nema loše strane

Pravilo kuhinjskog trokuta: Olakšajte si život i učinite ga ugodnijim s ovakvim dizajnom

 Kutchenhaus Bristol and Bath
Trebali formirati trokut u vašem prostoru za maksimalnu jednostavnost korištenja, s minimalnim preprekama između

Ništa nije tako uznemirujuće kao kad dođete u tuđu kuhinju. Pribor nikad nije tamo gdje očekujete, čaše su u potpuno drugom ormariću, a gdje je kanta za smeće? Ali ako ste ikada primijetili da su sudoper, hladnjak i pećnica uvijek prilično predvidljivo smješteni, postoji razlog za to. Upoznajte se s pravilom kuhinjskog trokuta.

Što je kuhinjski trokut?

Keith Myers, direktor dizajna iz The Myers Touch, kaže da tri glavna radna područja u kuhinji - sudoper, hladnjak i štednjak ili pećnica - čine točke trokuta. Pravilo trokuta kaže da bi oni trebali formirati trokut u vašem prostoru za maksimalnu jednostavnost korištenja, s minimalnim preprekama između svakog uređaja.

Važna je veličina vašeg trokuta

“Svaka strana trokuta ne bi trebala biti manja od 120 cm i ne veća od 270, a u idealnom slučaju zbroj stranica ne bi trebao biti manji od 390 cm i ne veći od 790 cm.”, kaže Myers. “Ne premalen i ne prevelik! To će osigurati da vaš radni prostor bude praktičan, udoban i dovoljno velik — ali ne toliko velik da biste puno vremena proveli hodajući između jedne točke do druge.”

Rob Cash, dizajner i vlasnik Kutchenhaus Bristol and Bath, slaže se s tim. “Razlog zbog kojeg je radni trokut toliko cijenjen je taj što je to najprohodniji put unutar kuhinje i stoga je važno da bude što kompaktniji”, kaže on. "Ne morate se previše brinuti da je to točan trokut, ali ne želite da ova tri uređaja budu previše udaljena jedan od drugog."

Ako još uvijek niste sigurni je li pravilo kuhinjsko trokuta za vas, pitali smo neke stručnjake razloge zašto vole ovo pravilo.

Dobro je za početnike

Kao što primjećuje Nancy Charbonneau iz Charbonneau Interiors, pravilo trokuta izvrsno je za dizajnere početnike koji možda još nisu uredili kuhinju: „Sve je u proporcijama i mjerilu. Pravilo trokuta uzima ova temeljna načela dizajna i čini ga pristupačnim za korištenje i onima izvan dizajnerske industrije.”

Spaja stil s funkcijom

Myers upozorava da, kada dizajnirate svoju kuhinju, morate uzeti u obzir i estetiku i funkcionalnost: "Ako se usredotočite samo na jedno od toga, vaša kuhinja možda neće funkcionirati."

Umjesto toga, razmotrite svoje osobne potrebe u kuhinji, kao i dizajn vašeg doma. Zatim će se "ključna područja kuhinjskih trokuta i zoniranja jednostavno dogoditi, umjesto da budu glavni fokus", kaže on. "Vaše su tri točke često izravno povezane, tako da ćete željeti da ovaj trokut bude kompaktan, ali razmaknut bez ikakvih prepreka kako bi priprema hrane bila što lakša."

Funkcionira i s kuhinjskim otokom

"Svaki dobar dizajner kuhinje pogledat će kako rasporediti kuhinju kako bi ovaj trokut uređaja bio blizu jedan drugome jer želimo vam olakšati život što je više moguće", kaže Cash. "Ovo je još važnije u većim kuhinjama, gdje bi to trebalo biti glavni fokus, jer je trokut vrlo važan kako bi se izbjegla velika udaljenostima između ključnih uređaja."

Ali često u većim kuhinjama postoji fizička barijera koja bi mogla razbiti vaš trokut, a to je kuhinjski otok. "U ovom slučaju, važno je da radni trokut bude na jednoj strani otoka, a ne na obje strane, jer biste se mogli naći kako stalno hodate kako biste se prebacili između najčešće korištenih uređaja", kaže Cash.

Nema loše strane

Kada je riječ o većini pravila dizajna, velika većina dizajnera se slaže: Možete prekršiti koje god pravilo želite. "Kao i svako pravilo, uvijek postoje iznimke ... posebno s dizajnom", kaže Charbonneau. “Ne vjerujem da morate živjeti i umrijeti prema ovakvim 'pravilima'. Ako vas pristup kuhinjskog trokutu inspirira idite s tim! Ako ne, i to je u redu!”

No ako tražite nedostatke pravila trokuta, možda ćete ih teško pronaći. “Ne vjerujem da postoje istinski negativne strane pravila trokuta”, kaže Charbonneau. “Ova ideja trokuta u prirodi se pojavljuje u toliko mnogo slučajeva, pa vjerujem da je sasvim prirodno da nas to privlači.”

Perfektno je za male prostore

Lizzy Laing iz @renovationHQ kaže da je na malom prostoru pravilo trokuta neophodno. “U maloj ili umjereno velikoj prostoriji, pravilo trokuta je vaš prijatelj! Imati sudoper, ploču za kuhanje pećnicu/štednjak i hladnjak na dohvat ruke čini mnogo ugodnijim i učinkovitijim kuhanjem i zabavnim iskustvom.”

Možete ih imati više

Kako kaže Bob Bakes, suosnivač i voditelj dizajna u Bakes & Kropp, moderne kuhinje sada imaju složenije potrebe – potrebe koje se možda ne uklapaju u samo jedan trokut.

"Radni trokut još uvijek postoji i još uvijek je konceptualno polazište, ali su njegovi elementi sada daleko napredniji u svojoj složenosti", kaže on. "Da bismo se nadograđivali na ovoj početnoj točki, razmatramo dodatne potrebe klijenta i u skladu s tim integriramo centre aktivnosti. Bilo da žele prostor za okupljanje zajednice, sekundarne prostore za pripremu ili čišćenje, centar za vino ili kavu ili dodatnu ostavu, počinjemo s istim okvirom trokuta kako bismo osigurali funkcionalnost i proširili se.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:00