RJEŠENJA KOJA POMAŽU

Praktični savjeti za organizaciju ormara ili garderobe

Pogledajte koji će vam trikovi pomoći u što funkcionalnijoj organizaciji, odnosno planiranju vaše garderobe u domu

Dobro organizirani ormar ili garderoba omogućavaju pohranjivanje te što jednostavnije, ali i brže pronalaženje svih odloženih stvari, kao i maksimalno korištenje prostora u interijeru. No, kako organizirati garderobu da u nju stane sve, a da opet izbjegnemo stvaranje nepotrebnog nereda? Rješenje postoji!

1. Vodite računa o svojim potrebama

Kad planiramo uređenje ormara ili veće garderobe, najčešće na prvo mjesto stavljamo svoje želje, a ne mogućnosti. To je pogrešno jer ćemo se vrlo brzo naći u problemu s nerealnim zahtjevima koje fizički, a često i financijski, ne možemo ispuniti. Najprije je važno znati da su vaše potrebe ono što bi uvijek trebalo biti na prvom mjestu pri uređenju doma, bez obzira na to volite li veliki walk-in omar ili manju garderobu za samo one najpotrebnije sezonske komade odjeće.

2. Dimenzije su važne

Prije kupnje novog ormara ili potpune renovacije već postojeće garderobe, potrebno je detaljno razmotriti stvarne mogućnosti smještanja velikog ormara u jednu ili eventualno više prostorija. To ovisi o mnogo različitih čimbenika poput kvadrature samog stana, mogućnosti smještaja ormara u željenu prostoriju te dimenzija namještaja. Budite svjesni da će vam preveliki ormar samo stvarati dodatni višak u sobi, a ne pomoći da u njega stavite više odjeće.

3. Nemojte zanemariti svoje želje

U skladu s prethodnim 'potrebnijim' stvarima, pri biranju i organiziranju garderobe nipošto ne smijete zanemariti svoje želje. Uostalom, to je vaš dom i vi ćete u njemu boraviti pa je važno da sa svime budete zadovoljni (tako ni garderoba nije iznimka). Ako volite minimalistički stil uređenja u interijeru, odlučite se za ugradbene ormare koji se 'prostiru' cijelom dužinom jednog zida u sobi. Tako ćete imati dovoljno mjesta za svoju odjeću i ostale stvari, a opet sačuvati onaj, ponešto sterilniji ugođaj u domu.

4. Neka se garderoba 'prilagodi' prostoru

Ormari i garderoba moraju se funkcionalno prilagođavati prostoru, a za njih vrijede i neka od pravila koja jamče praktičnost kao takvu. Ovdje prvenstveno mislimo na već otprije određene standarde dimenzija, i to ne samo njegove vanjske konstrukcije, već i organizacije polica te bilo kojeg drugog visećeg prostora u domu.

5. Multifunkcionalni namještaj za male prostore

Rješenje za prostore manje kvadrature uvijek se krije u multifunkcionalnom namještaju, odnosno ormarima, policama i drugim komodama koje imaju nekoliko različitih funkcija. Ne samo da vam zahvaljujući tome treba manji broj namještaja, ujedno ćete imati i vizualno veći prostor u vašem domu.

6. Važna je mogućnost kretanja

Kako znati da su ormari koje ste odabrali za vašu spavaću sobu ili možda sobu za vašeg mališana preveliki, masivni i jednostavno ne odgovaraju dimenzijama? Sasvim jednostavno - trebali biste imati nesmetanu mogućnost kretanja u prostoriji, bez da vam pritom smetaju garderobni komadi namještaja. Isto tako, tijekom planiranja garderobe nipošto ne smijete zaboraviti na način otvaranja ormara. Nije isto ima li vaš ormar klasična vrata ili klizna, treba voditi računa da takav način otvaranja zahtijeva dovoljan prostor ispred ormara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:58