Sedam jednostavnih koraka

Pravilno održavanje i čišćenje podova od laminata

Kako se očistiti podove od laminata u sedam jednostavnih koraka

Vaš pod od laminata možda izgleda gotovo jednako dobro kao i pravi drveni pod, no to ne znači da ga trebate čistiti i održavati na isti način. Naime, najbolja metoda za čišćenje podova od laminata nije ista kao ona koja se koristi kako bi hrastovina zablistala. Na laminat se treba obratiti posebna pozornost jer, za razliku od drvenih podova, ovakve se površine ne mogu ponovno premazati u slučaju mrlja ili oštećenja. Kako biste izbjegli skupo zamjenjivanje upropaštenog laminata, ključno je da održavate svoje podove s pažnjom. Evo sedam jednostavnih koraka koje morate pratiti kako bi vaš laminat ostao dugo u izvrsnom stanju!

Pročitajte upute

Prije nego se bacite na čišćenje proučite upute proizvođača vašeg poda. Brend koji ste odabrali za svoje podne obloge možda ima posebne smjernice temeljene na materijalima koje su koristili. Većina tvrtki ima detaljne vodiče i upute kako čistiti podove od laminata na svojim službenim stranicama.

Odmah rješavajte problem prolivene tekućine

Najbolji način kako izbjeći mrlje jest da prolivenu hranu i tekućinu odmah obrišete. Tekućine mogu oštetiti pod od laminata pa je ključno da smanjite izloženost svog poda na minimum.

Koristite meke alate

Podovi od laminata mogu se izgrebati pa koristite meke metle i krpe za prašinu kako biste uklonili ostatke i prljavštinu. Ako usisavate budite oprezni i koristite nastavak koji nema rotirajuću četku jer ona može oštetiti površinu.

Izbjegavajte korištenje previše vode

Tradicionalno pranje podova nije najbolje rješenje za čišćenje laminata jer voda može prodrijeti u spojnice i uzrokovati štetu. Srećom, ovakve površine možete jednostavno očistiti s vlažnom krpom od mikrofibre.

Izbjegavajte sredstva za čišćenje

Klasična sredstva za čišćenje mogu ostavljati tragove i naslage ili pak oštetiti zaštiti sloj na podovima. Ako koristite specijalizirano sredstvo za laminate, koriste ga štedljivo i nanosite ga na krpu umjesto izravno na pod. Nikad ne koristite vosak ili laštila na podovima od laminata.

Posegnite za uobičajenim kućanskim trikovima

Za tvrdokorne mrlje poput voska svijeće ili tinte najbolja metoda za čišćenje nalazi se u vašoj kuhinji. Plastičnu vrećicu punu leda prislonite uz zalijepljenu žvakaću gumu ili vosak pa kada se materijal stvrdne, uklonite ga plastičnim nožem, strugalicom ili običnom kreditnom kraticom. Boju, tintu, lak za nokte i pastele uklonite pomoću alkohola.

Zaštitite površinu

Kako biste izbjegli buduće ogrebotine, dodajte jastučiće na noge stola i stolica, posebno ako ih često pomičete. Tepisi, pogotovo kod ulaza u prostoriju, također će pomoći spriječiti trošenje poda.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 11:39