PRIPREME ZA JESEN

Požurite! Zadnji je čas za sijanje krastavaca za zimnicu

 /SHUTTERSTOCK

Mnoge domaćice već razmišljaju o zimnici, a ako su vam na pameti ukiseljeni krastavci, vrijeme je za akciju. Birajte sorte i hibride kraće vegetacije, otpornije na pojavu plamenjače, bolesti koja će vam raditi najviše problema kod kasnog uzgoja.

Krastavci najbolje uspijevaju na površinama s kojih smo skinuli neki drugi usjev. Primjerice, nakon žitarica, vađenja mladog krumpira ili berbe graška, odnosno mahunarki. Ne zaboravite - kako bi imali zdrave i velike plodove sjetvu treba obaviti do 20. srpnja.

image

Najveći problem kod uzgoja krastavaca su bolesti, a najopasnija je plamenjača

/SHUTTERSTOCK

S obzirom da u to vrijeme godine vani obično nesmiljeno prži sunce, navodnjavanje je ključno za dobar urod. Krastavac traži puno vode, a najbolje ga je zalijevati vodom temperature oko 20 stupnjeva. Najbolja vlažnost tla je oko 70 %, odnosno 90-150 l vode/m2 za dva mjeseca uzgoja. U početku rasta nije nužno prečesto zalijevanje, no kako krastavac raste, a pogotovo u doba sazrijevanja i berbe plodova, obavezno je zalijevanje svakih četiri do pet dana.

Krastavce je najbolje uzgajati u špaliru uz armaturu. Razmak između redova je 70 do 100, a između biljaka od 10 do 20 centimetara.

image

Krastavac traži puno vode, a najbolje ga je zalijevati vodom temperature oko 20 stupnjeva

/SHUTTERSTOCK

Najveći problem kod uzgoja krastavaca su bolesti, a najopasnija je plamenjača jer se brzo širi i učas može uništiti vaš trud, a počinje pjegama na lišću koje brzo rastu. Boja pjega ide od svijetlozelene do žute, a na kraju tkivo lista postaje nekrotično i odumire. Širenju pomažu vlažni listovi pa pazite kod zalijevanja. Dovoljno je samo dva sata uz temperaturu od oko 25 stupnjeva da se razvije infekcija. Od plamenjače mogu oboljeti dinje i lubenice tako da ih nije pametno saditi blizu.

Kako bi u startu spriječili plamenjaču tretirajte krastavce prirodnim sredstvima, a jedan od dobrih izbora je sredstvo na bazi mlijeka i sode bikarbone. Tretirajte ih odmah nakon kiše, čim se listovi osuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 06:40