Pravila će biti sve stroža!

Vodič kroz energetsko certificiranje stambenih i poslovnih objekata

Kuća nije za stanovanje, u ruševnom je stanju i želim je prodati. Moram li prije prodaje pribaviti energetski certifikat? Ne, jer ruševina nije zgrada, a certifikat se Zakonom o gradnji izdaje za zgradu. Suvlasnik sam kuće. Moja sestra i ja isplatit ćemo tetu, majčinu sestru, za njezin dio nekretnine. Je li pri tome potreban energetski certifikat? Da, s obzirom na to da je riječ o prodaji. Jesam li obvezan pribaviti energetski certifikat za vikendicu koju namjeravam pokloniti bratu? Certifikat treba pribaviti prije prodaje, iz čega proizlazi da te obveze nema ako se nekretnine poklanja ili nasljeđuje.

Letak za građane

Ovo su samo neka od brojnih pitanja građana kada je u pitanju energetsko certificiranje zgrada. Iako je ta obveza u našem zakonodavstvu zastupljena u svim pravilnicima još od 2008. godine, tek se početkom godine i stupanjem na snagu novog Zakona o gradnji počelo intenzivnije o njoj govoriti. Međutim, zbog različitih tumačenja iz resornog ministarstva i dodatnih izmjena zakona, odnosno usklađivanja s direktivom EU, javnost nije imala točnu i potpunu informaciju. Stoga je Ministarstvo ovaj tjedan sazvalo konferenciju na kojoj je predstavljen letak za građane s osnovnim informacijama na ovu temu, a ujedno su razriješene i sve nedoumice. Prva je bila oko toga tko sve mora imati energetski certifikat. Dakle, ponovit ćemo, svaka zgrada stambene i poslovne namjene površine veće od 50 kvadrata koja se prodaje i oglašava mora imati certifikat. Certifikat je obavezan i za stanove koji se nalaze u stambenim zgradama, bez obzira na to je li njihova površina pojedinačno manja od 50 kvadrata.

Izuzetak su kiosci

Nadalje, svaka zgrada stambene i poslovne namjene površine veće od 50 kvadrata koja se daje u najam ili leasing i koja će se oglašavati morat će imati certifikat od 1. siječnja 2016. godine. Certifikat nije potreban za samostojeće zgrade za stanovanje ili poslovnu namjenu čija je ukupna korisna površina manja od 50 kvadrata, a to su u pravilu kiosci i slične manje građevine.

Inspekcija na vratima

Certifikat nije potreban ni za garaže, staklenike te industrijske i poljoprivredne radionice (štale). Također, bitno je spomenuti da zgrade za koje je izdana građevinska dozvola nakon 1. listopada 2007. godine ne mogu dobiti uporabnu dozvolu ako za njih nije izrađen certifikat, jednako kao i za zgrade koje se trenutno grade i koje će se graditi. Druga je nedoumica bila oko oglašavanja i sankcija. U Ministarstvu ističu kako su dvije novčane kazne: jedna za oglašivača – uvedena 1. siječnja ove godine sukladno direktivi EU, a druga za vlasnika koji nekretninu stavlja u prodaju.

Primjerice, ako vlasnik sam na prozor zalijepi komad papira na kojem navodi da prodaje svoju kuću, a nema energetski certifikat, neće biti kažnjen sve dok mu inspekcija ne pokuca na vrata i na uvid zatraži energetski certifikat. Ako posrednik, primjerice agencija za nekretnine, na svojim internetskim stranicama, ili vlasnik na portalima namijenjenima isključivo za oglašavanje nekretnina, objave oglas s nekretninom koja nema energetski certifikat neće biti kažnjeni, ali svaki potencijalni kupac može pozvati inspekciju koja će ih, u trenutku kada dođe u oglašenu nekretninu i na uvid zatraži energetski certifikat, novčano kazniti. Ako je pak taj isti oglas o prodaji, u kojem nije naveden energetski razred, objavljen u medijima, posrednik i vlasnik odmah podliježu kaznama. Za fizičku osobu kazna se kreće od 5000 do 10.000 kuna, a za pravnu od 15.000 do 30.000 kuna.

Bez preciznih odgovora

U Ministarstvu pojašnjavaju da portali namijenjeni isključivo oglašavanju i ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji (sukladno članku 2. Zakona o medijima) pa se na njih ne primjenjuje navedena odredba novog zakona. Koji portali imaju status medija, može se provjeriti pri Agenciji za elektroničke medije.

Međutim, tek što su dali potpune informacije o energetskom certificiranju, iz Ministarstva je najavljeno uvođenje nove obveze prema direktivi EU, a riječ je o CO2 certifikatu, odnosno novoj stavci kojom će se nadopuniti postojeći energetski certifikat. – Vrlo brzo ćemo morati u hrvatsko zakonodavstvo ugraditi i koliko CO2 naše nekretnine ispuštaju u atmosferu. To je već na snazi u nekim zemljama EU. Oni imaju dva certifikata: jedan o energetskoj učinkovitosti, a drugi o tome koliko neki stan, stambena ili poslovna zgrada ispušta CO2 u atmosferu – poručila je ministica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš. No, nije precizirala kada bi se ta obveza mogla početi primjenjivati, kao ni na koji će se način računati ispuštanje CO2 u atmosferu… – Moglo bi do toga doći za dvije, tri godine. Energetska učinkovitost ići će korak po korak dalje, a mjere će biti sve strože – istaknula je.

Dobro je znati

Maksimalne cijene izrade energetskog certifikata odredilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a kreću se od 2700 kuna za stan, do 7400 kuna za kuće površine do 400 četvornih metara te nekoliko desetaka tisuća kuna za zgrade. Minimalna cijena ovisi o tržištu, ponudi i potražnji i stvar je dogovora naručitelja i davatelja usluge.

Resorno ministarstvo nadzire ovlaštene certifikatore, a svaki certifikat ima svoj ‘kod’, odnosno evidentiran je kod Ministarstva i točno se zna na koju se nekretninu odnosi. Ako netko izdaje certifikat mimo važećih propisa, može mu se oduzeti ovlaštenje, odnosno više neće moći raditi taj posao.

Povoljnije je izdavanje certifikata za cijelu zgradu, što se može platiti iz pričuve, a vrijedi za svaki stan.

Energetsko certificiranje zgrada provodi 900 ovlaštenih certifikatora, koji imaju odobrenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a registar je objavljen na internetskim stranicama Ministarstva: www.mgipu.hr/doc/Graditeljstvo/ registar_certifikatora

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:59