Mnoge domaćice već razmišljaju o zimnici, a ako su vam na pameti ukiseljeni krastavci, vrijeme je za akciju. Birajte sorte i hibride kraće vegetacije, otpornije na pojavu plamenjače, bolesti koja će vam raditi najviše problema kod kasnog uzgoja.
Krastavci najbolje uspijevaju na površinama s kojih smo skinuli neki drugi usjev. Primjerice, nakon žitarica, vađenja mladog krumpira ili berbe graška, odnosno mahunarki. Ne zaboravite - kako bi imali zdrave i velike plodove sjetvu treba obaviti do 20. srpnja.
S obzirom da u to vrijeme godine vani obično nesmiljeno prži sunce, navodnjavanje je ključno za dobar urod. Krastavac traži puno vode, a najbolje ga je zalijevati vodom temperature oko 20 stupnjeva. Najbolja vlažnost tla je oko 70 %, odnosno 90-150 l vode/m2 za dva mjeseca uzgoja. U početku rasta nije nužno prečesto zalijevanje, no kako krastavac raste, a pogotovo u doba sazrijevanja i berbe plodova, obavezno je zalijevanje svakih četiri do pet dana.
Krastavce je najbolje uzgajati u špaliru uz armaturu. Razmak između redova je 70 do 100, a između biljaka od 10 do 20 centimetara.
Najveći problem kod uzgoja krastavaca su bolesti, a najopasnija je plamenjača jer se brzo širi i učas može uništiti vaš trud, a počinje pjegama na lišću koje brzo rastu. Boja pjega ide od svijetlozelene do žute, a na kraju tkivo lista postaje nekrotično i odumire. Širenju pomažu vlažni listovi pa pazite kod zalijevanja. Dovoljno je samo dva sata uz temperaturu od oko 25 stupnjeva da se razvije infekcija. Od plamenjače mogu oboljeti dinje i lubenice tako da ih nije pametno saditi blizu.
Kako bi u startu spriječili plamenjaču tretirajte krastavce prirodnim sredstvima, a jedan od dobrih izbora je sredstvo na bazi mlijeka i sode bikarbone. Tretirajte ih odmah nakon kiše, čim se listovi osuše.