Pravilno tretiranje

Prebojite plijesan jednom zauvijek. Ovo su koraci koje treba poduzeti prije bojanja

 MILOSRADINOVIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Nedavno hladno, vlažno vrijeme dovelo je do značajnog porasta pretraživanja - kako se riješiti plijesni

Uočavanje plijesni u domu može biti zabrinjavajuće. Plijesan ne samo da izgleda neprivlačno, već ima i neugodan miris. Nadalje, plijesan može uzrokovati zdravstvene probleme poput astme, alergija i respiratornih infekcija. Nakon što uklonite plijesan, vjerojatno ćete htjeti prebojati mjesto gdje je bila plijesan.

Nažalost, plijesan nije prikaz koji se može samo prebojati i zaboraviti poput ogrebotine na zidu koju biste mogli slučajno stvoriti.

Iako će bojanje preko plijesni privremeno sakriti njezinu ružnoću, neće samo po sebi riješiti problem. Plijesan će nastaviti rasti ako se ne tretira pravilno i na kraju će se ponovno pojaviti, donoseći iste probleme kao i prije. Postoje koraci koje biste trebali poduzeti prije bojanja.

image
ANDREY SAYFUTDINOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

PRONAĐITE UZROK

Jedna od prvih stvari koje vlasnici kuća trebaju učiniti je pronaći uzrok problema s plijesni. Prebojavanje će sakriti problem, ali ga neće riješiti. Plijesan je živi organizam pa može uzrokovati "trajnu štetu" imovini i vašem zdravlju ako se ne ukloni.

Možda će biti potrebno izvršiti popravke na nekretnini ako je plijesan uzrokovana velikim problemom. Na primjer, možda će biti potrebno poboljšati ventilaciju kako bi se smanjila količina kondenzacije.

Ako ostavite plijesan netretiranu i jednostavno pokušate prikriti problem bojom, plijesan će vjerojatno ponovno narasti i pronaći svoj put kroz slojeve boje. Nanesite novi sloj boje tek kada je zid očišćen od vlage i plijesni.

Ako je plijesan prekrila manju površinu, možete se i sami upustiti u borbu protiv nje odgovarajućim sredstvima iz kućne radinosti ili iz specijaliziranih trgovina.

TEMELJITO OBRADITE I OČISTITE POVRŠINU

Crnu plijesan tretirajte čim se pojavi. Prije dodavanja boje, površinu temeljito obradite i očistite.

Međutim, jednostavno brisanje ili antibakterijska sredstva za čišćenje neće riješiti problem. Vlasnici domova uvijek bi trebali koristiti fungicidno sredstvo za sterilizaciju prije bojanja pljesnivih površina. Sterilizacija plijesni samo će privremeno ukloniti plijesan ako se ne riješi glavni uzrok plijesni.

Naime, spore, malene čestice kojima se plijesan množi prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uvjete, odnosno odgovarajući omjer topline i vlažnosti. Nekim vrstama plijesni dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rješavati u korijenu, odnosno detektirati odakle vlaži i sukladno tome djelovati.

Možete napraviti vlastito "Uradi sam sredstvo za uklanjanje plijesni s površine" miješanjem izbjeljivača i vode u omjeru 2/10.

Jednostavno poprskajte po zidu, ostavite da se posuši te obrišite tkaninom. Pri tome svakako morate pripaziti da koristite adekvatna zaštitna sredstva – masku za lice, gumene rukavice i zaštitne naočale.

Bijeli ocat također možete koristiti za čišćenje zahvaćenih područja, ali svakako pročitajte etiketu na proizvodima prije upotrebe.

PRIPREMITE POVRŠINU

Nakon pronalaženja uzroka problema te obrade i čišćenja površine, provjerite je li površina čista i suha.

Zatim uklonite sve zahvaćene dijelove zida četkom s tvrdim vlaknima. Boja će bolje prianjati i stvoriti glatku završnu obradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:49