OPREZ!

Poznata liječnica otkrila u kakvom posuđu nikad ne kuha jer je jako opasno za zdravlje

 /SHUTTERSTOCK

Dr. Poonam Desai, ugledna američka liječnica, nedavno je na Instagramu upozorila na potencijalnu opasnost od kuhanja u posudama s oštećenim ili izgrebanim premazom. Doktorica ističe kako takva praksa može ozbiljno naštetiti zdravlju jer se u hrani mogu naći milijuni sitnih plastičnih čestica.

image
/SHUTTERSTOCK

Zabrinjavajuća tvrdnja temelji se na istraživanju provedenom na Sveučilištu Newcastle i Flinders, koje je pokazalo da izgrebane neprijanjajuće prevlake na tavama mogu otpustiti do 2,3 milijuna mikroplastičnih čestica.

"Ja sam liječnik, a ovo je posuđe koje ne koristim: izgrebano ili oštećeno posuđe s neprijanjajućim premazom može unijeti milijune mikroplastičnih čestica u našu hranu", upozorila je dr. Desai putem svog Instagram profila.

Dodala je da mikroplastika može imati ozbiljan učinak na žlijezde, što može dovesti do hormonske neravnoteže, problema s plodnošću i povećanog rizika od raka.

Doktorica Desai također savjetuje izbjegavanje korištenja oštećenog keramičkog posuđa, napominjući da izgrebane keramičke prevlake često sadrže sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu.

"Oštećene keramičke tave obično imaju aluminijski sloj koji može prodrijeti u hranu, pa ako je tava neprianjajuća ili keramička i oštećena, obično je bacim", objasnila je.

Umjesto toga, preporuča korištenje posude od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.

Upozorenje dolazi nakon što je skupina australskih znanstvenika u listopadu 2022. otkrila milijune plastičnih čestica otpuštenih iz oštećenog posuđa, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem mikroplastike u svakodnevnom kuhanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 08:14