Zaustavljen pad cijena

Pozitivne vijesti s tržišta nekretnina

Nakon godina suše stranci ponovno pokazuju interes za kupnju

Agencije nekretnina s nostalgijom pamte godine prije krize kada se u njihovim poslovnicama nije razgovaralo na hrvatskom. Prevoditelji su gotovo 12 sati na dan prevodili zahtjeve Mađara, Engleza, Iraca, Norvežana, Slovaka, Čeha, Rusa… Svi su oni mahnito kupovali nekretnine u Lijepoj našoj. No, to je bilo 2005., 2006., 2007., u vrijeme kad se sve prodavalo, ali i kupovalo bez ikakvih problema. Trenutačna situacija bitno je drugačija.

U agencijama se uglavnom priča na materinjem jeziku, i to o kupnji nekretnina za život. Tržište je vidljivo zamrlo, ali u odnosu na lani i godine od početka krize, ipak je vidljiv pomak nabolje. Tradicionalno uoči turističke sezone gradovi na Jadranu bilježe blag porast cijena, a u tome prednjači Split.

Stoga smo situaciju na tržištu nekretnina u tom gradu, ali i u Splitsko-dalmatinskoj županiji prokomentirali s Jasminkom Biliškov iz Biliškov nekretnina. – U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Splitu, najtraženiji su stanovi, i to oni za život, prosječne veličine od 50 do 60 četvornih metara. Ima i nešto upita za veće stanove, ali bitno manje – kaže Biliškov i dodaje kako je u posljednjih mjesec i pol primijećeno 10 posto više upita nego lani u to vrijeme te da su i stranci ponovno počeli slati upite. – S obzirom na to da sada i Rusi mogu stjecati nekretnine u Hrvatskoj, bez osnivanja trgovačkih društava kao prije, počeli su se zanimati za nekretnine. Poboljšala se i situacija s upitima za kuće za odmor, vikendice i manje hotele – objašnjava Biliškov.

Ipak, i dalje su najtraženiji stanovi za život. Riječ je uglavnom o mladim obiteljima koje kupuju stanove dijelom u gotovini, a dijelom na kredit. Naime, kupci pokušavaju izbjeći “ropstvo” kredita na 30 godina. – Što se cijena stanova tiče, zadržale su se prošlogodišnje. Dakle, pad cijena koji se bilježio prošlih godina je stao. Stoga se cijene na rubnim dijelovima Splita kreću oko 1400 do 1600 eura za kvadrat, u centru od 1800 do 2500, a na rivi i do 3500 eura za kvadrat. Naravno, visina cijene ovisi o nizu faktora: je li riječ o novogradnji, u kakvom je stanju stan… – pojašnjava Biliškov.

Novogradnja je, logično, najskuplja i kupuju je samo oni kojima financije to dopuštaju. Naime, za novogradnju treba izdvojiti od 2000 do 2500 eura po kvadratu, a najviše su cijene na Mejama i Bačvicama gdje dosežu i do 3500 eura. Prednost novogradnje je u tome što oko deset godina nema nikakvih ulaganja, što nije slučaj kod starijih objekata. Prodavatelji i dalje često kreću s trenutačno nerealnim cijenama za svoje nekretnine, no nakon nekog vremena shvate a nekretninu na taj način neće nikad prodati pa spuštaju cijene.

Što se pak najma stana tiče, cijene se kreću od 400 do 1000 eura mjesečno. – Veliki stanovi cijene se preko 1000 eura, dok se luksuzne kuće iznajmljuju i za više od 2000 eura – kaže Biliškov i dodaje kako se, kao što i logika nalaže, za komfornije stanove traži više novca. I cijena najma ovisi, naravno, o lokaciji, tako da stan na brdima košta od 1500 do 2000 kuna mjesečno, a prema centru se cijena diže od 1500 do 3000 kuna. Najviše se iznajmljuju jednosobni i dvosobni stanovi, a ako se gleda prosječna cijena najmam ona iznosi oko 2000 ili 2500 kuna mjesečno. Kako se bliži sezona, raspitali smo se i za cijene najma apartmana i kuća za odmor.

Vile se iznajmljuju za 800 do 1000 eura po danu. Traži se prvi red do mora, a skuplje imaju i više sadržaja: od saune, bazena i teretane do svih ostalih sadržaja za odmor i relaksaciju. – Primijetili smo da se pojavljuju zainteresirani koji traže luksuzne vile u brdima iznad Trgira, na Mosoru. Naravno da te kuće moraju biti opremljene bazenima – kaže Biliškov i dodaje kako je prosječna cijena apartmana od 50 do 150 eura po danu, bilo da je riječ o Splitu, Čiovu, Podstrani ili Kaštelima. Tijekom ljeta za najam su podjednako atraktivni svi gradovi i mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Za noćni život bira se Split, a za odmor neka druga mjesta. Za život su, pak, atraktivne Makarska (s cijenama kvadrata do 2500 eura) te Trogir (s cijenama do 2000 eura po četvornome metru). Ono što privlači turiste su otoci. Brač, Hvar i Šolta su najpopularniji. Primjerice, Englezi jako vole Hvar. – Najma za stanovanje baš i nema, oni se više temelje na turističkom najmu i u tim ljetnim mjesecima su dupkom puni. Cijene na Hvaru i Braču su najveće, dok su na Šolti nešto niže. Brač je atraktivan jer ima brzu liniju do Splita te aerodrom – objašnjava Biliškov.

Foto: shutterstock, arhiva Cropix

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:45