Čisto, mirisno i meko utočište

Pravilna briga za posteljinu kako bi što dulje ostala meka i lijepa

 

Najjednostavniji način da unesete svježinu u svoj dan promjena je posteljine i stvaranje čistog, mirisnog i mekog utočišta u koji ćete se s užitkom uvući na kraju napornog dana, a još ljepše probuditi idućeg jutra. Naravno, preduvjet za savršeni krevet je savršena posteljina! Osim odabira kvalitetnih i vizualno atraktivnih tkanina zbog kojih ćete jedva čekati vrijeme za krevet, važno je da se za svoju posteljinu pravilno brinete kako bi što dulje ostala meka i lijepa. To uključuje sve - od borbe s mrljama, pranja i sušenja do glačanja i ispravnog pohranjivanja i čuvanja posteljine - stoga u nastavku donosimo brojne savjete pomoću kojih ćete očuvati besprijekoran izgled svojeg posteljnog rublja.

Tretirajte sve mrlje prije nego što ubacite svoju posteljinu u perilicu. Jednom kada prođe klasičan ciklus pranja, mrlje će još dublje ući u niti i više ih nećete moći ukloniti.

Masne mrlje od losiona za tijelo i sličnih preparata česta su pojava na plahtama, a možete ih ukloniti deterdžentom za pranje posuđa. Najprije mrlju navlažite, potom nanesite deterdžent i, ako tkanina nije osjetljiva, utrljajte ili iščetkajte četkicom za nokte prije pranja.

Priprema rublja za pranje je važna!

Zakopčajte gumbe, zalijepite svaki čičak kako se ne bi lijepio za druge stvari i izokrenite komade koji imaju uzorke ili dekoracije koji bi mogli puštati boju.

Ne miješajte posteljinu s odjećom koja ima metalne zatvarače ili grubu teksturu jer to može istrošiti, pa i oštetiti površinu tkanine.

Koristite manje deterdženta nego što njegov proizvođač preporučuje. Previše sredstva za pranje postupno slabi niti tkanine.

Napunite perilicu vodom u koju ste dodali deterdžent kako bi on već bio otopljen prije nego što stavite odjeću i posteljinu na pranje. Nemojte stavljati sredstvo za pranje rublja izravno na tkaninu jer može uzrokovati izbjeljivanje boja.

Ne pretjerujte s omekšivačem. Oni oblažu prirodne niti tkanine i polako ih uništavaju.

Ne koristite izbjeljivač, pa čak ni onaj koji je označen kao "siguran", jer će napraviti svima poznate ružne mrlje na obojenim tkaninama. Pojedini preparati za njegu kao što su proizvodi za borbu protiv akni ili paste za zube također mogu izazvati taj efekt, posebno ako sadrže oksidirajuće tvari. Stoga oprezno s njihovim nanošenjem.

Niže temperature pranja bolje su za okoliš i sve više sredstva za pranje dobro funkcionira u hladnoj ili mlakoj vodi, pa bijele tkanine perite na 60, a sve ostale na 40 Celzijevih stupnjeva.

Ako je ikako moguće, plahte i presvlake za prekrivače sušite na klasičnom sušilu.

Ako koristite sušilicu, izvadite posteljinu iz bubnja prije nego što je potpuno osušena. Objesite ju na klasično sušilo te potom rastegnite i presavijte. Za ovo će vam trebati pomoć još jedne osobe, ali razvlačenje posteljine gotovo je jednako učinkovito kao peglanje.

Za pamučne deke također koristite sušilicu ako možete jer prilikom sušenja na zraku često gube na mekoći. Pritom sušilicu namjestite na nisku temperaturu i deku izvadite prije nego što je potpuno suha.

Prevruća sušilica najčešći je krivac za uništene tkanine
. Vruća voda nije problem, ali vruć zrak je taj koji slabi i lomi prirodne niti. Posljednje minute ciklusa sušenja period je kada se tkanina pregrije, zbog čega postaje krhka te s vremenom blijedi. Pregrijavanje također uzrokuje statički elektricitet koji privlači prašinu na površinu tkanine.

Redovito čistite filtar sušilice pogotovo nakon sušenja deka i drugih tekstila meke teksture. Filtar u kojem su se nakupili končići i drugi otpaci mogu oštetiti tkaninu prilikom sušenja.

Posteljinu je najlakše glačati dok je još vlažna, a sama tkanina omekšat će tijekom peglanja. Ako nemate dovoljno vremena, ispeglajte samo jastučnice.

Vunene deke i prekrivače trebalo bi s vremena na vrijeme, ako je ikako moguće, prozračiti na otvorenom ili barem na prozoru.

Vunu je potrebno prati ručno i ne prečesto kako ne bi izgubila mekoću i izdašnost.

Sušite vunene tkanine na ravnoj površini, a za peglanje iskoristite vlažnu pamučnu ili lanenu krpu koju ćete staviti na vunenu površinu prije peglanja kako vrućina ne bi oštetila vunu.

Većina današnje lanene posteljine pere se prije nego što dospije u dućane kako bi bila mekša i izgledala blago korišteno i udobno pa takve tkanine možete sušiti u sušilici. Tradicionalnu lanenu posteljinu koja nije prethodno tretirana ne smijete stavljati u sušilicu jer će toplina negativno utjecati na niti te će tkanina izgubiti svoju mekoću.

Nemojte pospremati posteljinu u plastiku jer to može uzrokovati žutilo. Prirodnim nitima potrebno je omogućiti da dišu pa radije složenu posteljinu zaštitite od prašine tako što ćete ju pospremiti u jednostavnu veliku pamučnu jastučnicu.

Izvor: Remodelista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:24