela

image
MARTYNAPIOREK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bijela je uvijek kontroverzna boja kada se koristi u kući jer je savršena za bazu, ali njezina pretjerana upotreba prostor može učiniti dosadnim i presterilnim. Ne preporučuje se koristiti ju za boju posteljine jer može utjecati na razinu melatonina i poremetiti raspored spavanja. Melatonin je hormon u vašem tijelu koji se otpušta u mozak, omogućujući mu da odredi doba dana, prema klinici Mayo. Tako i bijele posteljine mogu prevariti vaš mozak da misli da je noću dan, sprečavajući vas da zaspite ili se ne možete probuditi. Dok bijela boja ima pozitivne asocijacije, navode se i neke i negativne, zbog kojih se osjećate hladno ili bezlično. Korištenje bijele posteljine stoga može vašu sobu učiniti neugodnom ili sterilnom jer je previše čista i svijetla.

Crna

image
ILIJA ERCEG/GETTY IMAGES

Crna je tajanstvena, moćna i oštra, što je sjajan način da se opiše osoba, ali prema značenjima boja može donijeti negativne emocije kao što su tuga i zastrašivanje. Dok crna posteljina može unijeti atmosferičnost, mističnost, sofisticiranost i odvažnost u prostor, može poremetiti raspored spavanja i izazvati negativne osjećaje. Umjesto na posteljini, crnu upotrijebite u komadu namještaja ili ukrasnom predmetu tako da bude u pozadini, umjesto u glavnom fokusu.

Smeđa

image
IULIIA PILIPEICHENKO/GETTY IMAGES

Neutralni tonovi postali su popularna paleta u svijetu minimalističkih interijera. Iako u svom domu možete koristiti različite nijanse smeđe, najbolje je kloniti se tamne, smeđe posteljine. Slično crnoj, ona može izazvati negativne osjećaje i spriječiti vas da dobro spavate cijelu noć. Prema značenju boja, smeđa se povezuje s tugom i osamljenošću, što se svakako želi izbjeći dok spavate. S druge strane, smeđa se preporučuje kombinirati s plavim nijansama, a može biti savršena i kao boja pozadine za namještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 07:15